2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

A szokottnál korábban kezdõdött az idei aratás, de az esõk hátráltatták, így nem végezhettek hamarabb a gazdálkodók – tudtuk meg Kiss Zoltántól, a megyei kormányhivatal földmûvelésügyi igazgatójától.

Az idei aratás számokban2014-08-17 12:39:27

Gyakorlatilag befejezõdött a nyári betakarítású növények idei aratása az országban - közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelõs államtitkára.

Jó a magyar csemegekukorica2014-08-15 13:33:57

A Hajdúság a legnagyobb hazai termelõk között van.

Már most készülniük kell a gazdálkodóknak a 2015-ös zöldítési követelmények teljesítésére – hívja fel az érintettek figyelmét a szaktárca a kormányzati portálon.

Legfeljebb majd káromkodnak2014-08-07 14:47:49

Az egyéni gazdálkodók szerint a nagyüzemek csak riogatnak a leépítésekkel.

A Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) határozatban értesítette a kárenyhítési kockázatközösség tagjait a kárenyhítési hozzájárulás-fizetési kötelezettségükrõl.

Az idén várhatóan nagyobb termést szüretelnek majd a gazdák a tavalyinál – közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelõs helyettes államtitkára kedden az MTI érdeklõdésére.

A két ország közötti mezõgazdasági megállapodás aláírásával zárultak kedden Budapesten, a Földmûvelésügyi Minisztériumban (FM) a magyar-bosnyák mezõgazdasági megbeszélések, az egyezményt az újságírók elõtt írta alá a két ország szakterületért felelõs tárcavezetõje, Fazekas Sándor földmûvelésügyi és Boris Tucic, bosnyák külkereskedelmi és gazdasági kapcsolatokért felelõs miniszter.

Megjelent az egységes területalapú támogatás összegéhez kötött támogatás felsõ szintjének megállapításáról és a mezõgazdasági munkahelyteremtés elõsegítésérõl szóló határozat csütörtökön a Magyar Közlönyben.

A dinnyésgazda szerint csupán mese habbal, amirõl a miniszter úr beszél.

Jól halad az aratás2014-07-29 14:48:53

Az õszi búza betakarítása a vetésterület 73 százalékán már megtörtént az országban - közölte Feldman Zsolt, a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelõs helyettes államtitkára csütörtökön az MTI érdeklõdésére.

Akár 70 ezerrel is több ember dolgozhat a következõ években a mezõgazdaságban annak köszönhetõen, hogy a kormány 2020-ig több mint 200 milliárd forint többlettámogatást nyújt az állattartóknak. A kormány az állattenyésztés mellett segíteni fogja a zöldség-gyümölcs termesztõket és a vetõmag elõállítással foglalkozókat is.

Az õszi búza betakarítása a vetésterület 73 százalékán már megtörtént az országban – közölte Feldman Zsolt, a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelõs helyettes államtitkára csütörtökön az MTI érdeklõdésére.

A kánikula után csapadékossá vált az idõjárás Kelet-Magyarországon.

A hõség kedvez az árnak2014-07-17 14:24:44

Hajdú-bihari dinnye ugyan még nem, de békési már kapható a piacon.

A világon valaha mért gabonatermések közül a második legnagyobb az idei.

Nyárias idõ uralkodott2014-07-09 16:30:30

Alapjában véve kedvezett az idõ a gabonafélék, a repce és a gyümölcsök érésének.

Tavaly a szezon vége felé már tizenforintokért rakták kamionba a hazai dinnyét.

A komádi gazda két év pereskedés után jutott hozzá a harmincmillió forintjához.

Az egykori állatvásárok hangulata, jellege születhessen újjá – volt a cél.

2,6 milliárd forint utalásával kezdõdött meg mintegy ötezer gazdálkodónak a termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás kifizetése.

Még egy hónapig várni kell a hajdú-bihari dinnyére – tudtuk meg a termelõktõl.

Biztatóak az idei terméskilátások, ám az idõjárás még közbeszólhat; az a biztos, amikor már a magtárban van a termés. A májusi esõ ugyanakkor jókor jött, az ország egész területén több mint 100 milliméter hullott le a vegetációs idõszakban, ami elõrevetíti a jó termést – mondta Czerván György, a Földmûvelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelõs államtitkára az M1 Ma reggel címû hétfõi mûsorában.

A mezõgazdaság bruttó hozzáadott értéke 2013-ban az elõzõ évi áron számolva 33, folyó áron pedig 7 százalékkal emelkedett. A munkaerõ-felhasználás azonban 1 százalékkal elmaradt az elõzõ évitõl. A termelési tényezõk jövedelme 9, a vállalkozói jövedelem 13 százalékkal emelkedett. Így a munkaerõ hatékonysága, azaz a termelési tényezõk munkaerõegységre jutó reáljövedelme 6 százalékkal emelkedett – tûnik ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, a magyar gazdaság tavalyi teljesítményét összegzõ jelentésébõl.

A szántóföldi és kertészeti kultúrák többsége a vízhiány tüneteit mutatta.

« Előző « 5. oldal »  Következő »