2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Sokat parkoltunk mobillal2016-01-04 20:31:32

A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer elsõ teljes évében, az egységes mobilfizetési megoldással több, mint 19,7 milliószor fizettek. 18,6 millióan fizettek parkolásért, illetve 1,1 millió autópálya-matrica és jegy értékesítése történt.

A vártnál 8-10 százalékkal többször, összesen 7,8 millió alkalommal használták az autósok 2014-ben a július 1-je óta mûködõ országos mobilparkolási rendszert - közölte a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. hétfõn az MTI-vel.

A nemzeti mobilfizetési rendszer július 1-jei indulása óta eltelt három hónapban 3,7 millió mobilparkolási tranzakciót hajtottak végre a felhasználók és 340 ezer autópálya-jegyet vásároltak – közölte a Nemzeti Mobilfizetési (NMF) Zrt. szerdán az MTI-vel.

Július elsejétõl országszerte egységessé vált a mobilparkolás rendszere. Kényelmes, praktikus, idõtartam-pontos, de egy kicsit többe kerül. A Kossuth Rádió Napközben címû mûsora a megváltozott, egységesített mobilparkolási rendszerrõl, az árakról készített összeállítást.

A mobilparkolás aránya az új rendszer bevezetésével 70-80 százalékra nõhet a jelenlegi 50-54 százalékról, a viszonteladók a kényelmi díjban versenyezhetnek egymással – mondta a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója kedden az M1 Ma reggel címû mûsorában.

Kedd reggeltõl a korábbi 42 helyett 70 közterületi parkolási társaság területén érhetõ el a szolgáltatás, a 810-es behívószám 763-ra változott, az EME Zrt. nem szolgáltathat - figyelmeztetett a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója.

A törvényi kötelezettség szerint július 1-jével megvalósult és bevezették azt a rendszert, amely a közterületi mobilparkolást és az e-matrica vásárlást szolgálja ki országosan.

Az autósok és intézmények jelenleg hét mobilparkolási szolgáltató közül választhatnak a keddtõl mûködõ új mobilparkolási rendszerben, ezek a három mobilcég, továbbá az Mpark, az Evopay és a Barion rendszert létrehozó Sense/Net Zrt., illetve az integrátor Nemzeti Mobilfizetési Zrt. - közölte a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. az MTI-vel.

A szolgáltatók közötti verseny miatt olcsóbb lehet a mobilparkolás- mondta a Híradónak a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója. Július elsején, azaz kedden indul az egységes mobilparkolási rendszer. Országszerte hetven helyen változik az elõhívó szám, és bõvül azoknak a szolgáltatóknak a köre is, amelyeken keresztül igénybe vehetõ a rendszer.

Keddtõl a jelenlegi 42 helyett 70 közterületi parkolási társaság területén lesz elérhetõ a mobiltelefonos parkolás, viszont a 810-es behívószám 763-ra változik – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pénteken az MTI-vel.

Cáfolja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az EME Zrt. mobilparkolással kapcsolatos állítását; az MTI kérdésére a tárca megerõsítette, hogy azok a viszonteladók, akik nem szerzõdtek a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel, nem nyújthatnak mobilparkolási szolgáltatást július 1-tõl, közéjük tartozik az EME Zrt. is.

A jelenlegi 810-es SMS-, illetve hívószám 763-ra változik, mivel pedig az eddigi integrátor EME Zrt. nem csatlakozott a rendszerhez, ügyfeleinek másik szolgáltatót kell keresniük.

Az Elsõ Mobilfizetés Elszámoló Szolgáltató (EME) Zrt. álláspontja szerint a társaság mobilparkolási és e-matrica értékesítési szolgáltatásait nem érinti az új nemzeti mobilfizetési rendszer júliusi bevezetése. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. azt közölte, hogy a vonatkozó törvény szerint július 1-jétõl csak a zrt.-n és annak szerzõdött partnerein keresztül lehet mobilparkolni, az EME pedig nem tartozik ezek közé. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megerõsítette a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. álláspontját.

Megváltozik a mobilparkolás menete július elsejétõl, amikor bevezetik az országos, egységes mobilparkolási és autópálya-használati rendszert.

« 1. oldal »