2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

A kormány a központi költségvetési szerveknél foglalkoztatottak idei bérkompenzációjának finanszírozására 22 milliárd 294 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el. Az errõl szóló határozat a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A kormány a központi költségvetési szerveknél foglalkoztatottak idei bérkompenzációjának finanszírozására 22 milliárd 294 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el, az errõl szóló határozat a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Az Országgyûlés kedden több ponton módosított egyes jogállási törvényeket: a változtatások egyike kimondja, hogy a közszféra azon dolgozóinak, akiket köztörvényes bûncselekmény miatt büntetõeljárás alá vontak, tájékoztatniuk kell munkáltatójukat a meggyanúsításukról.

Változhatnak a jogállásra vonatkozó szabályok a közszférában a parlament honlapjára hétfõn kikerült törvényjavaslat szerint; a közszférába vetett bizalom erõsítését célozzák a javaslat azon elemei, melyek szerint a közigazgatási szervnek nyomban tudomást kell szereznie arról, ha alkalmazottja ellen büntetõeljárás indult.

A kormány a hazai infokommunikációs ágazatot és a benne rejlõ gazdasági és társadalmi fejlõdési lehetõségeket kiemelt jelentõségûnek tartja, elismeri az állami ösztönzés fontosságát.

Több munkaadói, vállalkozói szervezet máris megkezdené a 2014-es bértárgyalásokat. Az egyeztetéseket preferálók a jövõre várható 2,4 százalékos infláció mellett 4,5-5 százalékos béremelést szeretnének, de néhány területen akár 10 százalékkal is nõhetne a fizetés.

Háromlépcsõs közszolgálati béremelésrõl határoztak a szombati kormányülésen a Magyar Nemzet információi szerint. A lap arról is ír, hogy kész az új pedagógus-illetménytábla, akár 150 ezer forinttal is megemelkedhet egy pedagógus bruttó bére.

 

Budapest, 2013. július 1., hétfõ (MTI) – Az állami szférában dolgozók – a közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban állók, továbbá a bírák, az ügyészek és a fegyveres szervek tagjai – nem kaphatnak nyugdíjat és fizetést is egyidejûleg júliustól.

2013. július 1-jétõl szüneteltetik a közszférában nyugdíj mellett dolgozók nyugdíjának folyósítását mindaddig, amíg a munkaviszonyuk fennáll. Az ombudsman szerint a nyugdíjszabályok ilyen változtatása szemben áll a tulajdonhoz való joggal, a vagyoni értékû jogok védelmével, ezért a módosítás megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.

Ugrásszerûen nõtt az árfolyamgát iránt érdeklõdõk száma a kereskedelmi bankoknál az elmúlt hetekben, miután a nem közszférában dolgozó devizahitelesek is benyújthatják igényeiket.


Budapest, 2012. január 16., hétfõ (MTI) – Az Index.hu portál szerint a hétfõi kormányülésre olyan elõterjesztést készített a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amely szerint 2 százalékpontos kamattámogatást kaphatnak a közszférában dolgozók – nagyjából 53 ezer alkalmazott – a devizahiteleik végtörlesztéséhez; az elõterjesztõ NGM számításai szerint az elsõ évben 3,7 milliárd forintos költségvetési kamattámogatás mellett akár 55 milliárdos banki veszteség is keletkezhet, ennek a harmadát az állam vállalná magára.

 

 

« 1. oldal »