2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

 

Azt eddig is mindenki sejtette, hogy a magány nem tesz jót sem a lelki, sem a fizikai egészségnek. A témában végzett kutatások eredményei alapján azonban most már tudományosan megalapozottan is kijelenthetjük: a magány megrövidíti az életet.

A pszichoanalízis tulajdonképpen Freud Álomfejtésével született meg a 20. század legelején, de az álmok jelentõségével, pláne jelentésével máig sem vagyunk tisztában. Pedig lassan a ráció papjai, a tudósok is elismerik, hogy éjszakai agytevékenységünk nem értelmetlen kacat, hanem figyelemre méltó mûalkotás. Széljegyzetek Feldmár András új könyvéhez, az Álom és valósághoz.


Feleselés, követelõzés és hiszti – ilyen az engedetlen gyerek, akinek a szüleire hajlamosak vagyunk sajnálkozóan, esetleg elítélõen nézni. Egy 2015-ös nemzetközi kutatás szerint azonban ez a fajta gyermekkori viselkedés sikeres és gazdag felnõttkort vetít elõre.

Lelki eredetû betegségekre2015-05-05 10:44:24

Utak az egészség megõrzéséhez – errõl beszél Bagdy Emõke május 7-én este a Lovardában.

A légszennyezés kiszûrése révén a fák évrõl évre dollármilliárdokat takarítanak meg az egészségügy számára világszerte, nem is szólva a kedvezõ pszichés hatásokról.

A helyes táplálkozás egészségre gyakorolt kedvezõ hatásairól rengeteget hallottunk már, ám a jó étrend a hangulatot is pozitívan befolyásolhatja. Az effektus a szakemberek szerint kettõs irányú: nemcsak az ételek vannak hatással a hangulatra, hanem jó- vagy rosszkedvünk függvényében választjuk ki az elfogyasztandó élelmiszereket is.

A magyar egészségügyben is felismerték, hogy a lelki támogatás növeli a gyógyítás hatékonyságát. Áprilistól szinte minden osztályon kérhetjük pszichológus segítségét. Miért van szükség pszichoterápiára egy infarktus után, vagy ha fejfájás gyötör?

A táboroztatásnak nincs szakmai akkreditációja, ezért elengedhetetlen, hogy a szülõ alaposan tájékozódjon, ha a gyerekét olyan táborba küldi, amelyet még nem ismer.

A régi bölcseknek igazuk volt, legalábbis a lélek és a test együttgyógyítása terén. A modern tudomány a gének szintjén igazolta vissza ezeket.

A fóbiák sok ember életét keserítik meg. Akadnak, akik nem mernek lemenni a metróba, mások egy póktól szaladnak világgá. Úgy tûnik azonban, hogy hamarosan eljön az idõ, amikor egy pirulát bekapva úrrá lehetünk a rettegéseinken.

A pozitív vezetõi szemlélet tanulható és komoly hatással van a vállalat eredményességére, hiszen ilyen légkörben a beosztottak is kreatívabbak.

A szorongási rendellenességeket legtöbbször gyógyszerekkel vagy kombinált pszichoterápiás kezeléssel gyógyítják, de arról kevesebb szó esik, hogy apróbb életmódbeli változásokkal mi magunk is sokat tehetünk a szorongásos betegségek leküzdéséért.

A hírközlési és médiabiztos vizsgálatai szerint a kereskedelmi tévék hírmûsoraiban látható a legtöbb öngyilkosságról szóló tudósítás.

A leggyakoribb újévi fogadalmak a cigarettáról, az alkoholról való leszokás és a fogyókúra. A pszichológus szerint alig van még egy olyan termék vagy eszme, amely olyan jól eladható lenne, mint a soványság ígérete.

A kötet egy 2013-as felmérés eredményeit összegzi.

Pszichoterápiával nemcsak a poszttraumás stressz zavar tünetei csökkenthetõk, hanem az általa okozott biológiai változások is visszafordíthatók - derült ki magyar kutatók új tanulmányából, amely a Biological Psychiatry címû szaklapban jelent meg.

« 1. oldal »