2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Egyre több betegségrõl – gyulladások, daganatok, szívinfarktus stb. – derül ki, hogy a mitokondrium nevû sejtszervecskék mûködésének zavara is szerepet játszik a kialakulásukban. Kulcsszerepe van azoknak az enzimeknek, amelyek mûködését a Lendület program Sejtmetabolizmus kutatócsoportja vizsgálja. Bay Péter és kollégái a Cell Presshez tartozó Trends in Endocrinology & Metabolism címû folyóiratban közölték eddigi eredményeiket.

Az életet megalapozó anyagcsere folyamatok spontán, a sejteken kívül is kialakulhatnak. A szerencsés véletlennek köszönhetõ felfedezés új betekintéseket nyújthat az elsõ élet kialakulásába.

Elemezték a 115 éves korában elhunyt nõ vérsejtjeit, és meglepõ dolgokat találtak: mindössze két õssejtet, és csak ártalmatlan mutációkat.

Cukorbeteg nõ DNS-ét felhasználva, a klónozás módszerével állítottak elõ inzulintermelõ sejteket amerikai tudósok, akik szerint az eredmény a jövõben az 1-es típusú diabétesz új gyógymódjához vezethet.

Az immunrendszer úgy mûködik, mint egy sportoló, aki minél többet edz, annál erõsebb – mondja dr. Barcs István, a Semmelweis Egyetem ETK Epidemiológiai Tanszékének vezetõje.

A világon elsõként nyomtattak szemsejteket brit kutatók. Az új technológiával a jövõben visszaadhatják a látását azoknak, akik elveszítették szemük világát - noha ehhez még több évnyi kutatás szükséges.

Márciusban egy rákkutató arról számolt be, hogy öt akut limfoblasztos leukémiában (ALL) szenvedõ beteg állapotán sikerült javítania egy általa kifejlesztett kezeléssel. Azóta további 11 ember részesült kezelésben, szinte ugyanilyen eredménnyel.

« 1. oldal »