2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Nem szokás a fizetésrõl beszélni, legalábbis nem hivatalosan, sok munkahelyen pedig egyenesen tiltja a vezetõség. Sõt, álláshirdetésekben is csak elvétve szerepel összeg. Mégis egyre több csapatban nyílt titok, ki mennyit vihet haza. Kinek érdeke a titkolózás: a munkaadónak vagy a munkavállalónak?

Pletyka, nassolás, cigiszünet, kávészünet, majd megint cigiszünet – ezek a legjobb irodákban is mindennaposak. Észre sem vesszük, hogy értékes munkaórákat vesztegetünk el, utána pedig azt sem tudjuk, hol áll a fejünk. Megmutatjuk, hogy a legtöbb embert mi akadályozza a hatékony munkában.

Akarva-akaratlanul is elõfordul, hogy nem tudunk eleget aludni esténként, aminek a hatását egész másnap érezzük.

Márciusi munkalehetõségek2015-03-17 19:32:08

A tavasz is sok új álláslehetõséget hozott álláskeresõink számára. Összegyûjtöttük, hogy mely területen tevékenykedõ cégek hirdetnek sok új pozíciót most márciusban!

Egy új munkahelyre való bekerülés mindig egy új lehetõség is egyben. Azonban mint lehetõség, tele lehet számos buktatóval is – például a nagy irodaépületben nem találunk vissza a helyünkre, vagy összetévesztjük a fõnökünket az egyik kollégánkkal.

Ma, amikor különbözõ weboldalak mögött megbúvó algoritmusok ajánlanak könyveket, filmeket, vagy akár életünk társát, az álláskeresésben még mindig a hagyományos módszerekre hagyatkozunk, ez azonban hamarosan megváltozhat.

Amikor a pályakezdõk belevetik magukat a munkába, megszerzik az elsõ állásukat – az sorsdöntõ lesz a késõbbi karrierjükre.

A rugalmas munkarend szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy a kisgyermekes anyák visszatérhessenek a munkahelyükre – derült ki a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Vezetéstudományi Intézetének kutatásából, amelynek eredményeit eljuttatta az MTI-hez.

A 2013-ban életbe lépett munkahelyvédelmi akció sikerét jelzi, hogy annak révén mára több mint 890 000 ember, köztük mintegy 150 000 fiatal foglalkoztatása valósult meg - közölte a kormányszóvivõ a jászberényi Jász-Plasztik Kft.-nél tartott sajtótájékoztatón.

Érdemes lenne a bírságok összegét emelni, és más szankciókat is alkalmazni.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal elmúlt hetekben kiadott jelentései szerint a foglalkoztatók 58 százalékánál találtak munkaügyi jogsértéseket, tízbõl nyolc munkáltató nem tartja be a biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályokat, és a fiatalok számítanak az egyik legkiszolgáltatottabb csoportnak – áll több szakszervezet ifjúsági tagozatának csütörtökön MTI-hez eljuttatott közleményében.

Kísérleti jelleggel bevezetik a hatórás munkanapot közalkalmazottak számára egy svéd városban. Az újítás támogatói szerint a rövidebb munkaidõ megtakarítást hozhat, például az önkormányzatnak, az embereknek pedig megmarad az ereje arra, hogy nyugdíjas éveikben is tudjanak dolgozni.

A részletekkel sokszor még a foglalkoztatók sincsenek tisztában - figyelmeztet a tanácsadó, aki csokorba gyûjtötte az aktuális szabályokat.

Tavaly 53 ember veszítette életét munkavégzés közben Magyarországon, ebbõl 6 halálos kimenetelû munkahelyi balesetet regisztráltak a fõvárosban - ismertette Budapest Fõvárosi Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve munkavédelmi igazgatóhelyettese sajtótájékoztatón hétfõn Budapesten.

Az idén meghirdetett munkateremtõ pályázatok során 1250 vállalkozás 13 milliárd forint vissza nem térítendõ támogatást nyert el. Az Európai Unió Statisztikai Hivatala szerint ennek is köszönhetõ, hogy az elmúlt egy évben Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a munkanélküliségi ráta.

200 ezer új munkahelyet teremthet a keleti nyitás politikája - mondta a Híradónak Lentner Csaba közgazdász, aki szerint a foglalkoztatás és a gazdasági növekedés alapja lehet az Európai Unión kívüli piacok bõvítése. A rijádi Magyar-Arab Üzleti Fórumon több magyar cég hosszútávú megállapodást írt alá.

Ha egy HR-es a tanácsomat kéri, hogyan ismerhetné meg legjobban a „különösen fontos pozícióra” talált jelöltet, többnyire azt mondom: „házasodjatok össze”. Elismerem, nem túl humoros válasz, de mint minden viccben, van benne igazság.

A pozitív vezetõi szemlélet tanulható és komoly hatással van a vállalat eredményességére, hiszen ilyen légkörben a beosztottak is kreatívabbak.

Javában tombol a nátha- és influenzaszezon, és a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben és a munkahelyeken, irodákban is felváltva tüsszögnek és krákognak az emberek. Az utóbbi években ugyanis egyre erõsödõ tendencia lett, hogy egy kis megfázással nem maradnak otthon a dolgozók, ennek azonban komoly következményei lehetnek nemcsak saját magukra, de a kollégáikra nézve is.

Elõ a naptárral! Itt az ideje, hogy beírjuk, megjegyezzük, mikor jönnek a hosszú hétvégék, iskolai-és munkaszünetek 2014-ben. Érdemes minél hamarabb jelezni munkáltatónknak, mikor megyünk szabadságra.

Négy esetben áttolható a tárgyévi megmaradt szabadság, illetve annak meghatározott része a következõ évre - derül ki a LIGA Szakszervezetek jogi szakértõjének összefoglalójából.

Három év alatt több mint 20 ezer európai fiatal munkaerõ-piaci helyzetén segítene a most induló kezdeményezésével a Nestlé – jelentette be sajtótájékoztatóján Mike Nixon, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezetõ igazgatója Budapesten.Három év alatt több mint 20 ezer európai fiatal munkaerõ-piaci helyzetén segítene a most induló kezdeményezésével a Nestlé – jelentette be sajtótájékoztatóján Mike Nixon, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezetõ igazgatója Budapesten.

Tavaly nyártól ismét indíthatnak fegyelmi eljárást a munkaadók, mégis alig élnek ezzel az eszközzel. Sok helyen inkább rögtön felmondanak a dolgozónak.

Jövõre azon cégeknél, ahol terveznek béremelést, a várható inflációt némileg meghaladó fizetésemeléssel számolnak, ám ebbõl sok helyen a felsõvezetõk kimaradnak.

Mától módosultak a távolléti díj számítására vonatkozó szabályok, a havi béresek esetében lényegében visszaáll a január elseje elõtti rend. Változnak emellett a szabadság kiadására, illetve a bérpótlékok elszámolására vonatkozó rendelkezések is.
« 1. oldal »  Következő »