2024. április 16. Kedd, Csongor.
 

Az elmúlt idõszakban nõtt a dolgozói szegénység Magyarországon, ami összefüggésben van a szakszervezetek érdekérvényesítési lehetõségeivel – mondta a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerdán Szekszárdon.

A nagyáruházakban alkalmazott kereskedelmi dolgozók elégedettek a vasárnapi pihenõnap bevezetésével, mivel a korábbinál több idõt töltenek a családjukkal és bõvültek a pihenési lehetõségeik – írta a Napi Gazdaság szerdai számában.

Egyeztetést sürget a kéményseprõk ügyében a szakszervezet, mivel semmilyen információ nem áll rendelkezésre a kéményseprési közszolgáltatás katasztrófavédelemhez sorolásáról, amirõl a kormány korábban törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek – mondta Király András, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000) elnöke kedden az MTI-nek.

A MÁV-csoport vezetése megállapodott a szakszervezetekkel arról, hogy átlagosan 3,4 százalékkal emeli a vállalatcsoport mintegy 35 ezer munkavállalójának keresetét - tájékoztatta a vasúttársaság csütörtökön az MTI-t.

Országos demonstrációra készül a volt volánbuszosokat képviselõ Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) és a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ), ha nem sikerül megállapodniuk a béremelésrõl - közölték a szakszervezetek hétfõn az MTI-vel.

A megyei kormányhivatalokhoz vonul hétfõtõl a Közmunkás Szakszervezet, hogy ezzel hívja fel a hamarosan újra ülésezõ Országgyûlés figyelmét a szegénységre, valamint a közmunkások és más dolgozók kilátástalan helyzetére mondták el az érdekképviselet vezetõi az MTI-nek pénteken.

Megállapodott a Tesco több ezer dolgozóját képviselõ Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) a vállalat vezetõivel a csoportos létszámleépítéssel érintett munkavállalók ügyében, sikerült az eredetileg érintett 566 fõs létszám több 70 százalékának, 350 embernek helyet találni más üzletekben - közölte Sáling József, a KASZ elnöke a megállapodást követõen kedden az MTI-vel.

Bízik a megállapodásban a kormánnyal és a munkaadókkal Gaskó István, a hétfõi országos félpályás útlezárásokat szervezõ Liga Szakszervezetek elnöke - mondta a szakszervezeti vezetõ hétfõ reggel az MTI-nek.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) alapvetõen támogatja az üzletek vasárnapi zárva tartását, mert úgy véli, ezzel csökkenhetne az ágazatban dolgozók megterhelése, ám csak akkor tartja elfogadhatónak, hogy az üzletek ne nyissanak ki vasárnap, ha az minden üzlettípusra, tehát nemcsak a nagyokra vonatkozna – mondta el hétfõn az MTI-nek a szakszervezet elnöke.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint három héttel iskolakezdés után is még kaotikus állapotok vannak az iskolákban a köznevelési törvény tanévkezdéskor életbe lépõ több változása miatt.

Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) néven új érdekképviselet kezdte meg mûködését. Bemutatkozó sajtótájékoztatójukat szerdán tartották Budapesten.

"Liga-kopogtatók" járják az év második felétõl a hazai kis- és középvállalkozásokat, hogy segítsék õket az új munka törvénykönyve elõírásainak betartásában - jelentette be Gaskó István, a Liga Szakszervezet elnöke a VOSZ Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének közgyûlésén.

« 1. oldal »