2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom megalakulása ötödik évfordulója alkalmából, most öt újabb bölcsõre írt ki pályázatot.

Szabad terhesen futni?2014-12-25 11:13:15

A futás gyors, olcsó és hatékony módja a testedzésnek, de aki a teherbeesés elõtt nem futott rendszeresen, az a gyermekvárás ideje alatt már ne is kezdjen hozzá. Ha azonban a kismama a várandósság elõtt is rendszeresen kocogott, akkor edzettségi szintjének megfelelõen folytathatja a sportolást.

Egy új kutatás szerint a joghurt segít a szervezetben felhalmozódott nehézfémek eltávolításában, különösen a higany és az arzén kiürítésében. Ráadásul a joghurtnak egyéb elõnyös hatásai is vannak a várandósok számára.

Szabad terhesen futni?2014-12-02 08:35:11

A futás gyors, olcsó és hatékony módja a testedzésnek, de aki a teherbeesés elõtt nem futott rendszeresen, az a gyermekvárás ideje alatt már ne is kezdjen hozzá. Ha azonban a kismama a várandósság elõtt is rendszeresen kocogott, akkor edzettségi szintjének megfelelõen folytathatja a sportolást.

Lehetséges a kemo- és a sugárterápia a várandósság alatt, legalábbis a második harmadtól kezdve - derült ki a Madridban folyó Európai Rákkongresszuson (ESMO) elhangzott egyik elõadásból.

Július elsejétõl megszûnt a várandósok rettegett AFP-szûrése: a genetikai eredetû betegségek feltárását szolgáló vizsgálatnak a rengeteg téves pozitív diagnózis miatt volt rossz híre. A szakma 15 éve várt a kötelezõ AFP-vizsgálat megszüntetésére.

Tévhit, hogy fûszeres ételekkel beindítható a szülés, hogy a szülés a magzatvíz elfolyásával kezdõdik, és hogy az epidurális érzéstelenítéstõl az újszülött nehezebben fog szopni. Összegyûjtöttük a leggyakoribb tévhiteket.

Egy új tanulmány szerint befolyásolja a spermiumok minõségét a nadrágzsebben hordott mobiltelefon.

Megváltozott a szülészek felfogása a téren, hogy császármetszés után a következõ szülés történhet-e hüvelyi úton: míg tíz éve még egyértelmûen azt vallották, hogy császármetszést csak császármetszés követhet.

Alaptörvény-ellenes a munka törvénykönyvének az a rendelkezése, amely szerint a várandós nõt csak akkor illeti meg a felmondási védelem, ha állapotáról még a felmondás közlése elõtt beszámolt munkáltatójának - mondta ki az Alkotmánybíróság, és keddi határozatával megsemmisítette a kifogásolt rendelkezést.

Egy amerikai kutatás szerint baktériumok élnek a magzatot tápláló méhlepényben, és lehetséges, hogy ezeknek a mikrobáknak hatásuk van a koraszülésre.

Július 1-jén lép életbe az a rendelet, amely lehetõvé teszi, hogy a szülésznõk dokumentáltan végezhessenek terhesgondozást Magyarországon - mondta Csetneki Julianna, a Magyar Ápolási Egyesület szülésznõi szekciójának elnöke a Nyíregyházán kezdõdött XXII. országos szülésznõi konferencián az MTI-nek.

Egy új kutatás eredményeibõl kiderül, hogy az anyai nagymamák az eddig feltételezettnél sokkal komolyabb szerepet játszanak unokáik egészségi állapotának alakulásában: amennyiben a terhesség alatt kiegyensúlyozottan étkeznek, és a szülést követõ években lányukat is megfelelõen táplálják, akkor leendõ unokájuk is nagy valószínûséggel jobb egészségnek örvend majd.

Az ombudsman szerint alkotmányosan aggályos, hogy rendes felmentéssel is elküldhetõk a munkahelyükrõl azok a terhes nõk, akik nem tájékoztatták munkaadójukat a várandósságukról.

« 1. oldal »