2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Tavasz… Talán a legszebb évszakunk, nem csak erdész szemmel nézve. Hosszabbak a nappalok, rövidebbek az éjszakák, és a Napból áradó energiatöbbletre megélénkül, felpezsdül a természet. S ahogyan lassan levélruhába öltöznek a fák, úgy növekszik bennünk is a kirándulási vágy. A szabadban eltöltött néhány óra feltölti a télen kiürült készleteinket, sokszorozza vitalitásunkat.

A vérszívók számának növekedése az enyhe idõjárás következménye. Nõtt az általuk terjesztett fertõzések, köztük a Lyme-kórban megbetegedettek száma is.

Az utóbbi évek idõjárása segítette a vérszívók, elsõsorban a szúnyogok és a kullancsok elszaporodását Magyarországon – állapította meg a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület nemrégiben végzett kutatásában, amelynek eredményérõl az egyik velük együttmûködõ gyógyszerforgalmazó társaság tájékoztatta szerdán az MTI-t.

Ideje a kullancsok állandó jelenlétét elfogadni, nincs rá remény, hogy ki lehet õket irtani. Mint ahogy a szúnyogok sem érnek senkit váratlanul egy vízparton, célszerû  kirándulás, séta, vagy kerti munka során elõre készülni rá, hogy találkozunk kullanccsal.

Már aktívak a kullancsok, a Balaton-felvidéken a szokottnál 3-4 héttel korábban kezdtek kikelni a gyapjaslepke hernyói, és a korai tavasz miatt hamarabb csípnek majd idén a szúnyogok.

Forrás: Wikipedia/Richard BartzA sok csapadék kedvezhetett a kullancsoknak, és a hosszabb tél sem okozott gondot nekik: már a február-márciusi hidegekben aktivizálódtak. Természetjárás után már hazafelé, a buszon, autóban ajánlott ellenõrizni a ruházatot, otthon pedig az egész testfelületet. Aki nem akarja, hogy kertjében kullancsok legyenek, tegye számukra kevésbé vonzóvá.


A nyárral együtt nem csak a vakáció ideje jött el a gyermekek számára. A szülõknek a gyermek programjai mellett az apró, veszélyes kullancsokra is fel kell készülniük. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, hogy ne legyen nagy baj.

« 1. oldal »