2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Idõs hölgy családja keresi azt a fekete hajú, szemüveges fiatal férfit, akinek a közepes termetû, sötétbarna színû kutyája pénteken kétszer is megharapta az asszonyt a Nyíl utca 100. szám környékén.

Új internetes oldalt hozott létre az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a védõoltásokkal kapcsolatos tévhitek eloszlatására.

Már a tanév elsõ felében elkezdik oltani a 7. osztályos lányokat a HPV elleni vakcinával. Az iskolai kampányoltások részeként kaphatják meg ingyenesen a védõoltást.

A lehetõség 45 ezer gyereket érint, a program 1,2 milliárd forintba kerül. A méhnyakrák a 15-45 éves nõk közt az elsõ számú halálozási ok

A magyar lakosság egy része a HPV elleni vakcinákról kevés vagy nem megfelelõ információval rendelkezik, ezért elindult egy informatív weboldal, amely a vírusról és a megelõzésrõl is tájékoztatást nyújt.

Ingyen méhnyakrák elleni oltást kapnak a hetedikes lányok idén szeptembertõl. A térítésmentes oltásban egészen pontosan akkor részesülhetnek a lányok, ha betöltötték 12. életévüket.

A HPV elleni védõoltást a 12. életévüket betöltõ lányoknak térítésmentesen biztosítják.

Októberben elkezdik a hetedik osztályos lányok HPV (humán papillomavírus) elleni védõoltását – hangzott el csütörtökön az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál (ÁNTSZ) a méhnyakrák elleni védelemrõl tartott háttérbeszélgetésen.

Kigyulladt egy gabonatábla Komádi határában szerda délután – közölte a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes szóvivõje az MTI-vel.

Harminc hektár lábon álló gabona fele ég a Hajdú-Bihar megyei Komádi közelében. A tûz erdõsávot is veszélyeztet.

A súlyos fertõzõ betegségek elleni oltások fontosságára hívják fel szakemberek a figyelmet az európai védõoltási hét keretében; Magyarországon az évtizedekkel korábban bevezetett védõoltási rendnek köszönhetõen az átoltottság 98 százalékos.

A gyógyszer a vírus szaporodását akadályozza meg és célzottan a kanyaró ellen dolgozták ki.

Idén újabb 600 adag méhnyakrák elleni vakcinát ajánl fel nehéz körülmények között élõ lánygyermekeknek és anyáknak az Ökumenikus Segélyszervezet az európai méhnyakrák-megelõzési héten. Az elsõ oltásokat hétfõn kapták meg a lányok a budapesti Semmelweis Egyetemen.

A vakcinából idõszakos hiány alakult ki Európában, és ez Magyarországot is érinti - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat csütörtökön.

A gyermekorvosok egyesülete és a gyermekegészségügyi intézet üdvözli, hogy a pneumococcus védõoltás jövõre bekerül a kötelezõ védõoltások közé.

Az eddigihez képest háromszor annyi koraszülöttnek jár az öt év alatti gyermekek légúti tüneteinek több mint 60 százalékáért felelõs RSV elleni védõoltás.

Minden, a 32. hét elõtt született koraszülött részesülhet az õket leginkább fenyegetõ vírusfertõzés, az RSV megelõzésére szolgáló oltóanyagból - jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelõs államtitkár kedden Budapesten.

A tavalyihoz hasonlóan idén is 1,3 millió ingyenes influenza elleni vakcina áll rendelkezésükre a rizikócsoportba tartozóknak, a védõoltás a napokban minden háziorvoshoz eljutott - mondta a megbízott országos tiszti fõorvos csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Jövõre kötelezõvé teszik a pneumococcus elleni védõoltást, a humán papilloma vírus (HPV) elleni vakcina pedig kötelezõen felajánlandó lesz - jelentette be Beneda Attila, az egészségügyért felelõs államtitkárság kabinetfõnöke hétfõn Budapesten.

Nem lesz hiány vakcinából2010-12-08 17:12:08

Sok a beteg a háziorvosi rendelõkben, de még nem az influenza fertõz. A szakemberek szerint egyelõre más vírusok okoznak megbetegedéseket, de ha marad az enyhe, csapadékos idõ, heteken belül kitörhet az influenzajárvány. A gyógyszerészek azt ígérik, folyamatos lesz az ellátás az oltóanyagból.

A brit GSK gyógyszercég kedden bejelentette: közös vizsgálatot indítanak a brit egészségügyi hatóságokkal, mert meghalt egy tinédzser, miután méhnyakrák elleni oltást kapott.
« 1. oldal »