2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Bezárják a budapesti Merényi kórház erõsen lepusztult pszichiátriai osztályát, mielõtt rendbe teszik – írja az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelõintézet közleménye alapján a Blikk. A Népszabadság szerint 30-40 millió forint kellene a legszükségesebb felújítási munkákhoz. Ez a lap úgy tudja, hogy nem zárják be az osztályt, noha azt feladatai ellátására alkalmatlannak minõsítették.

Az ombudsman indítványozza, hogy az Alkotmánybíróság semmisítse meg a büntetõeljárási törvény azon rendelkezését, amely nem tartalmazza az elõzetes letartóztatás idõtartamának felsõ határát a legsúlyosabb cselekményekkel gyanúsítottak esetében - közölte az Alapvetõ Jogok Biztosa Hivatala hétfõn az MTI-vel.

Az ombudsman számos jogalkotási, jogalkalmazási és jogértelmezési problémát tárt fel a pedagógus életpályamodellnek és minõsítési rendszerének kialakításával, valamint mûködésével kapcsolatban. Székely László megküldte korrekciós ajánláslistáját az illetékes miniszternek - közölte az Alapvetõ Jogok Biztosának Hivatala kedden az MTI-vel.

Az ombudsman szerint a rendõrségi és bírósági eljárások elhúzódását sokszor a szakértõ kiválasztásával, kirendelésével és a szakvélemény elõterjesztésével kapcsolatos problémák okozzák. Székely László az igazságügyi miniszterhez fordult az igazságügyi szakértõi tevékenység átfogó megújítása érdekében – közölte az Alapvetõ Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön az MTI-vel.

Az idegenrendészeti eljárás alá vont, a közösségi szállást elhagyó külföldiek tartózkodási helyének kijelölésével kapcsolatban az ombudsman arra hívta fel a figyelmet, hogy az állam kötelessége a szociális ellátáshoz való jog alkotmányos minimumának garantálása - közölte az Alapvetõ Jogok Biztosának Hivatala pénteken az MTI-vel.

Budapest, 2013. január 24., csütörtök (MTI) – Az alapjogi biztos szerint módosítani kell a családok támogatásáról szóló törvényt annak érdekében, hogy az ellátást visszamenõlegesen is megkaphassák azok, akik a gyerekek gondozását a családi jogállást rendezõ eljárások idején biztosították.

 

Budapest, 2012. június 6., szerda (MTI) – Szabó Máté, az alapvetõ jogok biztosa nem ért egyet a szociális és a gyermekvédelmi törvényeknek azzal a tervezett módosításával, amelynek értelmében egyes esetekben megszûnne a családi pótlék visszamenõleges folyósításának lehetõsége, az ombudsman ezért az elõterjesztés átdolgozását kéri.

« 1. oldal »