2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Alig nyaralnak a magyarok2015-07-27 12:10:02

Utasbiztosításokról kérdezõsködött egy cég, de a felmérésbõl az derült ki, hogy sokan ki sem teszik a lábukat otthonról. Az ok a pénzhiány.

Ha rövidebb lesz a nyári szünet, még többet kell tanulniuk a gyerekeknek? – tette fel több szülõ is a kérdést, amikor kiderült, hogy a kormány hozzá akar nyúlni a nyári szünethez. Nem reprezentatív közvélemény-kutatásunk azt tükrözi, hogy a szülõk meg tudják oldani a gyerekek felügyeletét a két és fél hónapos nyári szünetben. Úgy tûnik, ragaszkodunk a vakáció idõtartamához.

Elõ a naptárral! Itt az ideje, hogy beírjuk, megjegyezzük, mikor jönnek a hosszú hétvégék, iskolai-és munkaszünetek 2014-ben. Érdemes minél hamarabb jelezni munkáltatónknak, mikor megyünk szabadságra.

Négy esetben áttolható a tárgyévi megmaradt szabadság, illetve annak meghatározott része a következõ évre - derül ki a LIGA Szakszervezetek jogi szakértõjének összefoglalójából.

Életbe lépett a törvény, amely újraszabályozza a szabadság kiadásának, a bérpótléknak és a távolléti díj számításának rendszerét.

Idén még egy hosszú hétvége lesz, és két "dolgozós" szombat, 2014-ben nem lesz annyi hosszú hétvége, mint idén volt.

Mától módosultak a távolléti díj számítására vonatkozó szabályok, a havi béresek esetében lényegében visszaáll a január elseje elõtti rend. Változnak emellett a szabadság kiadására, illetve a bérpótlékok elszámolására vonatkozó rendelkezések is.

A 2013.augusztus 1-tõl távollét esetén a munkabér nem változik a munkanapok számától és a távollét idõtartamától függõen. Emellett módosulnak a szabadság kiadásának bizonyos szabályai is, a változások 2013. augusztus 1-tõl, illetve 2014. január 1-tõl lépnek hatályba.

 

Szabadságszámítás: visszaáll a régi rend, így a havi bér független lesz attól, melyik hónapban megy el szabadságra az ember.

Illusztráció - Ítélkezési szünet lesz egy hónapigFotó: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – A megye bíróságai a korábbi években kialakult gyakorlatnak megfelelõen az idén is ítélkezési szünetet tartanak július 16. és augusztus 16. között a nyári szabadságolások miatt.

Módosulnak a Munka törvénykönyvérõl szóló törvény munkabérre, távolléti díjra és szabadságra vonatkozó rendelkezései - hívja fel a figyelmet a Deloitte.

 

Visszatérnének a korábbi szisztémára, amely alapján a távolléti díj összege nem függne az adott hónap munkanapjainak számától és a távollét idõtartamától sem.

 

 

A munkáltatónak joga van az alkalmazottat a már megkezdett szabadságáról is visszahívni, kellõen súlyos indokkal – olvasható az RSM DTM blogbejegyzésében.

Kijavítja a kormány a korábbi szabadságolási szabályozás hibáit. Úgy sikerült ugyanis megalkotni azokat, hogy a rövid hónapban pihenni menõ dolgozók több ezer forintot is bukhattak.

Megjelent a kormány honlapján az egyebek mellett a távolléti díj számításáról szóló törvénymódosítás tervezete. Eszerint szabadság esetén a munkabér nem változik majd attól függõen, hogy az adott hónapban mennyi a munkanap.

Úgy módosítják a szabályokat, hogy mégse függjön az adott hónap napjainak számától a fix havibéres keresete, ha szabadságra megy.


A munka törvénykönyve átmeneti rendelkezése tisztázta a bizonytalanságot: a kollektív szerzõdés is csak a munkavállaló elõnyére térhet el a szabadságnapok számának és kiadásának kérdésében. Így a 20 nap alapszabadságon felüli, életkor emelkedésével járó pótszabadságokat a kollektív szerzõdés sem csökkentheti.

Budapest, 2011. szeptember 6., kedd (MTI) - A Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi terveivel ellentétben az új Munka törvénykönyvében (Mt.) nem változik a munkavállalók éves rendes szabadsága - egyebek között ez derült ki azon az egyeztetésen, amelyet az Mt. tervezetérõl kedden folytatott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelõs államtitkára három munkaadói és két munkavállalói szövetség képviselõjével.

« 1. oldal »