2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

A végleges eredmények is alátámasztják a korábban mért 0,3 százalékos negyedéves eurózónás GDP-növekedési ütemet - derült ki a ma 11 órakor publikálásra került Eurostat jelentésbõl. Az elsõ negyedéves (felülvizsgált) 0,3 százalékos zsugorodást követõen ebben a negyedévben látunk elõször bõvülést, amivel a régió leghosszabb recessziója ért véget. 

Sorra jelentõsen gyengültek az utóbbi fél-egy évben azok a biztonságos menedéknek tekintett eszközök, amelyek a 2008-2009-es válság során remekeltek (jen, arany, amerikai államkötvény), a svájci frank azonban eddig kimaradt, de most rajta a sor - mutat rá közelmúltbeli elemzésében a Societe Generale.

Két célra, többek között magyarországi szlovák tanítási nyelvû oktatási intézmények felújítására csoportosított át forrást az általános tartalékból a kormány legutóbbi határozataival.


Nyugodt, higgadt tárgyalásokat kezdünk a bankokkal - jelentette ki a Kossuth Rádió péntek reggeli mûsorában Orbán Viktor a jövõ héten, kormány és bankok között kezdõdõ egyeztetésekkel kapcsolatban. Arról is beszélt, hogy a kormány az igazságos adórendszer bevezetésére törekszik, ezért a családi adókedvezmény kiterjesztése mellett ismét gondolkodik a luxusáfa bevezetésén. Újra nekirugaszkodunk - mondta a kormányfõ, utalva arra, hogy legutóbb a Bizottság elõtt bukott el a javaslat.

Magyarország utolsó helyen áll az idõskorúak foglalkoztatásában, de gyenge is a kapacitás az aktivitás növeléséhez - derül ki egy uniós anyagból, amit az Active Ageing jegyében állítottak össze. Az anyagból más érdekes dolog is kiderül. Különös módon ugyanis valamiben egészen jól állunk: az idõskorúak medián átlagos jövedelme 100 százaléka a fiatalabbak átlagos jövedelmének, s ezzel elsõ helyen állunk az Európai Unióban az idõskorúak relatív jövedelmét tekintve, Luxemburggal osztozva a dobogón.


Fenntartja eddigi, 1,2-es szinten lévõ beavatkozási küszöbét a svájci jegybank. Bár a piacon adtak esélyt, hogy a deflációban lévõ ország a küszöb megemelésével gyengíteni kezdi a devizáját, ám ehelyett csak azt bizonygatja közleményében, hogy az intézmény fenntartása nagyon fontos. Így egyelõre a devizahitelesek nem számíthatnak arra, hogy a svájci frank gyengítése csökkenti a törlesztõrészletüket.


Az uniós pénzügyminiszterek pénteken hozzák meg döntésüket a Magyarország ellen folyó túlzottdeficit-eljárás ügyében. Az Ecofin-ülés délelõtt 11 órakor kezdõdik, kövesse az eseményeket a Portfolio.hu-n folyamatosan.


A válság kitörése elõtti közvetlen idõszak és a mostani között öt év telt el. Az elsõ negyedév foglalkoztatottsági adatai alapján eddig talán kevésbé boncolgatott érdekességekre bukkanhatunk. Ilyen például, hogy a válság elõttihez képest az alkalmazott munkavállalók száma már közel azonos, a foglalkoztatottak számában az elmaradás az önfoglalkoztatók között érhetõ tetten. Egy másik pedig, hogy egyre nagyobb teret hódít a részmunkaidõs foglalkoztatás, ami úgy tûnik, csak kényszerû munkahelymentõ.


Az árfolyamküszöb központi eszköze lesz a Svájci Nemzeti Bank monetáris politikájának a belátható jövõben is - mondta Jean-Pierre Danthine, a jegybank alelnöke egy montreali konferencián. Szavai azt a reményt keltik a magyar frankhitelesekben, hogy a frank árfolyama a jövõben sem mehet 250 forint fölé, amíg az euró árfolyama 300 forint alatt tartózkodik.


Jön a romkocsmaadó2013-06-08 15:52:59

Vendégenként és naponta húsz forint felügyeleti díjat szedhetnének a belvárosi, éjszaka is mûködõ vendéglátóhelyektõl az önkormányzatok az alapján a törvényjavaslat alapján, amelyet Rogán Antal ma nyújtott be a parlamentnek. A díjbeszedés alapja a mûködési engedélyben megjelölt befogadóképesség, az önkormányzatoknak a beszedett díjat vissza kell forgatniuk a célzott terület köztisztasági és közbiztonsági feladataira. A javaslat ugyanakkor speciális jogállást hoz létre a világörökségi területen mûködõ vendéglátóhelyekre, ami egy korábbi, a szórakozóhelyeket hátrányosan érintõ szabályozást válthat ki.


A kilenc százalékos személyi jövedelemadó ötletét nem csak a költségvetési feszültség miatt érdemes alaposan megfontolni. Nem biztos, hogy az adócsökkentésre itt lenne a legnagyobb szükség, ráadásul a fogyasztás adóztatásának irányába való elmozdulásnak is megvannak a gazdasági korlátai.


A parlament döntése alapján a jövõben bármikor igényelhetõ lesz az árfolyamrögzítés, amelyet a nagycsaládosok húszmillió forintnál nagyobb összegû devizahitel esetén is kérelmezhetnek.


Elõzetes adatok szerint 2013 I. negyedévében 21 032 gyermek született, 4,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - jelentette a KSH. A halálozások száma 33 608 volt, ami 6,1 százalékos csökkenést jelent 2012. január-márciushoz viszonyítva. A természetes fogyás 12 576 fõ volt, 1116-tal kevesebb az egy évvel ezelõttihez képest.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. szakmailag vitathatónak tartja, azonban tudomásul veszi a Közbeszerzési Döntõbizottság (KDB) május elején kelt határozatát. A társaság a tervezett idõben, idén szeptember 30-án elindítja a Nemzeti Mobilfizetési Rendszert - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.


Az üzemanyagok drágulása miatt emelkedett a magyarországi infláció, novemberben 4,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban.

Az idei elsõ negyedévben a nyers adatok szerint 6,4 százalékkal csökkent a magyar bruttó hazai termék (GDP) éves alapon, ekkora visszaesésre azóta nem volt példa, hogy a KSH negyedéves statisztikát közöl a magyar gazdaság teljesítményérõl. Az elsõ hónapokban megjelent makroadatok alapján nem meglepõ a a recessziós statisztika, sõt, a piac egy kicsit rosszabb adatra számított. Az idei év egészére 6-7 százalékos csökkenéssel számol a piac.
« 1. oldal »