2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

2015-ben átlagban 2,6 százalékkal nõttek a bérek, 0,3 százalékos várt infláció mellett. Az ipari vállalatok átlag feletti béremelést adtak. A fizetések egyre nagyobb részét teszik ki a béren kívüli juttatások, a legnépszerûbb a cafeteria. Jövõre 3 százalékos átlagos fizetésemelkedés várható, az infláció viszont 2,3 százalék körül lesz.

Az egyszeri hatások nélkül is tovább folytatódhat idén a reálbérek emelkedése Magyarországon az MTI által pénteken megkérdezett elemzõk szerint.

Magyarországon az európai átlagnál nagyobb reálbér-növekedés várható idén a Hay Group nemzetközi menedzsment tanácsadó cég legfrissebb felmérése szerint, amelynek eredményeit csütörtökön juttatta el az MTI-hez.

Az alacsony inflációnak köszönhetõen folytatódhat a reálbér-növekedés Magyarországon, ami támogatja a fogyasztás bõvülését az idei évben – mondta az MTI által megkérdezett elemzõ pénteken.

Az idei elsõ hónapban 4,3 százalékkal nõttek a bruttó bérek Magyarországon, ezen belül 5,2 százalékkal a magán-, 1,4 százalékkal a közszférában − adta hírül a KSH. Így a a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkereset 1,4 százalékkal haladta meg a tavalyit. A reálbérek az 5,5 százalékos januári infláció mellett 3,8 százalékkal csökkentek a hónapban. A közelmúltban a reálbérek csökkenését prognosztizálta a Hay Group, amelynek legutóbbi felmérése szerint a cégek átlagosan csupán 3,6 százalékos béremelést terveznek

« 1. oldal »