2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

Megállapította a múlt vasárnapi országos nemzetiségi választás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén.

Az önkormányzati választásokkal egy idõben tartott nemzetiségi választásokon 13 nemzetiség 290 szervezete közül lehetett választani. Magas, 70 százalék körüli volt a részvétel, amely - ahogyan a német önkormányzat vezetõje fogalmazott - erõs legitimitást jelent.

Egy héttel a határidõ lejárta elõtt a választásra jogosultaknak alig 23 százaléka jelentkezett a német nemzetiségi önkormányzati választásra, a névjegyzékben mindössze 37 ezren szerepelnek. A Központi Statisztikai Hivatal 2011-es népszámlálásának adatai szerint ugyanakkor 161 ezer választókorú jelezte a német nemzetiséghez való tartozását.

Több mint 500 települési nemzetiségi választás maradhat el októberben a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu vasárnapi adatai szerint, négy évvel ezelõtt 21 nemzetiségi választás maradt el.

Hétfõn kaphatják meg a nemzetiségi választáson induló jelölõszervezetek a nemzetiségiként nyilvántartásba vett választók adatait az ajánlásgyûjtéshez. A nemzetiségi jelölõszervezetek ezen kívül még kétszer juthatnak hozzá a választók adataihoz a célzott és takarékos kampány érdekében.

Még három napig, kedd 16 óráig juttathatják el hirdetési árjegyzéküket az Állami Számvevõszékhez (ÁSZ) azok a sajtóorgánumok, amelyek az õszi nemzetiségi választáshoz kapcsolódóan politikai hirdetéseket kívánnak közzétenni.

Az ország 3177 településének több mint felében, 1744-ben lesz települési nemzetiségi választás októberben.

Kedd éjfélig kell kitûznie a Nemzeti Választási Bizottságnak az október 12-ei nemzetiségi választást. A testület kedden ülésezik és várhatóan akkor dönt a voksolás kiírásáról.

Hétmilliárd forint az októberi önkormányzati és nemzetiségi választás tervezett költségvetési elõirányzata – közölte az MTI érdeklõdésére a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Áder János köztársasági elnök október 12-ére tûzte ki a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választását, ez pedig azt jelenti, hogy ugyanezen a napon lesz a nemzetiségi önkormányzati képviselõk választása is.

A nemzetiségek jogairól szóló, valamint a választási eljárási törvény módosítását - amelyet Fuzik János nemzetiségi bizottsági elnök, szlovák nemzetiségi szószóló nyújtott be a Háznak - a képviselõk egyhangúlag, 155 igen szavazattal fogadták el.

« 1. oldal »