2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Ha a kedvenc kekszünk eltûnik a boltból, valószínûleg túl egészségtelen volt...

Szerdától nem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni Magyarországon, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.

A növényi olajok részleges hidrogénezésével keletkezett transzzsírsavak rendkívül ártalmasak az egészségre.

Szerdától nem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni Magyarországon, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.

Szerdától nem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni Magyarországon, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.

A transzzsírsavakkal kapcsolatban régóta tart a nemzetközi „elmélkedés”. A szakemberek korlátozott és óvatos fogyasztásukra hívják fel a figyelmet.

Ismert, egészségesnek tartott müzliszelet és bolognaialap is szerepel az OÉTI által kiadott, folyamatosan frissített transzzsírlistán, a megengedett határérték tizenötszörösével.

Szórólapokkal és a kórházakban elhelyezett plakátokkal szeretné felhívni a figyelmet az egészségügyi kormányzat az élelmiszerekben lévõ transzzsírsavak káros hatásaira - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelõs államtitkár.

Keddtõl hatályos az a rendelkezés, amely az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségére vonatkozik. A rendelet értelmében február 18. után tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.

Pálma- vagy kókuszolajat fogyasztani sokkal jobb, mint transzzsírt, de messze károsabb, mint napraforgó- vagy olívaolajat - mondta a Nemzeti Szívalapítvány elnöke.

Kilencven napos türelmi idõ után lép hatályba az élelmiszerek transzzsírsavtartalmát szabályozó rendelet, amely a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg.

Az összes zsírok közül ez jelenti a legnagyobb veszélyt az egészségre, és ma minden 5. élelmiszermintánál meghaladja a határértéket.

« 1. oldal »