2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Tavaly az éves kártyadíjakat az átlagos 1700 forintról 3000 forintra emelték a bankok, a tranzakciós illetéket pedig több lépcsõben és teljes körûen áthárították az ügyfelekre – mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója csütörtökön azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták a jegybank Jelentés a fizetési rendszerrõl címû kiadványát.

Eddig is százmilliárdos veszteséget okozott Magyarországnak, hogy túl sokszor fizetünk készpénzzel átutalás helyett. A kormány nem hogy segítené a modern fizetési rendszer elterjedését, de kemény akadályokat is görget elé, amely miatt a vállalkozások és a lakosság is menekül a feketegazdaságot éltetõ készpénz felé.

2013. szeptember 9. A tranzakciós illeték bevezetése óta a kártyadíjak majdnem ötven százalékkal emelkedtek. Egy készülõ szabályozás hatására pedig még jelentõsebben megugorhatnak az ügyfeleket terhelõ költségek.

Megérkezett a számladrágulás!

2013. augusztus 26. A pénzmozgatás költsége már eddig is jelentõsen megemelkedett, az õsztõl várható drágulás azonban sokkal brutálisabb lesz. Saját bankjegykiadóból a 2012-es díjakhoz képest átlagosan ötször annyiért juthat valaki a pénzéhez, de még a netes átutalások ára is többszörözõdik.

Négy adóterületen is változást hoz augusztus elseje. A leghúsbavágóbb a tranzakciós illeték emelkedése, illetve a lekötött betétek és egyéb kamatbevételt generáló ügyletek után járó hatszázalékos egészségügyi hozzájárulás.
Más már ez a hitelkártya2013-07-22 11:21:10

2013. július 22. A közhiedelemmel ellentétben a hitelkártyák többségével most, és az illetékemelés után is díjmentesen lehet vásárolni. A hitelpénz ára csökkent, nõttek a pontgyûjtési lehetõségek és több bank akár ingyenesen figyelmeztet a határidõk betartására.

2013. július 18. Bedobhatja a követ a Kúria nemrégiben közzétett döntése a munkabér-kifizetések mára kialakult pocsolyájába. Kimondták ugyanis, hogy a közalkalmazotti illetmények kifizetésével kapcsolatban felmerülõ banki többletköltségeket a munkáltatónak kell viselnie. Az ügy azonban jogászok szerint – ha nem is túl egyszerûen – szélesebb körre is kiterjeszthetõ.

 

A módosabb ügyfelektõl még a duplájára emelt tranzakciós illetéket is átvállalják egyes bankok.

A hétfõi Varga-csomag emelte a tranzakciós adót, illetve a megtakarításokra is kivetette az egészségügyi hozzájárulást. Augusztustól kevésbé éri meg rövidebb távon takarékoskodni, több mehet majd a fogyasztásra. A dologgal ez lehet a kormány egyik célja. Aki viszont hosszú távon tervez, az megúszhatja a magasabb adót.

Félre tett pénzünk kamatának több mint negyedét viszi az állam. Kamatadót már régóta fizetünk, de most augusztustól jön a 6 százalékos EHO is, ráadásul a tranzakciós illeték is nõ, amit ki kell fizetnünk, ha elakarjuk költeni  pénzünket.

A KDB Bank után a Volksbankot is arra kötelezte a pénzügyi felügyelet (PSZÁF), hogy fizesse vissza ügyfeleinek a tranzakciós illeték jogosulatlan áthárítását. A két hitelintézettõl már több mint háromszázmillió forintot kapnak meg az érintettek, de – tudta meg az Azénpénzem.hu – még két-három esetben várható ilyen döntés.

2013. június 17. A kártyadíjak erõteljesebben nõttek az utóbbi hónapokban annál, mint amekkora áremelkedést a tranzakciós illeték hozott. A bankok egyre inkább a drágább plasztikokat részesítik elõnyben, de a különbözõ kikötések is szaporodnak.

A bankok a háztartásokra 80-90, a vállalatokra 90-95 százalékban hárították át a tranzakciós illetéket az MNB kedden kiadott tanulmánya szerint. Jó hír, hogy a pénzintézetek mindezt az elektronikus csatornák készpénzzel szembeni elõnyben részesítésével tették. A bankok arról panaszkodnak, hogy a legnagyobb ügyfeleik a deviza tranzakcióikat egyre többen külföldre helyezik át az illeték bevezetése miatt. Az MNB szerint ez még nem látszik a számokon, szerintük az illeték hatásait hosszabb távon érdemes vizsgálni. Elemzésünkben megvizsgáltuk a már rendelkezésre álló tranzakciós adatokat.


2013. június 3. A számlák változatlanul folytatódó drágulása mellett már apróbb enyhítések is akadnak. A tranzakciós illeték elõtti kínálatra azonban lassan rá sem lehet ismerni: újabb számla- és kártyatípusok tûnnek ugyanis el a kínálatból.

Illusztráció - Tranzakciós illeték - NGM: a kölcsöntörlesztésre is érvényes a hatezres illetékplafon
Budapest, 2012. december 4., kedd (MTI) – A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) törvényi szinten is egyértelmûvé tenné, hogy a kölcsöntörlesztés esetében is érvényes a tranzakciós “illetékplafon”, ezért elõkészíti a szükséges törvénymódosítást – közölte a tárca az MTI megkeresésére.

Budapest, 2012. szeptember 5., szerda (MTI) – Gyengült a forint szerda délután a Bruxinfo azon értesülésére, hogy esetleg újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen a hónap végén az unióban a tranzakciós illeték miatt.

A gazdasági növekedés beindításához elengedhetetlen a bankszektor terheinek könnyítése a Magyar Bankszövetség fõtitkára szerint. Ezért is elképzelhetetlen, hogy a tranzakciós illetéket úgy vezesse be a kormány, hogy mellette a bankadót is fenntartja – nyilatkozta a Népszabadságnak Kovács Levente.


A parlament az új fogyasztóvédelmi törvény hétfõi elfogadásával kimondta, hogy a közszolgáltatók nem szedhetnek külön díjat azért, mert ügyfelük a számláját sárga csekken, postai befizetéssel egyenlíti ki.

« 1. oldal »