2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

A szolgáltató szektor számos szereplõjének lesz kötelezõ a pénztárgép használata. A masszõrök, a pénzváltók és az italautomaták is be lehetnek kötve az adóhivatalhoz. A nemzetgazdasági miniszter újabb adócsökkentésrõl is beszélt, és elmondta, hogy összehívta a bankvilág szereplõit a hitelezés aktivitása miatt.

Számolni kezdett a NAV2015-07-16 13:19:51

Július elsején indult a NAV nyári ellenõrzéssorozata: az adóellenõrök és a pénzügyõrök a turisták által gyakran látogatott helyekre és a tömegeket vonzó rendezvényekre fókuszálnak. Az adóhivatal közlése szerint a megszokott próbavásárláson túl forgalmat is számolnak a NAV munkatársai ott, ahol kétséges a szabályok betartása.

A hajdúhadházi rendõrök vádemelési javaslattal fejezték a nyomozást azzal a 42 éves férfival szemben, aki a gyanú szerint két autóbusz ajtajának üvegét is betörte, az egyik jármûbõl pedig ellopta az indítókulcsot és a pénztárgépet.

Az online kasszák szervizének elsõdleges feladata az illegális beavatkozások kiszûrése és feltárása. Emellett a szakemberek ellenõrzik, és szükség esetén kicserélik az adóügyi ellenõrzõ egység akkumulátorát is.

A pénztárgépeket a jogszabály szerint minden évben felül kell vizsgálni, közeleg az elsõként bekötött online kasszák éves, kötelezõ felülvizsgálatának határideje - hívta fel a figyelmet a Laurel cégcsoport hétfõn.

A szövetség szerint az online pénztárgéprendszer egyenlõséget teremt a cégek között, mert megszünteti az adóelkerülõ vállalkozók eddigi versenyelõnyét, de fontos a kiskereskedelmi online átállás tapasztalatainak hasznosítása.

Kötelezõ az online kasszák éves felülvizsgálata; ilyenkor a szerviz ellenõrzi, volt-e a pénztárgépen illegális beavatkozás vagy ennek kísérlete, és ha szükséges, az adóügyi ellenõrzõ egység (AEE) akkumulátorát is kicserélik – hívta fel a figyelmet az onlinekassza.hu portál szerdán.

A vállalkozások szeptember 1-jétõl már csak online pénztárgépet használhatnak, ami új irányt ad a pénztárgépes ellenõrzéseknek; jelenleg 163 700 kassza áll összeköttetésben az adóhatósággal – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI érdeklõdésére.

Májusban ugyan lassult a kiskereskedelem bõvülése, de már látható, hogy az online pénztárgép-rendszer bevezetése kedvezõ folyamatokat indított el.

Már csaknem 85 ezer online pénztárgép üzemel, szerdáig azonban további jelentõs emelkedésre számít az adóhivatal, akkor jár le ugyanis az állami támogatás igénybevételének határideje – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szombaton az MTI-vel. Újabb határidõ-hosszabbítást nem terveznek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) is érkeztek jelzések a Novatek típusú online pénztárgépek problémás mûködésével kapcsolatban – írta a szervezet a Napló által április 3-án feltett kérdésekre.

Április 30-áig igényelhetnek állami támogatást azok a kereskedõk, akik a Patkós-Cassa Kft. ügyfelei voltak, vagy olyan pénztárgépet rendeltek, amelynek késõbb visszavonták az engedélyét.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legfrissebb adatai szerint már 47 ezer online kassza mûködik, de Varga Árpád elnökhelyettes szerint számuk néhány hónapon belül lényegesen nõ, mivel további 90 ezer rendelés érkezett az adóhivatal online felületére.

A gazdasági tárca azt javasolja, hogy a pénztárgépcseréhez biztosított állami támogatás igénybevételének határideje január 31-e legyen.

Jövõre is életben hagyják az online pénztárgépekhez igényelhetõ támogatást, az adatkapcsolatnál pedig hatósági árat vezetnek be.

Több tízezer kisvállalkozó már nem is vesz online pénztárgépet, inkább lehúzza a rolót, írja a Népszabadság. A lap szerint kasszacsere még 50 ezer forintos állami támogatással is nehéz. Ráadásul ez a pénz csak annak jár, akinél még idén csilingelni kezd az új pénztárgép, és ha a rendelet nem módosul, százezer kereskedõ bukhatja az ötvenezer forintos támogatást.

A lengyel a pénztárgépgyártó csoport ebben a hónapban összesen 15 ezer berendezést szállít Magyarországra - közölte a cég.

Határidõn túli kasszák2013-12-05 20:25:07

Március 31-ig szállítja le a Samsung pénztárgépek forgalmazója a készülékeket.

Az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szeretné felgyorsítani a kasszacserét, az átállás végsõ határideje nem változik, de a tárca még a héten megjelenõ rendeletében szigorú határidõket szab a forgalmazók és a gyártók számára is - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfõn Budapesten az Európai Kereskedelem Napján, amelyet idén kilencedik alkalommal rendeztek meg.

Több ezer kiskereskedõ maradhat hoppon, mert olyan online pénztárgépeket rendeltek, amelyek elõbb kaptak forgalmazási engedélyt, majd megvonták azt tõlük.

A pénztárgép-cserére kötelezettek mától csak akkor üzemeltethetnek elektronikus naplóval nem rendelkezõ hagyományos pénztárgépet, ha van online kapcsolatra képes pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerzõdésük, vagy a forgalmazó által visszaigazolt megrendelésük.

Október 1-jétõl a cserére kötelezettek csak akkor üzemeltethetnek elektronikus naplóval nem rendelkezõ hagyományos pénztárgépet, ha van online kapcsolatra képes pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerzõdésük, vagy a forgalmazó által visszaigazolt megrendelésük.

Minden, elektronikus naplóval nem rendelkezõ pénztárgépet le kell cserélni szeptember 30-ig.

Egy új, online kapcsolatra képes pénztárgép állami támogatással is legalább 120 ezer forint. Sok kiskereskedõ nem engedheti meg magának ezt a kötelezõ beruházást, inkább lehúzza a rolót. A vegyesboltok szenvednek a legjobban, de pékségekben, játékboltokban is panaszkodnak az eladók.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) összefoglalta és honlapján közzétette az online pénztárgépekre való átállással kapcsolatos tudnivalókat.

« 1. oldal »  Következő »