2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

Változnak a harmadik országból ideiglenesen behozott gépkocsik magáncélú használatára vonatkozó szabályok május 1-jétõl annak érdekében, hogy megakadályozzák a visszaéléseket, elsõsorban a vám, áfa és regisztrációs adó megfizetésének elkerülését – derül ki az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztatóból.

Újabb hasznos sorvezetõvel igyekszik eligazítani a vaterázókat a NAV, amelyben a múltkori dokumentumban foglaltak ismétlése mellett össze is foglalta a használt ingóságok internetes értékesítésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban májusban alkalmazható üzemanyagárakat.

Háztartási munka a természetes személy (és háztartásában vele együtt élõ személyek, és közeli hozzátartozói) részére végzett lakástakarítás, fõzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítás, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás.

A következmények érinthetik a munkavállaló nyugdíját, a táppénzt és egyéb ellátásait.

Komoly hátrány érheti azokat, akiket munkáltatójuk “feketén”, azaz bejelentés nélkül alkalmaz, a következmények érinthetik a nyugdíjat, a táppénzt és egyéb ellátásokat, de például a hitelfelvételhez szükséges jövedelemigazolást is – figyelmeztet az adóhatóság a honlapján közzétett tájékoztatóban.

Komoly hátrány érheti azokat, akiket munkáltatójuk „feketén”, azaz bejelentés nélkül alkalmaz. A következmények érinthetik a nyugdíjat, a táppénzt és egyéb ellátásokat és például a hitelfelvételhez szükséges jövedelemigazolást is.

Több szabálytalanságot is feltárt már az éles üzemben mûködõ Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenõrzõ Rendszer (ekáer) – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombaton az MTI-vel.

Tavaszi ellenõrzéseket tart az adó- és vámhivatal az Észak-Alföldi régióban.

Az érintett gazdálkodói kör észrevételei alapján 2015. április 1-jétõl tovább egyszerûsödött az Elektronikus Közúri Áruforgalom Ellenõrzõ Rendszer (EKÁER). Mától a nem kockázatos termékek esetében a gazdálkodók jelentõs része néhány adat megadásával egyszerûsített bejelentést tehet.

A magánszemély az egyszerûsített foglalkoztatásból származó jövedelmét kizárólag abban az esetben köteles bevallani, amennyiben az így szerzett bevétele meghaladja a mentesített összeget.

Tovább egyszerûsödött az elektronikus közúti áruforgalom ellenõrzõ rendszer (ekáer) április 1-jétõl, a nem kockázatos termékek esetében a gazdálkodók jelentõs része néhány adat megadásával egyszerûsített bejelentést tehet – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2014-ben 82 határozatot hozott illegális távszerencsejáték-szervezõkkel szemben – közölte a hivatal kedden az MTI-vel.

Van még esélye a fizetésképtelen helyzetben lévõ cégeknek, ha csõdöt jelentenek. A csõdeljárás alatt ugyanis lehetõségük van, hogy rendezzék a tartozásaikat a hitelezõikkel, akár egyes tartozások elengedése, átütemezése mellett.

Februárban 4818 név szerepelt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztató adózóinak listáján.

Februárban 4818 név szerepelt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztató adózóinak listáján.

Év elejétõl önadózással, a BION nyomtatványon elektronikusan is be lehet fizetni a bírósági eljárási illetéket.

Napjainkban a jövedelem-letiltás az egyik leggyakrabban alkalmazott végrehajtási mód, ugyanis adótartozás esetén, ha az adós rendszeres jövedelemmel (munkabér, illetmény, nyugellátás stb.) rendelkezik, elsõsorban ezt tiltja le a Nemzeti Adó-és Vámhivatal.

Olyan új termékek kerülhetnek az elektronikus közúti áruforgalom ellenõrzõ rendszer (ekáer) keretében a kockázatos termékek közé, amelyek jellemzõen érintettek az áfacsalásokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenõrzési tapasztalata szerint - ezzel indokolja a nemzetgazdasági miniszter a kockázatos termékkör módosítását.

Május 20-ig papíralapon, vagy elektronikus formában is beadható az adóhatósághoz.

Pótlékmentes lehetõség2015-03-10 19:19:35

A korábbi évekhez hasonlóan a 2014-rõl benyújtandó szja-bevallásban is érvényesíthetõ a pótlékmentes részletfizetés.

Ismét elérhetõ az ekáer-rendszer, amely kedd este néhány órán keresztül nem mûködött - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján kedd éjszaka közzétett rendkívüli közleménybõl.

Az ügyészség szerint a körülmények emberölési szándékra utalnak.

Az ÁFA-ból és a személyi jövedelemadóból származó bevételek is meghaladták a 2013-as szintet.

A Magyar Nemzeti Bank 2015. február 24-én azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház Zrt. tevékenységi engedélyét, továbbá korlátozó rendelkezéseket vezetett be a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-dunántúli Regionális Bank (a továbbiakban: DRB) bankcsoporthoz tartozó négy pénzintézetnél (a BRB BUDA Regionális Banknál, a DRB Dél-dunántúli Regionális Banknál, a Dél-dunántúli Takarék Banknál, vagy az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Banknál) is.

« Előző « 2. oldal »  ... 9 Következő »