2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Egyszerûbb lett a díjtámogatott biztosítás igénylése a gazdák számára, mivel egy rendeletmódosítás lehetõséget ad a biztosítónak is, hogy benyújtsa a gazdák helyett a kötvényeket a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH) – közölte a Generali Biztosító az MTI-vel.

A gazdák legalább ötezer forintos búzaárat remélnek, a molnárok alacsonyabbat.

Kedvezett az idõjárás az idén a parlagfû gyors fejlõdésének, a gyomnövény korai megjelenése miatt a virágzásra és a pollenszóródásra is korábban lehet számítani, ezért mielõbb meg kell kezdeni a gyommentesítést – hívja fel a figyelmet a Földmûvelésügyi Minisztérium.

Június elsõ hetében megkezdte a szõlõültetvény szerkezetátalakítási és -átállítási támogatások kifizetését a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

Jelentõsen túlszaporodott az idén a mezei pocok, elsõsorban az ország déli és középsõ részein; a Gabonatermesztõk Országos Szövetsége (GOSZ) elsõ becslése szerint az õszi kalászosoknál 500 ezer tonna terméskiesést okozhat a rágcsáló.

A Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott képzésekhez igényelhetõ támogatásra a beérkezett kérelmek alapján több mint 685 millió forint kifizetését hagyta jóvá.

Milliárdos támogatásból fejlõdik a zöldség-gyümölcs ágazat.

Olcsóbb már nem lesz!2014-06-03 09:27:29

Az árusok szerint a hét közepétõl emelkedni fog a földieper ára a piacon.

Megkezdik a héjas-gyümölcsûek termesztési támogatásának kifizetését csütörtökön – közölte a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) szerdán az MTI-vel.

Itt-ott pusztított a jég2014-05-20 12:41:54

A megyénk viszonylag olcsón megúszta az elmúlt hét viharos idõjárását.

Az állatállományokat veszélyeztetõ egyes állatbetegségek megelõzésére és felszámolására nyújtott támogatás 2014. évre biztosított kerete a baromfiágazat tekintetében 2 milliárd forint, az egyéb állatfajok esetében 5,5 milliárd forint.

Gazda vagy daru ér többet?2014-05-15 08:53:02

5,5 hektár kukoricájukat pusztították el a védett madaraknak számító darvak a földesi Mozsonyi Gáboréknak.

A tavalyinál közel két héttel korábban, már a hétvégén szüretelhetõ Érden a magyar nemesítésû Rita, a világ legkorábban érõ cseresznyefajtája – áll a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében.

Áprilisában összesen 3 százalékot emelkedett a magyar gabonafélék együttes ármozgását kifejezõ Magro Gabonaindex (MGX) és a hónap végén 10698,14 ponton állt a Magro.hu mezõgazdasági piactéren.

Itt-ott porzik a határ2014-05-07 13:17:11

A megyét jellemzõ 100-150 milliméternyi csapadékhiány némileg mérséklõdött.

Májusban 140 ezren kezdhetnek dolgozni, de késõbb még nõni fog a számuk.

A területalapú támogatásra május 15-éig nyújthatják be a kérelmeket.

Akácsirató erdész-szemmel2014-04-25 11:03:12

A magyarországi magánerdõk közel hetven százaléka akác; mi lesz a sorsuk?

Hamisítatlan áprilisi idõ2014-04-24 06:14:47

Hajdú-Biharra észak-déli megosztottság volt jellemzõ csapadékosság tekintetében. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

A gazdák úgy mondják, hogy bár „sokat hál még kint a növény”, a mostani jó nevelõ idõjárás magában hordozza egy tisztességes terméshozam (búzából hektáronként átlag 4-5 tonna) ígéretét.

Gazdabarát az idõjárás2014-04-12 08:55:35

Némi csapadék még elkelne, de összességében jól haladnak a tavaszi munkákkal.

Több megyében már végeztek a tavaszi kalászosok – az árpa és a zab – vetésével, és folyamatban van a többi kora tavaszi növény vetése is. A munkálatokat segíti a száraz idõ, de egyes megyékben jelentõs mennyiségû csapadék hiányzik a földekbõl – mondták el az MTI által megkérdezett Gyõr-Moson-Sopron, Csongrád, Hajdú-Bihar, Békés, és Zala megyei agrárszakemberek.

Helyben megtermelik és immár fel is tudják dolgozni a húst, a növényeket.

A kistelepülés új vágópontján bérvágást is vállalnak, a kapacitás heti 20 sertés.

Száz éve az agráriumért2014-02-11 12:49:39

Centenáriumát ünnepelte a Hajdúszoboszlói Gazdakör.

« Előző « 6. oldal »  Következő »