2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

A pálya iránti hûség, példamutató szakmai és közösségi munka jellemezte dr. Kincses Bélát.

Az “Év orvosa” – díjat idén dr. Kincses Béla gáborjáni háziorvos kapta, ezzel együtt egy kamarai díj is gazdára talált, a Hagymási-emlékérem, amit azért alapított 2009-ben a megyei orvosi kamara, hogy elismerhessék azon kollégák munkáját, akik hosszú idõn keresztül, önzetlenül, sokat tettek a kamaráért.

A megyében jelenleg 356 háziorvosi szolgálat található, típus szerint 198 felnõtt-, 87 gyermek- és 71 vegyes körzet. A tartósan, akár egy éven túl is betöltetlen praxisok száma 11. Ezek azok a javarészt kistelepülések önkormányzati fenntartásban lévõ praxisok, ahol az ellátást jobb híján tartósan helyettesítéssel kénytelenek megoldani. Emellett megyeszerte 67 olyan háziorvosi szolgálat van, ahol a praktizáló orvos betöltötte a 65. életévét. Látható, hogy szemben a szakellátással, a fiatalok hiánya, illetve a betöltetlen körzetek problémája megyénket is érinti. Mitõl kapós egy praxis, miért nem választják a fiatalok nagyobb számban ezt a hivatást? Látszólag merõben különbözõ kérdések, a válaszok azonban szorosan összefüggnek.

Hat hónappal enyhítette, így jogerõsen két év fogházbüntetésre ítélte a másodfokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék azt az orvost, akinek autójában életét vesztette a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház két neurológusa – tájékoztatta a Naplót dr. Toma Attila szóvivõ. A közlekedési baleset szinte napra pontosan két éve történt.

Az orvosok többsége szerint a betegek általában kedvesek, míg közel 22 százalék tartja õket mogorvának, követelõzõnek. Az orvosok szerint a betegek 4 százaléka általában vagy legtöbbször agresszíven viselkedik. Az is kiderült, a magánrendelésen jobb a páciensek hozzáállása, mint az állami intézményekben.

Egy zárt egészségügyi felhõalkalmazásba kezdik gyûjteni 2016-tól az egészségügyi adatainkat. Wow, mondják sokan, na és akkor most mi van. Szakemberek azt mondják, ez a jövõ. Kétkedõk szerint félõ, hogy egy állást bukhatunk el, ha kiderül rólunk, hogy daganatos betegek vagy AIDS-esek vagyunk, mert az üzemorvos is hozzáférhet a leleteinkhez. A szakemberek szerint viszont ez kizárt.

Nem attól leszünk egészségesebbek, mert több pénzt pumpálnak az egészségügybe. A szakemberek szerint paradigmaváltásra van szükség. Készüljön, mert a jövõben a háziorvosok nem azt fogják, mondani, hogy kérem a következõ beteget, hanem azt, hogy kérem a következõ egyént.

Több mint 5,3 milliárd forint pluszpénzt kapnak az egészségügyben dolgozók szeptemberben. Július 1-jétõl a kormány feloldotta a mozgóbérek befagyasztását. Lesznek olyan nõvérek és orvosok, akik visszakapják a korábban elvett 13. havi bérük összegét.

Jelenleg nincs napirenden a hálapénz elfogadásának büntethetõségére vonatkozó törvényi szabályozás módosítása, tudomásul vették az orvos szakmai szervezetek tervezett változtatással kapcsolatos álláspontját - közölte az Igazságügyi Minisztérium.

Valamennyi megyében megalakultak az egészségügyi irányító bizottságok – közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) hétfõn az MTI-vel.

Legtöbben fogászati és nõgyógyászati rendelések esetén választják a magánszektort.

Leginkább az idõsebb emberek próbálják letenni a cigarettát.

Elméletileg már nem lenne garantálható a betegbiztonság, a gyakorlatban is csak azért mûködik, mert az orvosok és szakdolgozók "a hátukon viszik" az ellátást - derült ki a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) és a Szinapszis közvélemény-kutató cég közös, betegbiztonságra irányuló reprezentatív felmérésébõl.

„Versenyt” folytatnak a betegekért a házi gyermekorvosok.

A korai stádiumban felfedezett rosszindulatú daganatot nagyobb eséllyel lehet meggyógyítani – erre hívta fel a figyelmet dr. Horváth Zsolt onkológus a rákellenes világnapon.

Nyakunkon van a járvány2015-02-01 18:02:20

Háromszorosára nõtt az influenzaszerû tünetekkel orvoshoz fordulók száma a múlt héten.

Rosszul végzõdött a buli2015-01-23 12:22:33

A debreceni rendõrök vádemelési javaslattal fejezték be a nyomozást azzal a 21 éves férfival szemben, aki a gyanú szerint egy szórakozóhelyen lefejelt egy lányt.

A néhány évvel ezelõtti drasztikus ágyszámcsökkentések ellenére, az ország legkisebb klinikájaként a II. Sz. Sebészeti Klinika mára az egyik legtöbb laparoszkópos mûtétet végzõ ellátóhely Magyarországon.

A háziorvosváltás a páciens számára egyszerû folyamat, nem kell személyesen találkoznia a régi orvosával.

Nincs pénzünk egészséges élelmiszerekre, de dohányzásra mindig költünk – állítja többek között egy most készült hazai tanulmány, amely a lakosság életmódját vizsgálta. A kép eléggé lesújtó.

A Kínában szerzett orvosi diploma és a büntetlen elõéletrõl szóló igazolás birtokában is praktizálhatnak Magyarországon orvosok – ezzel bõvült az egészségügyi törvény, amelynek az is szándéka, hogy könnyebb legyen ellenõrizni a kínai tradicionális gyógyítást végzõket.

A legújabb technikai eszközökkel felszerelt gyógyító „járgányok” segítik majd a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány jóvoltából a leszakadt térségek lakóit. Olyan településekre juthat el az orvosi segítség, ahol egyébként nincs háziorvos – ismertette a terveket a Kossuth Rádió reggeli mûsorában az alapítvány kuratóriumának elnöke.

Fotók: HajduPress, Nyírõ GizellaA Gróf Tisza István Kórház és a partiumi, Élesdi Kórház közös, határon átnyúló kapcsolatának újabb állomásához érkezett szeptember elsõ napján. A berettyóújfalui kórházban ezúttal a pszichiátriai ellátás került terítékre az orvosi és a szakdolgozói szekciókban.

Budapest, 2012. június 24., vasárnap (MTI) – Egy hét múlva, július elsején az egészségügyi dolgozók hivatalos ünnepén több változás lép életbe az egészségügyben: elindul az új ellátási rend, az országos várólistákat a betegek az interneten is követhetik. Azt egyelõre nem tudni, hogy a Veszprém megyei kórházon kívül mely intézményekben lesz hivatalosan is írásba foglalva a hálapénz elfogadásának lehetõsége.


- Örömmel tölt el, hogy immár 12. alkalommal rendezhetjük meg az Országos Boncmesteri és Asszisztensi Továbbképzést – jelentette be Dr. Dombi Imre, a Gróf Tisza István Kórház Pathológiai Osztályának vezetõ fõorvosa, amikor megnyitotta az ország minden részébõl érkezett szakembereknek szóló konferenciát a Nadányi Zoltán Mûvelõdési Központban.

« 1. oldal »  Következő »