2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 

Márciushoz képest nem változott érdemben áprilisban a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében, a rejtõzködõk viszont nagyobb arányban vallották be valamely ellenzéki párthoz kötõdõ szimpátiájukat - tartalmazza a Nézõpont Intézet reprezentatív közvélemény-kutatásának eredménye.

A lakosság kétharmada szigorítaná a bevándorlással kapcsolatos magyarországi szabályozást, emellett a többség szerint az Európai Unió nem tudja megvédeni az európai polgárokat egy a párizsi terrortámadáshoz hasonló merénylettõl - derül ki a Századvég közvélemény-kutatásából, amelynek megállapításait szerdán küldték el az MTI-nek.

Novemberben csökkent a kormánypártok népszerûsége, ami minden bizonnyal a közelmúlt hazai és nemzetközi politikai konfliktusainak következménye lehet. Kisebb mértékben, de növekedtek az ellenzéki pártok táborai, a legnagyobb mértékben viszont a bizonytalanok és a pártválasztásukat eltitkolók tábora nõtt meg - közölte a Tárki szerdán az MTI-vel.

A pártok közötti erõviszonyok stabilak ugyan, de "kisebb kilengések" tapasztalhatók: az elmúlt két hónapban az MSZP és a DK támogatottsága a teljes népesség és a biztos szavazó pártválasztók körében nõtt, míg a Fidesz-KDNP-é és a Jobbiké inkább csökkent - közölte a Tárki Társadalomkutatási Intézet szerdán az MTI-vel.

Az Ipsos legfrissebb felmérésében a pártok sorában továbbra is a Fidesz áll az elsõ helyen, a Jobbik a második legerõsebb, az MSZP támogatottsága csökkent, de a baloldalon még mindig a legnagyobb.

Az intézet az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a részvételüket biztosra ígérõ szavazók 46 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re.

Az országgyûlési választást megelõzõ kutatások viszonylag pontosan jelezték elõre az eredményeket, rácáfolva arra a vélekedésre, hogy az emberek nem merik elmondani a véleményüket - hangoztatták politikai elemzõ cégek - az Ipsos, a Medián, a Nézõpont és a Political Capital - képviselõi csütörtökön egy budapesti szakmai tanácskozáson.

Egyre többen választanak pártot, erõsödik a magyar lakosság választási kedve, a választási kampány eddigi nyertese a Jobbik, a Fidesznek utoljára három évvel ezelõtt volt ilyen sok szimpatizánsa, míg a "kormányváltó baloldalé" változatlan maradt.

Aktivizálódtak a választópolgárok, és ennek következtében több pártnak is sikerült gyarapítania táborát: erõsödött a legtöbb támogatóval bíró Fidesz-KDNP és a rangsorban harmadik Jobbik is. A kormánypárti szövetség hívei aktívabbak is, mint a támogatottság szempontjából második baloldali összefogásé - derül ki az Ipsos február elsõ felében végzett közvélemény-kutatásának eredményébõl.

« 1. oldal »