2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

Százan sem kérték eddig a magáncsõdöt. Ez elképesztõen alacsony szám a rendszerre költött 626 millió forinthoz képest. De érthetetlen azért is, mert 140 ezren lehetnek azok, akik nem fizetik banki tartozásukat. A bankszövetség a jelentkezéshez szükséges papírmunkát okolja, de a kormányzat szerint csak türelem, ki kell várni, amíg döntenek a családok.

Megjelent a magáncsõddel kapcsolatos két kormányrendelet, a jogszabályok szeptember 1-jén lépnek hatályba. A két kormányrendelet, amely a magáncsõd lebonyolításának szabályait részletezi, többek között tételesen felsorolja azokat a használati tárgyakat vagy haszonállatokat, amelyekre a csõdbiztosok nem tehetik rá a kezüket.

Ilyen lesz a magáncsõd?2013-11-18 12:58:06

Részletes javaslat készült a magáncsõdrõl, amely egyéni képviselõi indítványként kerülhet a parlament elé.

A szigorú vállalati hitelkorlátokat, a lakosság magas devizaadósságát és a tartósan alacsony banki jövedelmezõségét tekinti a bankszektorban fennálló három legnagyobb kockázatnak az MNB.

2013. augusztus 21. Készül a devizahiteles kormányzati mentõcsomag, és a magáncsõd szabályozása is sínen van – derül ki a kormányzati tájékoztatásokból. Némi problémát jelenthet viszont, hogy a legfontosabb részletekrõl eddig igazán semmi sem derült ki.

Felvettem a kapcsolatot az illetékes ír államtitkárral, az ottani magáncsõd intézmény nagyon jó megoldásnak tûnik a 90 napon túl késedelmes hitelek problémájára - mondta a Portfolio.hu szerdai hitelezési konferenciáján Orbán Gábor, az NGM államtitkára.

Még tavasszal elfogadhatja a parlament a magáncsõdrõl szóló jogszabályt, ám számos aggály fogalmazódott meg a tervekkel kapcsolatban. A hazai jövedelmi viszonyok, a minimálbéres foglalkoztatás mellett komoly az aggály, hogy feltárhatóak-e a tényleges bevételek.

 

A csõdeljárás úgy mûködne, hogy a kilátástalan helyzetbe került adós elmegy az erre szakosodott hivatalba, ott családi csõdgondnokot rendelnének ki hozzá, aki ellenõrizné a pénzügyeit és azt is, hogy mire mennyit költhet, és segítene megállapodni a hitelezõkkel is.

 

« 1. oldal »