2024. április 26. Péntek, Ervin.
 

Csaknem száz (90-95) százalékos áram-megtakarítást jelent a városi óvoda épületére telepített komplett napelemrendszer – tudtuk meg Barabás Ferenc polgármestertõl.

Kétszáz darab napelemet tartalmazó energetikai rendszert telepítenek a polgármesteri hivatal épületére Hajdúböszörményben a következõ hónapokban.

A napfény árnyoldalai2015-01-15 09:43:00

A törvényalkotó a napelemet kétszer olyan veszélyesnek minõsíti, mint az akkumulátort.

A magas beruházási költségek és a hosszú megtérülési idõ mellett az új adóteher csak „hab a tortán”.

A napelemek termékdíjának eltörlését vagy csökkentését javasolja a Magyar Napelem Iparági Egyesület (MANAP). A napelemekre a szakmával történõ egyeztetés teljes hiányában kivetett termékdíj magas mértéke nem indokolható az egyesület szerint, amely a megújuló energiák terjedését ösztönzõ változtatásokat is javasol az adórendszerben.

Felfutóban a napelemek iránti globális kereslet, megnégyszerezheti termelését a Jüllich Glas Solar, a legnagyobb piacokon pedig akár készlethiány is kialakulhat.

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere szerdán kapcsolta rá a rendszert az elektromos hálózatra. Az önkormányzat épületének tetején tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt: a 180 napelem 86 ezer 400 kiloWattórát teljesít, s ezzel az éves áramdíj felét, mintegy 5 millió forintot takarítanak meg.

Itt az napelemes mobil, ami elképesztõen jól néz ki. A rejtett kivitelû szolárcellákat egyelõre csak luxuskészülékben lehet elérni.

Ha fontos Önnek a családja és környezet védelme és már most is megpróbál mindent megtenni. Szelektíven gyûjt, gyalog/biciklivel jár, környezettudatosan neveli gyermekeit és szeretné tovább csökkenteni ökológiai lábnyomát, akkor szeretnénk figyelmébe ajánlani egy újabb lehetõséget.

 

 

Hetek óta egy felhõ sincs az égen, s hétágra süt a nap Magyarországon. Ilyenkor a legtöbb emberben felvetõdik a kérdés, miért is nem kezdünk otthonainkban is valamit az "ingyenenergiával"? Ennek egyik fõ oka az áramszolgáltatók felé történõ engedélyeztetés bonyolultságában keresendõ. De mit is kell tudni háztartási méretû kiserõmûvek hálózathoz történõ csatlakoztatási eljárásáról?

Pár éve még a tudományos fantasztikumnak számított, ha valaki komolyan nekiállt napelemet vagy napkollektort szerelni a házára, és az országban található szélerõmûvek is fotótémaként kapnak szerepet a hétköznapjainkban, mintsem a hagyományos áramszolgáltatás alternatívájaként. Mára azonban ott tartunk egy átlagos háztartás éves áramfogyasztását megtermelõ napelemes rendszert kapunk egy-másfél millió forint környékén, sõt már a hazai felfedezõk is megjelentek az otthoni kiserõmûvek piacán.

 

Szolár energiával megvilágított köztéri padokat kapott Püspökladány városa a Magyar Energia Hivataltól. A Hivatal 2012 elején hirdette meg a Takarékoskodj a Föld energiájával! elnevezésû kampányát, melynek részeként olyan különleges köztéri padokat ad át, amelyek megvilágítása napenergiával történik. Ezek a padok jelképezik, hogy a település lakói nem csak energiatudatosak, hanem remek közösségi emberek is.


Berettyóújfalu - Hivatalos választ csak hetekkel késõbb adnak az illetékesek a beruházásról.

« 1. oldal »