2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Felmenõ rendszerben kiterjesztik az ingyenes tankönyvellátást, 2017-tõl minden általános iskolásnak alanyi jogon járnak az ingyen tankönyvek - mondta Dunai Mónika.

Négyezerrel kevesebb gyerek ül be az iskolapadba szeptember 1-jén. A szülõk többségének hatalmas anyagi megterhelés a tanévkezdés. A hitelszakértõ szerint a szeptember nem váratlan esemény, próbáljuk meg hitelfelvétel nélkül megúszni a becsengetést. Kiszámoltuk, hogy a két-három gyerekes családoknak akár 200 ezer forintba is kerülhet a beiskolázás.

Hétfõn kezdik kiszállítani az iskolákba az alaprendelés során igényelt tankönyveket a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. raktáraiból. A kiadványok átadásának idejét az iskolák és fenntartóik közösen határozzák meg. A könyvekért az idén szeptember 15-ig kell majd fizetniük a szülõknek.

A nyomdák határidõre, július 31-ig leszállítják az összes, több mint 12 millió tankönyvet a könyvtárellátó raktáraiba - közölte az Emberi Erõforrások Minisztériuma köznevelésért felelõs államtitkára Debrecenben.

Péntektõl június 30-ig módosíthatnak a tankönyvfelelõsök az április 30-ig leadott alaprendeléseken – közölte az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelési államtitkársága az MTI-vel.

Augusztus 3. és 25. között minden iskola megkapja a szükséges tankönyveket, amelyeket azután a tankönyvfelelõsök szeptember 1-jéig átadnak a diákoknak, illetve a szülõknek – közölte Hegedüs István, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) tankönyvellátásért felelõs miniszteri biztosa szerdán Debrecenben, az Alföldi Nyomdában tartott sajtótájékoztatón.

Megkezdõdött a 2015/16-os tanévre a tankönyvrendelés: változás, hogy több idõ áll rendelkezésre erre és a kiadványok további húsz százalékkal lesznek olcsóbbak - jelentette be az Emberi Erõforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára Budapesten.

Az Alkotmánybíróság (Ab) elutasította a tankönyvellátásról szóló rendeletek megsemmisítésére irányuló indítványt, az indoklás szerint a tankönyvkiadói és -forgalmazói tevékenység nem tekinthetõ megszerzett tulajdonnak, az arra vonatkozó jogi környezet módosítható.

Az ellenzékiek csak már eddig is használt tankönyvekben találtak kritizálni valót, hat-nyolc éves kiadványok segédanyagait bírálják – mondta a Kossuth Rádióban Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelõs államtitkár.

Kurucz Éva kormányszóvivõ kiemelte: több mint 720 ezer diák, vagyis a tanulók 60 százaléka jut a csomaghoz térítés nélkül.

Soha ennyien még nem kaptak ingyen tankönyvet, mint az idei tanévben, több mint 720 ezer diák jut hozzá térítés nélkül - közölte Kurucz Éva kormányszóvivõ Nagykátán, a Mátray Gábor Általános Iskolában rendezett sajtótájékoztatón.

A tankönyvek rendben érkeznek az iskolákba, áruk átlagosan húsz százalékkal csökkent és a diákok hatvan százaléka ingyen kapja azokat - közölte az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelõs államtitkársága ellenzéki sajtónyilatkozatokra reagálva.

Az elsõ tanítási napon osztják majd a tankönyveket az iskolákban. Aki augusztus 15-e után fizette be a tankönyvek árát, annak az iskolában - az átvételkor - kell igazolnia a befizetés tényét.

A tankönyvek rendben érkeznek az iskolákba, áruk átlagosan húsz százalékkal csökkent és a diákok hatvan százaléka ingyen kapja azokat – közölte az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelõs államtitkársága ellenzéki sajtónyilatkozatokra reagálva kedden az MTI-vel.

A minisztérium minden intézkedést megtett annak érdekében, hogy augusztus 31-ig minden iskolába megérkezzenek a tankönyvek – jelentette ki a köznevelésért felelõs államtitkár szombaton újságíróknak Budapesten.

A 2014/15-ös tanévtõl 1501 iskolában kezdenek el tanítani a kísérleti tankönyvekbõl, a kiadványok az interneten már elérhetõk – közölte az Oktatáskutató és Fejlesztõ Intézet (OFI) kedden az MTI-vel.

Mintegy 1 millió 267 ezer diák számára kezdõdik meg alig egy hónap múlva a tanév. Az iskolakezdés az idén is jelentõs anyagi terhet jelent a családok számára. A köznevelési államtitkárság azt ígéri: augusztus 30-ig megérkeznek a megrendelt tankönyvek az iskolákba. A tanév szeptember 1-én kezdõdik és június 15-én zárul.

Augusztus 15-ig kell befizetni a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) által a tanulók lakcímére kipostázott tankönyvcsekkeket.

Ezek és a kapcsolódó digitális oktatási tananyagok, kiegészítõ feladatok is elérhetõk lesznek a nemzeti oktatási portálon - jelentette be az Oktatáskutató és Fejlesztõ Intézet (OFI) fõigazgatója. A programban részt vevõ iskolák tanárai augusztus 20-ig minden szóban forgó tankönyvbõl megkapják tanári példányukat, és ezek is elérhetõk lesznek az OFI oldalán.

Az iskolák kizárólag jóváhagyott tankönyvekre adhatják le rendeléseiket, az 1-2, 5-6, 9-10. évfolyamok esetében ez az új kerettanterveknek megfelelõ kiadványokat jelenti – közölte az Emberi Erõforrások Minisztériuma hétfõn az MTI-vel sajtóhírekre reagálva.

Az iskolák 45 százaléka már leadta a szeptember 1-jén kezdõdõ tanévre igényelt tankönyvek rendelését, az igényeket április 30-ig juttathatják el az intézmények – közölte a köznevelési államtitkárság pénteken az MTI-vel. Kiemelték: a családok évi 4 milliárd forintot spórolnak a most kezdõdõ nemzeti tankönyvprogram eredményeként.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelõen az iskolák csak olyan árösszetételû tankönyvcsomagot rendelhetnek a tanulóknak, amellyel biztosítani lehet a térítésmentes ellátásra jogosultak számára a tankönyvet – olvasható a köznevelési államtitkárság tájékoztatójában.

A tankönyvterjesztés a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. feladata, de szükség esetén a Belügyminisztérium logisztikai segítséget nyújt - tudatta az Emberi Erõforrások Minisztériuma.

A javaslat alapján 2014. január 1-jétõl jogi értelemben is megszûnne a piaci elvekre épülõ tankönyvellátás, és megvalósulna az állam teljes körû felelõsségére épülõ állami közfeladatként megszervezendõ tankönyvellátás.

 

Budapest, 2013. augusztus 27., kedd (MTI) – Már egy hét sincs hátra a nyári szünetbõl, szeptember 2-án a köznevelési intézményekben megkezdõdik a tanítás. Az idei köznevelési tanévnyitót szeptember 1-jén, vasárnap a Debreceni Református Kollégiumban tartják.
« 1. oldal »  Következő »