2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Jön a Békekölcsön 2.02013-06-11 10:27:17

A kizárólag természetes személyek által, legalább 5 millió forint elhelyezésével megnyitható Stabilitás Megtakarítási Számla (SMSZ) bevezetésével az államadósság devizaszerkezetét kívánja javítani az Országgyûlés gazdasági és informatikai bizottsága a parlamenthez benyújtott módosító javaslata szerint.

Az egykori nyugdíjpénztári tagok nem kaptak vissza minden pénzt, ami nekik járt volna, az ombudsman szerint ez alkotmányos alapjogot sért. Az NGM máshogy látja: szerintük méltányos volt a vagyonátadás, például az adókedvezményt sem kérték vissza. Az állam pont azokat hozta hátrányos helyzetbe, akik plusz pénzt tettek volna félre a nyugdíjas éveikre. Utánajártunk mi lett a tagdíj-kiegészítések hozamával, úgy néz ki ezt a pénzt bukták azok a pénztártagok, akiknek járt volna.

2013. július 1-jétõl szüneteltetik a közszférában nyugdíj mellett dolgozók nyugdíjának folyósítását mindaddig, amíg a munkaviszonyuk fennáll. Az ombudsman szerint a nyugdíjszabályok ilyen változtatása szemben áll a tulajdonhoz való joggal, a vagyoni értékû jogok védelmével, ezért a módosítás megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.

Nem kell bejelenteni az adóhatósághoz idén január elsejétõl, ha egyenesági rokonok (szülõ, gyermek, nagyszülõ, dédszülõ) bármekkora összegû ingóságot ajándékoznak egymásnak. A nem egyenesági rokonok (például tesvér, unokatestvér, nagynéni, nagybácsi) esetében viszont fennmaradt a bejelentési kötelezettség, ráadásul jelentõsen szigorodtak a tõlük kapott ajándékra vonatkozó illetékszabályok: már nemcsak a 150 ezer forintnál nagyobb értékû, ajándékba adott ingóságok, hanem az említettnél nagyobb összegû, bankon keresztül átutalt pénz után is meg kell fizetni a 18 százalékos illetéket, ellentétben a tavalyi illetékmentességgel. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) válaszolt lapunk kérdésére, miszerint valóban visszamenõlegesen illetékkel lehet-e sújtani azokat a magánszemélyeket, akik a múlt évben - például a devizahiteleik végtörlesztéséhez - nem egyenesági rokonoktól kaptak ajándékba átutalással pénzt, és azt nem jelentették be az adóhatóságnak.

Illusztráció - Tranzakciós illeték - NGM: a kölcsöntörlesztésre is érvényes a hatezres illetékplafon
Budapest, 2012. december 4., kedd (MTI) – A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) törvényi szinten is egyértelmûvé tenné, hogy a kölcsöntörlesztés esetében is érvényes a tranzakciós “illetékplafon”, ezért elõkészíti a szükséges törvénymódosítást – közölte a tárca az MTI megkeresésére.

2012 elsõ hét hónapjában éves alapon 0,2 százalékkal növekedett az élelmiszer és élelmiszer jellegû termékek értékesítése. Az év hetedik hónapjában az elõzõ havi emelkedés után ugyanakkor 2,4 százalékos visszaesést könyvelhetett el ez a kiskereskedelmi alágazat az elõzõ év azonos idõszakához képest – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.


Budapest, 2011. november 18., péntek (MTI) – Az elemzõi várakozásoknak megfelelõ ütemben nõttek szeptemberben a bruttó bérek az MTI által, a KSH legfrissebb kereseti és létszám statisztikáiról megkérdezett elemzõ szerint. A Nemzetgazdasági Minisztérium pedig a versenyszférában foglalkoztatottak számának növekedését és a nettó átlagkeresetek elsõ kilenc havi, 5,7 százalékos emelkedését emeli ki, utóbbit az egykulcsos adórendszer pozitív hatásának tulajdonítva.

« Előző « 4. oldal »