2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Megjelent az új lakások építéséhez, vásárlásához igényelhetõ családi otthonteremtési kedvezményrõl, a legfeljebb 5 millió forintos adó-visszatérítési lehetõségrõl, illetve a három vagy több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatásáról szóló kormányrendelet.

A héten megjelenik a két rendelet, amely a használt és az új lakásokra vonatkozó családi otthonteremtési kedvezmény részleteit foglalja össze.

Az idei költségvetésben negyvenmilliárd forint van a családi otthonteremtési támogatásra, és Lázár János a Kormányinfón megerõsítette, hogy ez az összeg nem a plafon, hanem a minimum. Máris megrohamozták a csokosok a bankokat. Szerzõdéskötés még alig volt, de egyre több hitelintézet lép be a piacra: mutatjuk, hol találhatók a legjobb feltételek.

December második felében és január elsõ napjaiban 64 százalékkal nõtt a magánszemélyek által feladott lakáshirdetések száma, ami elsõsorban a családok otthonteremtési kedvezményének kibõvítésével magyarázható. Budapesten a csoknak megfelelõ új lakások átlagos négyzetméterára 535 ezer forint, Székesfehérváron 380 ezer forint, Debrecenben pedig 345 ezer forint.

A július elseje óta igényelhetõ Családok Otthonteremtési Kedvezménye az érdeklõdõ ügyfelek egyik legfõbb kérdése, hogy önerõnek számít-e a megújult „szocpol”, vagy mindenképpen fel kell mutatni legalább 20 százalék készpénzt a vásárláshoz. A Bankmonitor megkérdezte a támogatást már nyújtó bankokat és eltérõ válaszokat kapott.

A magyarok 40 százaléka tervezi idén, hogy növelni fogja kiadásait. Elsõsorban lakásfelújításra, háztartási gép- és bútorvásárlásra költenének. A lakáspiac és a vásárlási szándék növekedése miatt várhatóan több hitelt fognak felvenni az emberek.

Kedvet kaptak a fiatalok a lakásvásárláshoz egy friss felmérés szerint, ezzel egyidõben a megtakarítási célok között is elsõ helyre lépett a lakásra gyûjtés – mondta el egy ingatlanpiaci szakértõ szombaton, az M1 aktuális csatornán.

A fiatalok önállósodási kedve nem változott jelentõsen, ám akik elköltöznének a szülõktõl, az elsõ lépést saját lakás megszerzésével képzelik el, és a megtakarítási célok között is elsõ helyre lépett a lakásra gyûjtés – derül ki a K&H elsõ negyedéves, pályakezdõk elégedettségét mérõ jóléti index felmérésébõl.

A jegybank úgy módosította a növekedési hitelprogramot (nhp), hogy nemcsak bérbeadásra, hanem eladásra szánt lakóparki lakásokra is kiterjesztette hitelfelvétel lehetõségét – mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelõs ügyvezetõ igazgatója, a napi.hu gazdasági portál által rendezett ingatlan konferencián szerdán Budapesten.

Mielõtt megvesszük elsõ lakásunkat, fontos figyelembe vennünk néhány szempontot.

A lakásvásárlást a többség szerint a kedvezõtlen hitelfeltételek hátráltatják.

A készpénzzel fizetõ, de a nem kifejezetten tehetõs vevõk korát éljük. Õk, a 8-12 milliós árkategóriában lakást keresgélõk jelentik most a legfontosabb vevõi réteget a budapesti ingatlanpiacon. De hol érdemes nekik most körülnézni? Segítünk!

Újra jön a félszocpol!2013-03-19 10:45:27

 

A használt lakás vásárlását tervezõ gyerekes családoknak érdemes még egy kicsit várniuk. Hamarosan újra elérhetõ lesz ugyanis a vissza nem térítendõ félszocpol, ami mellé állami támogatású hitelt is lehet kérni.

 

A lakásvásárlás elõtt állók számára jó hírrel, az eladásra készülõknek pedig rosszal szolgál a KSH legfrissebb adatsora. Az árak kitartóan apadnak, a drágulást mutató adatot pedig érdemes erõs fenntartással kezelni.

 

Egykulcsossá vált az illetékek mértéke a lakásvásárlás után, amivel egy csapásra mindenki egy lapostévé árát veszítette el, aki új lakást vásárol, persze mint mindig, most is vannak kivételek. Az energetikai tanúsítvány elkészítését azonban szinte senki nem úszhatja meg január elseje óta. A kamatok azonban várhatóan csökkennek majd, és az állam is egy kedvezõbb támogatási rendszerrel kedveskedik az új évben. Lássuk, mire kell készülnünk a lakáspiacon 2013-ban.

Egyre több bank ajánlja fel a Nemzeti Eszközkezelõnek a nem fizetõ adósok ingatlanjait - írja a Magyar Nemzet.

Egyre több bank ajánlja fel a Nemzeti Eszközkezelõnek a nem fizetõ adósok ingatlanjait - írja a Magyar Nemzet.

Eltörölné a kormány a lakásvásárlás után fizetett illeték alsó kulcsát, vagyis egységesen 4 százalék illetéket kellene fizetni jövõre, ha megszavazzák a törvényjavaslatot. Egy átlagos lakás vásárlása után 80 ezer forinttal kell majd többet fizetni. A kisebb lakásba költözõk és a fiatalok viszont jól járnak a változásokkal.

A lakáshitelezés beindulását és ezen keresztül a lakáspiac felpörgését remélik többen attól a kormányzati lépéstõl, amely változó feltételekkel ugyan, de újraindította a "szocpolt" és ismét állami támogatást biztosított a hitelbõl történõ lakásvásárláshoz. A kedvezõ folyamatok beindulása egyelõre várat magára. Csak kevés bank lát újra fantáziát a lakáshitelezésben és mintha a családoknak is elment volna a kedvük az eladósodástól. Pedig az újfajta támogatási rendszer sokak számára kedvezõ.

 

Az elmúlt évtized hatalmas befolyással volt a hazai lakásállományra és a lakást vásárlókra egyaránt. Tízezrével épültek az új házak és lakások országszerte, és újultak meg mûszakilag és esztétikailag elavult lakótereink. Mindeközben kialakult egy jól szervezett üzletág, az ingatlanközvetítõké. A közvetítõk megjelenésérõl, a jelen és a jövõ kihívásairól, a vevõk igényeinek és elvárásainak fejlõdésérõl, az új építésû projektekben lévõ lakások értékállóságáról, és a lakáspiacon várható trendekrõl Kühne Katával, az Otthon Centrum ügyvezetõ igazgatójával, és Déry Attilával, az Otthon Centrum vezetõ elemzõjével beszélgettünk.

 

Az utóbbi években, különösen a hazai lakáspiac kvázi összeroppanása óta - szinte minden nap lehetett olvasni a hazai sajtóban különféle ingatlanpiaci elemzéseket, melyek a legkülönbözõbb, egymásnak sokszor teljesen ellentmondó tanácsokat adták a lakásvásárláshoz, illetve ma már megmosolyogtató jövõképet vetítettek elõre. Összegyûjtöttük a legnagyobb elemzõi tévedéseket: rosszul járt volna az, aki ezek alapján hoz befektetési döntést.

A lakásárak zuhanása ugyan lelassult, de fordulatra legkorábban 2013-ban számíthatunk, mondta Harmati László, az FHB Bank üzleti vezérigazgatója. Az országos lakásárszint csökkenése az utóbbi két évben lelassult, így 2009 második feléhez képest, két év alatt mindössze 3,3 százalékos csökkenés volt mérhetõ. 2011. második felében azonban az elsõ félévhez képest további 1,6 százalékkal csökkentek a lakásárak, derül ki az FHB legfrissebb Lakásárindexébõl.

 

Osztrák mintára Magyarországon is készülhetne törvény az ingatlan fejlesztõkrõl, amely elõírná, hogy az új lakást vásárló által befizetett vételár banki letéti számlára kerül, vagy a bank garanciát vállal az esetleges visszafizetésre, de felelõsségbiztosítással is garantálni lehetne azt, hogy a vásárló nem veszíti el a pénzét - mondta Maráczi Zsolt, a Társaság a Lakásépítésért Egyesület ügyvezetõ elnöke a Fundamenta Lakásvásár kísérõ konferenciáján.

 

« 1. oldal »