2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

A magyar gazdák hamarosan kemény versenyre számíthatnak Ukrajnából. 2016-tól keleti szomszédunk nem exportálhat mezõgazdasági termékeket és élelmiszereket Oroszországba, életbe lép viszont az Európai Unióval kötött kereskedelmi egyezmény, a vámok nagy része megszûnik. Ezzel eltûnik Magyarország egyetlen elõnye az uniós piacokon. Ukrajna legnagyobb mezõgazdasági exportcikke a gabona, épp, mint Magyarországé. Az ukrán ipar romokban hever, a mezõgazdaság viszont versenyképes, és rengeteg benne a fejlõdési potenciál.

Nem ezt várták az OTP-tõl2015-11-15 11:48:40

Bár a várakozásoknál erõsebb harmadik negyedéves egyszeri tételektõl tisztított adózott eredményt közölt az OTP péntek reggel, de egy váratlan korrekciós tétel veszteségbe taszította a korrigált adózott eredményt és a negyedik negyedévben újabb ukrán leírás várható.

Közzétették a külföldiek tavalyi magyarországi ingatlanszerzésének engedélyezésérõl szóló statisztikai adatokat a kormány honlapján. Ennek alapján 2014-ben több mint 1800 – döntõ többségében budapesti – ingatlan került külföldi tulajdonba, a legtöbb vásárló orosz volt.

Egyetértés született Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin között az idén lejáró hosszú távú orosz-magyar gázszállítási szerzõdés megoldása ügyben. A magyar kormányfõ közös sajtótájékoztatójukon bejelentette: sikerült megállapodni, hogy az eddig fel nem használt gázt Magyarország a következõ években felhasználhassa, és mindig az igénybevételkor fizethessen.

Az oroszok eldöntötték, hogy náluk melyik lesz elõbb; a keltetõtojás vagy a tyúk.

A hazai baromfitartók és a víziszárnyas-elõállítók továbbra is kimaradnak a jóból.

Oroszország saját ûrállomás létrehozását fontolgatja - erõsítette meg a moszkvai sajtóban felröppent híreket hétfõn az orosz ûrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz igazgatója.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - MKIK - magyar-orosz tagozata azt javasolja a magyar kormánynak, hogy offenzív magatartással az Oroszországba történõ export szinten tartására törekedjen - fogalmazott a tagozat tiszteletbeli elnöke szerdán, a Debrecenben megtartott konzultáción.

Az EU-ukrán-orosz háromoldalú gázártárgyalások csütörtök este folytatódnak Brüsszelben, miután a szerda délután megkezdett és csütörtök hajnalig folytatott egyeztetéseken sem született végleges megállapodás a felek között arról, miként tud Ukrajna írásos garanciát vállalni a fizetésre.

A zöldség-gyümölcs támogatási keret tényleges felosztásárról jelenleg nincs hivatalos információ, a kifizetési adatok legkorábban november elsõ felében várhatók - olvasható Fazekas Sándor földmûvelésügyi miniszternek a szocialista Mesterházy Attila írásbeli kérdésére adott válaszában.

Aláírták a téli idõszakra vonatkozó gázmegállapodást péntekre virradóra Brüsszelben Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió képviselõi.

A Vlagyimir Szergejev kinevezésérõl szóló rendeletet az orosz elnök szerdán írta alá.

Tovább bõvítené a kormány az exportot Oroszországba. Az olyan termékek kivitelét növelnék, amelyre nem vonatkozik az ukrán válság miatt bevezetett embargó – errõl tárgyalt a földmûvelésügyi miniszter Moszkvában. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatot dolgoz ki a kormány számára az exportlehetõségek megtartása érdekében. A fuvarozók és a kereskedõk azonban a szállítás drágulásától, és az orosz piacok elvesztésétõl tartanak.

Finnországot viselné meg a legjobban, ha Oroszország leállítaná a gázszállítást Európa felé – írja az EUObserver uniós ügyekkel foglalkozó hírportál.

Egy orosz politikus a CNN adásában ismét azzal vádolta meg Magyarországot, hogy T-72-es harckocsikat szállított Ukrajnának. A Honvédelmi Minisztérium az MTI-nek újból cáfolta a vádakat.

Oroszország és Ukrajna kész újraindítani a gáztárgyalásokat szeptember 6-án - jelentette be Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter hétfõn.

Magyarországnak is jár az a támogatás, amelyet az Európai Bizottság csütörtöki döntése értelmében az Európai Unió nyújt egyes tejtermékek raktározásához az orosz embargó hatásainak enyhítése érdekében – közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) az MTI érdeklõdésére.

Egyelõre közepesen fáj2014-08-27 09:36:43

A teljes magyar gazdaságot nem dönti romba az orosz importstop, de cégeket „kiüthet”.

A kormány célja, hogy minimalizálja a magyar gazdák veszteségeit az orosz embargó miatt - mondta Nagy István, a Földmûvelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a III. Hajdúsági Expo megnyitása elõtt, Hajdúböszörményben tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Az oroszok bekeményítettek2014-08-11 13:01:24

Oroszország egy évre kitiltotta az uniós húst, gyümölcsöt, tejet.

Orosz turisták Magyarországra csábítása érdekében egy új turisztikai kiadvány, az Airport Magazin létrehozására együttmûködési megállapodást írtak alá a sármelléki Hévíz-Balaton Airport és a Debrecen Airport vezetõi kedden a debreceni repülõtéren.

A Gazprom a hatályos szerzõdés értelmében átállt az Ukrajna által igényelt földgáz elõre fizetéses rendszerére, az ukrán Naftohaz így mostantól csak az elõre kifizetett mennyiséget kapja meg - jelentette be az orosz állami energetikai cég hétfõn.

Jurij Prodan azt mondta, hogy Oroszország a nullára csökkentette a gázszállítást Ukrajnának, miközben az Európának szánt orosz tranzitgáz mennyiségében nincs változás, az napi 185 millió köbméter.

Mások miatt bûnhõdünk2014-04-03 20:53:44

A megyénkbeli sertéstartók remélik, hogy az oroszok feloldják az importstopot.

Az indítványt a képviselõk 85 százaléka támogatta. A nyilatkozat szerint a Krími Köztársaság azzal a javaslattal fordult az Oroszországi Föderációhoz, hogy a területet új jogalanyként, köztársasági státussal vegyék fel a föderációba.

« 1. oldal »  Következő »