2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

Az új kötelezõ biztosítási tarifák miatt szinte minden autósnak emelkedik a díja, ami újra 100 milliárd fölé növelheti a biztosítók éves díjbevételét. Az elsõ nap kalkulációi alapján idén öt biztosító számíthat az ügyfelek kiemelt figyelmére, a váltók átlagdíja pedig meghaladja a tizennégy ezret.

Kedvezmények és károkozás nélkül 20-30 ezer forint (plusz adó) között alakul az idei kampányidõszakban az átlagautós kötelezõje. Kedvezményekkel a díjat akár meg is lehet felezni, viszont akik kárt okoztak az elmúlt években, azok jóval borsosabb díjra számíthatnak. A közvetítõk becslései szerint az átlagos díj 15 ezer forint körül alakul majd.

A netrisk.hu online biztosításközvetítõ adatai szerint megugrott a kötelezõ biztosítás átlagdíja az elsõ negyedévben.

Az év végi évfordulóval új kötelezõ gépjármû felelõsségbiztosítást (kgfb-t) kötõknek legkésõbb a hét végéig rendezniük kell az esedékes, baleseti adóval növelt díjrészletet - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az autósok tájékozatlanok a kötelezõ gépjármû felelõsségbiztosításról (kgfb), a genertel.hu online biztosító felmérése során fõleg a kgfb-hez kötõdõ díjfizetési és felmondási határidõk, az örökléskori és a jármû tulajdonosváltása körüli biztosítási teendõk tekintetében árultak el nagy bizonytalanságot az autótulajdonosok.

Idén átlagban 5-10 százalékkal, vagyis egy-két ezer forinttal emelkedhet a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítás díja – errõl is szó volt a 180 perc keddi adásában.

A csekkes befizetés helyett az átutalást, illetve a havi vagy negyedéves fizetés helyett az éves egyösszegû díjfizetést vállalva csökkentik az autósok a kötelezõ gépjármû felelõsségbiztosításuk (kgfb) díjait a most folyó kampányban – közölte a Biztosítás.hu online alkusz az MTI-vel.

Csak kisebb szabálytalanságokat talált a Magyar Nemzeti Bank a biztosítók naptári évfordulós kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási díjhirdetéseinek átvizsgálása során – tájékoztatott a jegybank szerdán.

Vasárnap hirdetik ki a jövõ év január 1-jétõl érvényes kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási tarifáikat a biztosítók, amely még mindig az autósok több mint felét érinti - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége.

Az idei év végi kötelezõ gépjármû felelõsségbiztosítási (kgfb) kampányban 200-250 ezer biztosítót váltó autósra és növekvõ díjakra számít az elsõ magyar online biztosító, a Genertel – mondta Csikós Dániel, a biztosító vezérigazgatója az MTI-nek.

Januártól mostanáig - átlagosan - 15 százalékkal emelkedtek a kötelezõ gépjármû felelõsségbiztosítás díjak, de az október végi tarifahirdetéskor akár 50 százalékos árzuhanást is elképzelhetõnek tart a netrisk.hu internetes alkusz.

Az elsõ négy hónap adatai alapján megállni látszik a kötelezõ díjak évek óta tartó csökkenése. Bár a január 1-je óta eltelt idõszakban szinte minden biztosító módosította a tarifáját, úgy tûnik a társaságok már nem tudnak lejjebb menni az áraikkal. A Biztosítás.hu internetes alkuszi portál adatai szerint az átlagdíj 19 ezer forinton stabilizálódhat az idei évben kötött szerzõdésekre, és már csak azok az autósok tudnak spórolni, akik évközben sem felejtik el összehasonlítani a biztosítók ajánlatait.


Akár a rendszeresen befizetett kötelezõ biztosításunk ellenére is fedezetlenné válhat gépjármûvünk az újonnan belépõ baleseti adó következtében – figyelmeztet a PBA Biztosítási Alkusz Kft. A PBA ügyfélszolgálatára befutó telefonok tanúsága szerint sokan még az adóról sem tudnak.

Pár ezer, de akár pár tízezer forintot is bukhatnak jövõre az autótulajdonosok az új adószabályok miatt. A baleseti adó mindenkit érint, a cégautóadó is sok vállalatnak fáj majd, de emelkedik jövõre a regadó és az átírás is. A legrosszabbul az új hibrid autót vásárlók járnak.

Ahogy közeledik október 30., a jövõ évi kötelezõ gépjármû felelõsségbiztosítás (kgfb) díjhirdetése, úgy kapnak szárnyra a híresztelések a további díjcsökkenésrõl, vagy éppen emelkedésrõl - a netrisk.hu piacvezetõ internetes alkusz 5-7 százalék csökkenést valószínûsít.

« 1. oldal »