2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

A szakma bízik abban, hogy továbbra is kitart a magánvásárlók visszatérése.

Eddig csak bérbeadásra szánt lakások építéséhez lehetett felhasználni a növekedési hitelt.Emellett az is kiderült, hogy a 193 ezer bedõlt lakáshitelt 30 százalékkal olcsóbban értékesíthetik.

A hitelezési kockázatot ezek után is a finanszírozó pénzintézet állja.

A jegybank úgy módosította a növekedési hitelprogramot (nhp), hogy nemcsak bérbeadásra, hanem eladásra szánt lakóparki lakásokra is kiterjesztette hitelfelvétel lehetõségét – mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelõs ügyvezetõ igazgatója, a napi.hu gazdasági portál által rendezett ingatlan konferencián szerdán Budapesten.

A kis- és középvállalkozói szektor szereplõinek kockázatát is kis részben átvállalja.

A legnagyobb beruházási kedv a nyugat-magyarországi cégeknél figyelhetõ meg.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden a növekedési hitelprogram (nhp) egyéves, 2015-év végéig történõ meghosszabbításáról döntött - mondta Nagy Márton, az MNB ügyvezetõ igazgatója egy konferencián.

 

Június közepétõl lesz olcsó, fél százalékos garancia a növekedési hitelek mögött. Az elsõ hitelszerzõdést egy szegedi középvállalat kötötte.

 

A cégek már alig bírnak magukkal, mindenki azzal számol, hogy jut neki a Magyar Nemzeti Bank hétfõn induló olcsó hitelprogramjából. Új kertészeti áruházat nyitnának, vagy a sorban álló ügyfelek miatt szükséges beruházásokat indítanák be. A bankok óvatosak, mert tudják: az igények töredékét sem tudják majd kielégíteni.

Valószínûleg a rendszerváltás óta nem fizettek olyan alacsony kamatot a bankok a lakossági betétekre, mint most. Meg is látszódik ennek hatása az MNB ma közzétett áprilisi adatain, nettó 126 milliárd forintot vettek fel ugyanis a háztartások a betétekbõl egyetlen hónap alatt. Ilyenre 2012 kritikus január hónapja óta nem volt példa. A jegybanki kamatcsökkentéssel párhuzamosan a a hitelek kamatszintje is tovább csökkent, így az új lakáshitelek átlagkamata már "csak" 9%, a vállalati hiteleké pedig 7%. Ez azonban alig lendített valamit a banki hitelezésen: a kkv-k a jövõ héten induló Növekedési Hitelprogramban, a családok pedig a félszocpol (egyelõre bizonytalan idõzítésû) bevezetésében bíznak.


« 1. oldal »