2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Jelentõsen csökkent a táppénzt igénybe vevõk és a táppénzen töltött napok száma 2005 és 2013 között annak ellenére, hogy a foglalkoztatottság emelkedésével bõvült a jogosultak köre - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Táppénz, 2005-2013 címû átfogó elemzésébõl.

Akinek az adóhatóság utóbb módosítja a jövedelemadatait, annak a korábban megállapított és a módosított jövedelem alapján járó táppénz különbözetét vissza kell fizetnie a hatóságnak – egyebek mellett ezt tartalmazza a kormány honlapján megjelent törvénytervezet.

A változások érintik a pénzbeli egészségbiztosítási ellátásokkal kapcsolatos fogalmakat, és a pénzbeli ellátás összegének számítását is. Módosult a táppénz, valamint a terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj számítása is.

 

Egyszerûsödtek a szabályok, amelyekkel a jövõben kiszámítják, hogy kinek mennyi táppénz, terhességi-gyermekágyi segély és GYED jár.

Változások léptek életbe az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak kiszámításában - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). A jogszabályváltozások nem érintik a jogosultság szabályait.

A munkahely elvesztésétõl, valamint a jövedelemkieséstõl való félelem miatt hat év alatt egyharmadával csökkent a táppénzesek száma. Ma már csak azok mennek betegállományba, akik valóban betegek - olvasható a pénteki Világgazdaságban. a

« 1. oldal »