2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Mobillal lehet majd csekket befizetni, 40 kistelepülés postáján pedig segítséget lehet kérni: az autó átírása, gyermekszületés, nyugdíjügyek, táppénz, stb. ügyek kapcsán. Egy másik postai okostelefonos alkalmazás a közigazgatási ügyek intézésében segít.

Számos érv szól a jól bevált sárga csekkek használata mellett, miközben az ellenérvek jó része sem annyira egyértelmû, mint az elsõ pillantásra látszik.

Még mindig 80% körüli a sárga csekkek aránya Magyarországon a közüzemi számlák kiegyenlítésénél - derült ki az MNB mai sajtótájékoztatóján. A tranzakciós illeték bevezetése nem érintette számottevõen a hazai fizetési forgalmat, bár közel 60%-kal nõtt tavaly a lakossági pénzforgalmi szolgáltatások költsége.

Mivel a lakosság közel 80 százaléka még mindig postai csekkel fizeti számláit, ezért fontos, hogy tisztában legyünk a befizetési bizonylatok megõrzésének határidejével.

A lakosság közel 80 százaléka a mai napig postai csekkel fizeti számláit, pedig ma már sokkal olcsóbb és kényelmesebb megoldások is léteznek.

Ágyúval lõtt verébre a kormány a rezsicsökkentéssel, de legalább megsebesíteni sikerült: megállt a számláikkal tartozók számának növekedése. Így is több százezren maradtak, akik nem tudnak fizetni, és kicsit nõtt azoknak a száma is, akiknél kikapcsolták az áramot. Egy rezsicsökkentésnyi pénzbõl minden tartozó számláját ki lehetett volna fizetni.

Gyakran hosszú sorokkal találkozhat az, aki ezekben a napokban valamelyik hazai postahivatalban jár. A hónap elején érkeznek a fizetések, a nyugdíjak, a szociális juttatások, és a legtöbben ilyenkor fizetik be a sárga csekkeket is. A sorban állók valószínûleg nem tudják, hogy a csekkbefizetésnek vannak alternatív módjai is.

22 százalékkal emeli a Posta a sárga csekkek befizetése után járó díjat januártól - írja a Nol.hu. Az emelés bõven infláció feletti, ezért a lap szerint elképzelhetõ, hogy a csekkekkel kapcsolatos informatikai modernizációt akarják finanszírozni az emeléssel.

Automatákon keresztül is fizethetjük jövõre a számlákat - írja a keddi Magyar Nemzet. A csekkbefizetés a legfontosabb bevételi forrása a Magyar Postának.


A parlament az új fogyasztóvédelmi törvény hétfõi elfogadásával kimondta, hogy a közszolgáltatók nem szedhetnek külön díjat azért, mert ügyfelük a számláját sárga csekken, postai befizetéssel egyenlíti ki.


Fejletlennek ítéli a magyarországi bankkártyapiacot - más EU-tagállamokhoz képest - a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy friss tanulmánya. Az elmaradás leginkább az elfogadóhelyek hibája, bankkártyából van elég. Nagy gondot jelentenek a sárga csekkek is - ezek használata akár külön költséggel is járhatna.

« 1. oldal »