2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Valószínûleg az utóbbi 30 évben voltak a legforróbbak a nyarak az elmúlt több mint két évezredet tekintve - állapították meg tudósok egy újonnan megjelent tanulmányban, amelyben történelmi dokumentumok és fák évgyûrûi alapján rekonstruálták az elmúlt csaknem 2100 év hõmérsékletét.


Itt a nyár és vele együtt a vakáció szezonja is. Ha autóval indulunk neki az országnak, világnak, akkor ezeket mindenképpen érdemes ellenõrizni.

Az idei nyár csapadékos és meleg is volt egyben: egy augusztus havi csapadékmennyiséggel több hullott, mint a sokévi átlag, s mindeközben az átlagosnál fél fokkal melegebb volt az idei nyár, de országos átlagban egy “forró” napot sem regisztráltak. Az abszolút napi maximumhõmérséklet 36,5 Celsius-fok volt – közölte Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértõje hétfõn az MTI érdeklõdésére.

Az idei csapadékos nyár egyértelmûen hozzájárult a Budapest környéki erdõk megújulásához, noha a hirtelen lezúduló záporok és a tartósan párás idõ károkat is okozott – mondta Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdõ Zrt. szóvivõje az MTI-nek csütörtökön.

A meteorológiai nyár utolsó hetében változékony idõre lehet számítani. A napsütés mellett többször is lehet zápor, zivatar. A hét elején hûvösebb idõ várható, néhol csak 19 Celsius-fokig melegszik a levegõ. Az utolsó nyári hétvégén viszont helyenként 30 fokos meleg is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

A meleg, párás idõjárás szédüléssel, keringési rendellenességekkel és alacsony vérnyomással gyötri az arra fogékonyakat. Miért jelent ekkora megterhelést a magas páratartalom a szervezet számára?

Mintegy 4000 ellenõrzés során eddig 37 millió forint bírságot szabott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a nyári ellenõrzések elsõ szakaszában, a vizsgálatok augusztus végéig folytatódnak.

Esetleges komplikációiként felléphet anafilaxiás sokk.

Az elmúlt több mint 110 évben mostanáig mindössze kétszer volt ilyen csapadékos, de ugyanakkor meleg a július – közölte a Kovács Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) éghajlati szakértõje csütörtökön az MTI-vel. Bonta Imre, az OMSZ elõrejelzési fõosztályának vezetõje hozzátette: szinte minden nyáron elõfordul, hogy néhány napig akár többször is vannak záporos, zivataros idõszakok, az viszont szokatlan, hogy ez – mint most – az idõjárási helyzet gyakorlatilag szinte egész nyáron fennmarad.

A strand az a hely, ahová nem ciki smink nélkül menni.

Megnõtt az áramfogyasztás a hõség miatt; az idei nyár eddigi legnagyobb csúcsterhelése az elõzetes adatok alapján hétfõn várható, 6007 megawatt értékkel – tájékoztatott Hackl Mónika, a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kommunikációs osztályvezetõje az MTI megkeresésére hétfõn.

A hazai internetezõk körében végzett felmérés tanúsága szerint a lakosság mindössze 46 százaléka tervez üdülést idén, a vakációzók 79 százaléka júliusban vagy augusztusban utazik el, és átlagosan nyolc napot szán pihenésre – derül ki a Budapest Bank szerdán közölt felmérésébõl.

A héten is többfelé lehet zápor, zivatar, de emellett egyre több lesz a napsütés. Néhol a leghidegebb órákban sem csökken 19 Celsius-fok alá a hõmérséklet, nappal 30 fok körüli maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos középtávú elõrejelzésébõl.

Három megye kivételével az egész országra figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a hõség miatt. Hét megyében és Budapesten másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

A hétvégén is lehet egy-egy zápor, zivatar, megerõsödhet a szél is, de ezzel együtt ismét melegszik az idõ, akár 34 Celsius-fokig is emelkedhet a hõmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez csütörtökön eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

A hétvégén már több napsütésre lehet számítani, és melegszik is a levegõ. Vasárnap akár 31 Celsius-fokig is emelkedhet a hõmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

A magyar fürdõk árbevétele az idei nyári szezonban az év elsõ öt hónapjának kedvezõ eredményei alapján a tavalyinál négy százalékkal több, 40 milliárd forint lehet – közölte a Magyar Fürdõszövetség fõtitkára az MTI érdeklõdésére.

A vakáció veszélyei2014-06-17 08:31:34

A nyári szünidõ megkezdésével nagyobb figyelmet kell fordítanunk gyermekeink biztonságára.

A tanév utolsó D.A.D.A óráján a Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság bûnmegelõzési elõadója a nyár veszélyeire hívta fel a figyelmét a Bocskaikerti Általános Iskola hetedikeseinek.

Kezdõdik a vakáció2014-06-13 17:15:07

Több mint 1,3 millió diák kap mintegy két és fél hónapos szabadságot. Táborok sokasága közül választhatnak.

Ugyan a gyerekek nem is lehetnének boldogabbak, hogy végre vége a sulinak, a szülõknek néha komoly fejtörést okoz, milyen elfoglaltságot találjanak a fiataloknak.

Egyre több strand veszi komolyan a vízimentõ feladatok elvégeztetését, s választja ehhez a Vízimentõk Magyarországi Szakszolgálatának mentõit. Ehhez fiatalok jelentkezését is várja a szakszolgálat.

A szezon elõtt ellenõrzött fürdõk, strandok többsége megfelelt a közegészségügyi feltételeknek, az országban 88 esetben kellett intézkedni szabálytalanságok miatt, de csak egy alkalommal szabtak ki bírságot – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken az MTI-vel.

A nyári idõszak közlekedési, baleseti és bûnelkövetési veszélyeire hívta fel a figyelmet az Országos Rendõr-fõkapitányság (ORFK) csütörtöki, Omszki-tónál tartott sajtótájékoztatóján.

Június 13-án kezdõdik a nyári szünet, sokan épp emiatt már elkezdték tervezni nyaralásukat. Van néhány kérdés, amit mindenkinek fel kell tennie - talán még idõben mutatjuk a válaszokat is.

« 1. oldal »  Következő »