2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

A vérszívók számának növekedése az enyhe idõjárás következménye. Nõtt az általuk terjesztett fertõzések, köztük a Lyme-kórban megbetegedettek száma is.

Az utóbbi évek idõjárása segítette a vérszívók, elsõsorban a szúnyogok és a kullancsok elszaporodását Magyarországon – állapította meg a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület nemrégiben végzett kutatásában, amelynek eredményérõl az egyik velük együttmûködõ gyógyszerforgalmazó társaság tájékoztatta szerdán az MTI-t.

Elkezdõdött az országos szúnyogirtás. Ezen a héten a fõvárosban, valamint további 13 térségben lesz légi és földi permetezés, ha az idõ is engedi. A következõ hetekben országszerte 700 településen, összesen több mint 800 ezer hektárnyi területen végeznek irtást. A munkára másfél milliárd forintot biztosít a kormány.

A várható nagy szúnyoginvázió miatt idén nemcsak a nagyobb települések önkormányzatai foglalkoznak a szúnyogok ritkításával, hanem a katasztrófavédelem is.

Az elõrejelzések szerint idén sok lesz a szúnyog, ez pedig növeli a szúnyogok által terjesztett betegségek kockázatát is. A kutyákra, macskákra a szívféreg-fertõzés komoly veszélyt jelent.

Meglehetõsen szokatlan, hogy már április végén meg kell kezdeni a kémiai szúnyogirtást a Balatonnál, az óránkénti lehetséges csípésszám már ötven körül jár.

Már aktívak a kullancsok, a Balaton-felvidéken a szokottnál 3-4 héttel korábban kezdtek kikelni a gyapjaslepke hernyói, és a korai tavasz miatt hamarabb csípnek majd idén a szúnyogok.

szúnyog
Floridai kutatók hamarosan a szabadba engednek több-százezernyi génmódosított hímszúnyogot, akik miután keverednek a jelenlegi vérszívó állománnyal, csökkenthetik a populációt. Ravasz!

A nyárral együtt beköszöntött a szúnyogszezon is. A helyzetet legegyszerûbben úgy lehetne összefoglalni, hogy az önkormányzatok irtanak, a hatóságok bírságolnak, a boltok akcióznak - a szúnyogok pedig csípnek. Mutatjuk a legolcsóbb megelõzési technikákat is.

Szúnyog van, irtás nincs2010-07-15 09:52:09
« 1. oldal »