2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Külföldrõl rendelt vagy fogadott ajándékok és szállítmányok. Mit nem szabad behozni az országba? Mi után és mennyi adót, illetve vámköltséget kell befizetni? Az adóhatóság szóvivõje a Ma reggelben válaszolt.

Elektronikusan, a magyarorszag.hu oldalon keresztül is megrendelhetõk az online pénztárgépek - közölte kedden az MTI-vel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amely arra is felhívta a figyelmet, hogy aki eddig kötelezettsége ellenére nem rendelt pénztárgépet, annak haladéktalanul meg kell rendelnie az e célra kialakított internetes felületen.

Összesítve több millió forintos bírságot szabott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azokra a kereskedõkre, akik még nem rendelték meg az online pénztárgépet - közölte az adóhatóság szerdán.

Az adóhatóság szerint a kiskereskedelmi adatok jelentõsen árnyalják a cigaretta feketekereskedelmérõl megjelent híreket; bár a cigaretta forgalma csökkent, a cigarettára átszámított fogyasztási dohányt is tekintve az értékesített mennyiség mindössze 0,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, miközben a dohányzási szokások is átalakultak.

Egy új, online kapcsolatra képes pénztárgép állami támogatással is legalább 120 ezer forint. Sok kiskereskedõ nem engedheti meg magának ezt a kötelezõ beruházást, inkább lehúzza a rolót. A vegyesboltok szenvednek a legjobban, de pékségekben, játékboltokban is panaszkodnak az eladók.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) összefoglalta és honlapján közzétette az online pénztárgépekre való átállással kapcsolatos tudnivalókat.

Szabadidejében buktatott le egy álpénzügyõrt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársa egy budapesti szórakozóhelyen. A valódi pénzügyõr észrevette, hogy egy magát a NAV munkatársának kiadó férfi éppen ellenõrzést végzett, de gyanús volt neki a módszer, ezért odalépett a férfihez, szolgálati igazolványával igazolta magát és ugyanerre kérte "kollégáját" is.

Erotikus szolgáltatásokat ígérõ internetes hirdetések alapján hajtottak végre augusztusban ellenõrzéseket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyõrei a Dél-Alföldön.

Mintegy két hónappal az LA Pénztárgép Kft. cégbírósági bejegyzése után a cég máris típusengedélyt kapott a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivataltól (MKEH) az általa forgalmazott, LAP Sento M típusú online pénztárgépére.

Pénztárgépek – NGM: 30 napos türelmi idõt ad a NAV
Budapest, 2013. augusztus 26., hétfõ (MTI) – Harminc nap türelmi idõt kapnak az augusztus 31-ig átállásra kötelezett kereskedõk a megfelelõ pénztárgépek beszerzésére: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szeptember elsejétõl 30-áig csak azt ellenõrzi, hogy az üzembehelyezési kódot igényelték-e az adóhatóságtól a kereskedõk.
Új ellenõrzési módszert vetett be az adóhatóság a magánszemélyek vagyongyarapodásának vizsgálatára: "az egyes adókötelezettségek ellenõrzése" címszó alatt indít eljárást.
Az idei nehéz év lesz az adóhatóság számára - nyilatkozta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese az MTI-nek. Varga Árpád ennek ellenére bizakodó az elsõ félévi bevételt látva, amely 2 százalékkal, közel 100 milliárd forinttal nagyobb a tavalyi elsõ hat havinál.

Szeptembertõl a NAV a kiskereskedõk minden megmozdulását látni fogja az új e-kasszákon keresztül, amitõl az NGM 45-50 milliárdos bevételt vár. Az Index által megkérdezett boltosok szerint elõfordulhat továbbra is trükközés, a NAV tervei szerint viszont minimálisra csökken a csalások száma és értéke. Sikeres pénztárgépreformra ráadásul európai példa is van.

Az országos ellenõrzési sorozat részeként Budapesten és Pest megyében is megkezdõdött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyári akciója. Adórevizorok és pénzügyõrök július elejétõl augusztus végéig járják a kiemelt idegenforgalmi, turisztikai területeket, strandokat, fesztiválokat, és fokozott figyelmet fordítanak az internetes kereskedõk adózási fegyelmére is. A NAV munkatársainak fellépése a nap bármely szakaszában várható.

Nem hajlandó általánosságban figyelembe venni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Kúria ítéletét, amelyben kimondta: nem minõsül üzletszerûnek a 2012. január 1. elõtt eladott ingóságok értékesítése, ha a kapott ellenérték nem haladta meg az áfatörvényben meghatározott alanyi adómentességi határt (2008-ig évi 4 millió, 2008-tól 5 millió forint árbevételig). A legmegdöbbentõbb, hogy az adóhatóság elnöke nem a Kúria konkrét ítélete, hanem a Kúria Sajtótitkársága által kiadott, az ítélet perdöntõ fontosságú részét figyelmen kívül hagyó, hiányos tájékoztatóra hivatkozva utasított el nemrégiben egy felügyeleti intézkedés iránti kérelmet. A Pénzcentrum.hu több ízben felhívta a figyelmet arra, hogy a Kúria hiányos állásfoglalást tett közzé, amely nem tartalmazza az alanyi adómentességi határig történõ ingó értékesítés megítélésére vonatkozó megállapításokat.

Akcióba lendül a NAV2013-07-02 10:15:56

 

Várhatóan augusztus végéig tart a NAV kedden indított nyári ellenõrzéssorozata.

Romlott tavaly a magyarországi vállalkozások pénzügyi helyzete, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal friss adatai szerint emelkedett a hátralékot felhalmozók száma és több mint 900 ezer végrehajtási eljárás indult.
Feltûnõ vagyongyarapodás, zugpálinkafõzés, vagy csak sima bosszú ad okot a feljelentésekhez. A több tízezer közérdekû bejelentés javával ugyanakkor nem tud mit kezdeni a NAV, hiszen nem tartalmaznak elegendõ konkrétumot a vizsgálat megindításához.

 

Végrehajtási eljárás indulhat a kisadózó vállalkozások tételes adóját (Kata) választó adózókkal szemben, ha hátralékkal rendelkeznek – hívja fel a figyelmet közleményében a NAV. Ha 100 ezer forintot meghaladó összeggel tartozik az adózó, kikerülhet az adónembõl.

 

Júliustól a revizorok gyakorlatilag azonnal megkapják a vizsgált személy banki adatait, ami nagyban gyorsítja a vagyonosodási vizsgálatokat. Pedig a NAV eddig sem tétlenkedett: tavaly kétszer annyi vizsgálatot vittek végig, mint egy évvel korábban. Mára elmondhatjuk: kialakult a vagyonosodási vizsgálatok gyakorlata, ami alapján elmondható, hogy a tagi kölcsönre ugranak a revizorok, és menyasszonytáncból származó bevételre hivatkozni nem érdemes.

Több tízezer, egyes becslések szerint akár 80−120 ezer vállalkozást is érinthet az az idén januártól életbe lépett szabály, amely a belföldi ügyletekrõl ír elõ adatszolgáltatást. Jelentõsen nõ a cégek adminisztrációja.

 

Nem emelhetné le a jövõben az adóhatóság szíre-szóra a folyószámlákról az adótartozásokat, amennyiben az Alkotmánybíróság figyelembe veszi az alapvetõ jogok biztosának kezdeményezését. Szabó Máté indítványozta, hogy a taláros testület semmisítse meg az adózás rendjérõl szóló törvénynek azt a passzusát, amely szerint a bankoknak akkor is teljesíteniük kell az adóhatóság által megjelölt pénzösszeg behajtását, ha egyáltalán nem mellékeli a NAV azt a jogerõs okiratot, amelyre alapozza a végrehajtást. Emiatt sérül a magánszemélyek tisztességes eljáráshoz, illetve jogorvoslathoz való joga. A pénzintézetek a hatósági átutalási megbízás adattartalmán kívül nem tudnak érdemi információt adni az ügyfeleknek arról, miért emelt le pénzt a számlájukról a NAV.


Minden korábbinál több áfa-ellenõrzést hajtottak végre az adóhatóságok nemzetközi szinten az elmúlt három évben, a kiszabott bírságok száma és nagysága is emelkedett a vállalatok beszámolója szerint – derül ki az Ernst & Young legfrissebb tanulmányából. A nemzetközi trendekbe Magyarország is illeszkedik.

Az állami adóhatóság nyilvánosságra hozta azoknak az adózóknak a rendelkezésre álló azonosító adatait, akik bejelentkezési kötelezettségüknek nem tettek eleget.

Évi több ezer ingóságot - köztük autókat, ruhákat, de akár versenylovat is - árverez el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az ebbõl származó állami bevétel meghaladja az egymilliárd forintot.

« Előző « 7. oldal »  Következő »