2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Másképp döntött a Kúria2015-07-04 10:20:31

Megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) a férfiak kedvezményes nyugdíjba vonulásával, az ingyenes gyermekétkeztetéssel és a hozzátartozói vagyonnyilatkozatok nyilvánosságával összefüggõ népszavazási kezdeményezésekre vonatkozó határozatát a Kúria a Magyar Közlöny legfrissebb száma szerint.

Továbbra is kiszabható tényleges életfogytiglan Magyarországon - derül ki a Kúria jogegységi határozatából. Az indoklás szerint az ilyen büntetés az alkotmányos jogrend része. A Fidesz örül a döntésnek, és a kormányt dícséri.

Miután a Kúria kedden elutasította az MSZP, valamint korábban a Munkáspárt vasárnapi boltzár elleni népszavazási kezdeményezésének felülvizsgálati kérelmét is, megnyílt a jogi lehetõség arra, hogy bárki újra benyújtsa kezdeményezését referendumra ugyanebben a témában. Nagy volt a tolongás, de az MSZP volt a leggyorsabb.

Az Alkotmánybíróság elutasított több, a Kúria devizahitelekkel kapcsolatos tavalyi jogegységi döntését támadó indítványt, így zavartalanul folytatódhatnak a hitelszerzõdések tisztességtelenségével kapcsolatos perek.

A Kúria hatályában fenntartotta a másodfokú bíróság azon ítéletét, amelyben az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank keresetét teljes egészében elutasította - közölte az OTP Bank Nyrt. csütörtökön a Budapesti Értéktõzsde honlapján.

Nincs egyértelmû jogi helyzet az intézkedõ rendõrök sajtófotózása ügyében - mondta Simonné Gombos Katalin, a Kúria polgári kollégiumának szóvivõje a legfelsõbb bírói fórum hétfõi jogegységi ülését követõ sajtótájékoztatón, Budapesten.

A Kúria december 1-jén meghozott érdemi döntésével hatályában fenntartja a másodfokú bíróság jogerõs, elutasító ítéletét az AEGON Magyarország Hitel Zrt. által a magyar állam ellen, az általános szerzõdési feltételekhez kapcsolódó törvényi vélelem megdöntése iránt indított perében - derül ki a Kúria honlapján hétfõn közzétett sajtóközleménybõl.

A Kúria várhatóan még idén elbírálja azokat a felülvizsgálati kérelmeket, amelyek mostanáig beérkeztek a devizahiteles perekben a pénzintézetektõl – közölte csütörtökön a Kúria az MTI érdeklõdésére.

Szombaton hivatalosan megkezdõdött az októberi önkormányzati választás kampánya. A kampányidõszakában a jelölõszervezetek és a jelöltek engedély és bejelentés nélkül készíthetnek plakátot és a Kúria álláspontja szerint a plakátok elhelyezhetõk villanyoszlopokon is.

A Magyar Bankszövetség fenntartja, hogy az árfolyamrés alkalmazása jogszerû, nemzetközileg is elismert valós gyakorlat, és azon az állásponton van, hogy az egyoldalú szerzõdésmódosítás szigorú szabályait a bankszektor maradéktalanul teljesítette – mondta Kovács Levente, a bankszövetség fõtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Mennyi pénzt és hogyan kaphatnak vissza a svájci frank hitelesek?

A Kúria közzétette honlapján a devizaalapú fogyasztói kölcsönszerzõdések egyes rendelkezéseinek a tisztességtelensége tárgyában hozott jogegységi határozatának indoklását.

A Kúria közzétette honlapján a devizaalapú fogyasztói kölcsönszerzõdések egyes rendelkezéseinek a tisztességtelensége tárgyában hozott jogegységi határozatának indoklását, e szerint az egyoldalú szerzõdésmódosítást lehetõvé tevõ kikötés akkor felel meg a világos, az érthetõ megfogalmazás és az átláthatóság elveinek, ha a szerzõdéskötéskor felmérhetõvé, az egyoldalú szerzõdésmódosítás bekövetkeztekor pedig ellenõrizhetõvé teszi a fogyasztó számára a rá nézve hátrányos szerzõdésmódosítás indokoltságát, arányát, mértékét.

Egyelõre nem lehet számszerûsíteni a bankszektorra vonatkozó terheket a Kúria hétfõi jogegységi döntése nyomán - mondták az MTI által megkérdezett piaci elemzõk.

Az árfolyamrés alkalmazása önmagában is tisztességtelen, de sok esetben az egyoldalú szerzõdésváltoztatás is lehet tisztességtelen, ha a banki tájékoztatás nem volt teljes, érthetõ.

A devizahiteleknél alkalmazott árfolyamrés tisztességtelen, az árfolyamkockázat tisztességessége azonban csak akkor vizsgálható, ha a pénzintézet nem megfelelõ tájékoztatása miatt az átlagos fogyasztó számára a szerzõdés erre vonatkozó része nem érthetõ.

A devizahiteleknél alkalmazott árfolyamrés tisztességtelen, az árfolyamkockázat tisztességessége azonban csak akkor vizsgálható, ha a pénzintézet nem megfelelõ tájékoztatása miatt az átlagos fogyasztó számára a szerzõdés erre vonatkozó része nem érthetõ. Az egyoldalú szerzõdésmódosítás lehetõsége pedig nagyon szigorú feltételekhez kötött – mondta ki a Kúria hétfõi jogegységi döntésében.

A bírónõ senkit nem biztat arra, hogy rohanjon a bíróságokra, léteznek ugyanis olyan jogi megoldások, amelyekkel ezek a kérdések per nélkül is rendezhetõk. A pénzintézeteknek is az az érdekük, hogy minden jogviszony rendezett elszámolással fejezõdjék be - teszi hozzá.

Alapjaiban változtatja meg a devizahitelesek kilátásait a Kúria keddi döntése és két hét múlva várható újabb (a korábbiakat is egészen más megvilágításba helyezõ) jogegységi határozata.

Nem mondta ki az Európai Bíróság a devizahiteles szerzõdés érvénytelenségét a magyar vonatkozású Kásler-ügyben, de a Kúria vizsgálhatja majd azt, hogy tisztességtelen-e az árfolyamrés.

Jogerõs az áprilisi országgyûlési képviselõ-választás eredménye, miután a Kúrián hétfõn az utolsó jogorvoslati eljárás is lezárult.

Eredeti épületébe, a jelenleg a Néprajzi Múzeumnak otthont adó Kossuth téri palotába költözik a Kúria. Az Országos Bírósági Hivatal tájékoztatása szerint jó ütemben és számos bírósági intézményi rekonstrukció zajlik országszerte, hogy színvonalas, ügyfélbarát épületeket és körülményeket tudjanak biztosítani.

A közlemény nyitva hagyott egy kiskaput, amelyet eddig nem nagyon vett észre senki, a kérdés most az, hogyan értelmezik a bíróságok a tájékoztatási kötelezettség terjedelmét - közölte a közgazdász.

Nem ütközik jogszabályba, nem ütközik nyilvánvalóan a jó erkölcsbe és a deviza alapú hitelek nem forinthitelek. A többi közt ezt mondta ki a Kúria jogegységi határozata.

A devizaalapú kölcsönszerzõdés önmagában az adóst terhelõ árfolyamkockázat miatt nem ütközik jogszabályba, sem jó erkölcsbe, nem uzsorás és nem színlelt szerzõdés - döntött a Kúria polgári kollégiuma jogegységi határozatában hétfõn.

« 1. oldal »  Következő »