2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 

 

Katyñ – tömeggyilkosság, politika, erkölcs címmel nyílt kiállítás a Déri MúzeumbanDebrecen – A méltóságteljes emlékezésen túl a feldolgozást segíti a tárlat. Katyñ – tömeggyilkosság, politika, erkölcs címmel nyílt kiállítás a Déri Múzeumban


A Kelet Népe 80 címmel nyílt idõszaki vándorkiállítás Komádiban a napokban.

Nem találták különösebben nehéznek a történelem írásbeli érettségi tételeket a diákok, illetve az MTI-nek szerdán nyilatkozva az õ véleményüket is tolmácsoló intézményvezetõk és szaktanárok.

Középszinten a népvándorlás, IV. Béla uralkodása, a reformáció, II. József rendeletei, a jobbágyfelszabadítás, emelt szinten pedig az athéni demokrácia, az XVI. századi világkereskedelem, és Szent István egyházszervezõ tevékenysége is szerepelt a történelem írásbeli érettségi feladatai között szerdán.

Az érettségik harmadik napján a történelem írásbeliket tartják. A köznevelési államtitkárság tájékoztatása szerint középszinten 1 254 helyszínen 74 626 vizsgázó, emelt szinten 113 helyszínen 6 372 diák tesz érettségit ma.

Berettyóújfalu – Több ezer sorsot lefedhetnek az elsõ világháborút megjárt, bihari katonák naplói

Debrecen megúszta a harcot2014-10-31 16:07:03

Hét évtizeddel ezelõtt vívták Debrecen környékén az alföldi páncéloscsatát.

A 94 évvel ezelõtti Trianoni eseményekre emlékeztek a Pocsaji Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskolában is június 4-én, a nemzeti összetartozás napján.

2014. június 4-én szerdán, 15 órától a konyári Közparkban a koszorúzással egybekötött Trianoni megemlékezés díszvendége volt a Váradi Dalnokok férfikórusa Nagyváradról.

Az eduline.hu információi szerint a középkori egyházról, az ipari forradalomról, Hunyadi Mátyásról, a középkori Magyarországról is írhatnak esszét a történelembõl középszinten érettségizõk. A diákok emellett Kossuth programjával, az 1956-os forradalommal és Nagy Imrével összefüggõ fogalmazást is összeállíthatnak.

“A Holokauszt Emlékév – 2014”a Magyarhomorogi Szabó Pál Általános Iskola tanulói sokszínû programot valósított meg. Egy még ma élõ szemtanú, Madarász Ervin bácsi felidézte a magyarhomorogi holokauszt történetét.

A helyi iskolában ünnepélyes keretek között tisztelegtek a tanulók és az iskola dolgozói az 1848-49-es szabadságharc 12 honvéd tábornokának és egy ezredesének emléke elõtt.

 

Megjelentek az Oktatási Hivatal honlapján a szerdai történelemérettségi hivatalos javítási-értékelési útmutatói is. Csütörtökön az angol, pénteken pedig a német következik.

 

Több mint 1400 helyszínen közel 90 ezer diák tesz írásbeli érettségi vizsgát szerdán történelembõl. A kérdések 60 százalékban a magyar és 40 százalékban az egyetemes történelemhez kapcsolódnak.


Debrecen, Derecske - Három intézmény gyûjteményébõl állt össze a debreceni tárlat.

A 32 oldalas feladatlapon elsõ körben 12 feladatot kaptak a történelembõl érettségizõk, majd egy egyetemes és két magyar történelemmel kapcsolatos esszékérdést kellett kifejteniük.
A teszt nagyjából 60 százaléka a magyar, 40 százaléka pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódik. 1250 helyszínen 87 753-an középszinten és 91 helyszínen 5366-an emelt szinten adnak számot tudásukról ebbõl a tárgyból írásban.
« 1. oldal »