2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Befejezõdött a nagyváradi vár hat éve tartó felújítása - közölte az Agerpres hírügynökség. Az épületegyüttes januártól válik látogathatóvá.

A délszláv háború utáni 20 év rekordját megdöntve több mint 2,4 millió vendégéjszakát töltöttek el a magyar vendégek az idén Horvátországban.


Mi tesz egy várost barátságtalanná? Például az, ha a lakói rosszkedvûek. Ha az emberbe minden sarkon belekötnek, ha lökdösik, ha az udvarias kérdéseire csak mordulnak egyet vagy úgy tesznek, mintha meg se hallanák. Az se tesz jó hangulatúvá egy várost, ha a turista úgy érzi, mindenütt le akarják nyúlni, át akarják verni. Az amerikai Condé Nast Traveler magazin szerkesztõi már harmadik éve végeznek közvélemény-kutatást olvasóik körében, hogy megtudják, melyek a világ legbarátságosabb, illetve legbarátságtalanabb városai.

Ha megfogadjuk Pályi Zsófi fotós tanácsait, tökéletes képeken örökíthetjük meg a nyár legfontosabb pillanatait egy mobiltelefonnal is.

Van úgy, hogy egy látványosság anélkül válik az ország egyik legfelkapottabb helyévé, hogy különösebb reklámot csapnának neki. Norvégia legnagyobb épségben megmaradt cölöptemploma, a heddali pont ilyen. Még az sem derül ki e csodálatos építmény honlapjáról, miként közelíthetjük meg autó nélkül. Ám Skandinávia nem az a régió, ahol ezt a feladatot ne lehetne könnyedén megoldani. Csak kérdezni kell, és utána jöhet a szájtátás az elképesztõ mûemlék tövében.

Egy falu, ahol az egyik fõ attrakció egy 18 éve nálunk élõ észt férfi kovácsmûhelye, amelynek közelében a híres pszichiáter mûvel szõlõt, ahol egy családi panzió elõször valósította meg az országban a glamping típusú szállást, és ahol mûvészek alkotnak több száz éves barlanglakásokban. A rendkívül színes és bájos Noszvajon jártunk.

Eger nyerte el a 2014-es év voksai alapján az „Év Turisztikai Városa” címet.

Az utazok.hu becslése szerint a mintegy 60 milliárd forintos teljes belföldi szállásdíj-bevétel felét az online szállásközvetítõk generálják, ami jelentõsen hozzájárul a magyar turisztikai piac évi várható 8-10 százalékos növekedéséhez.

Egyes országokban tilos galambokat etetni, rágózni, vagy magassarkút hordani.

Utazás és Szabadidõ 2015 Kiállítás és Vásár március 13–15. között a Kölcsey Központban.

A kórházi ellátás napi költsége 100 ezer és 1 millió forint közötti összegbe is kerülhet.

A Hajdú Volán jogutódja nem emeli sem a jegyek, sem a bérletek árát.

Tavaly novemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 4,6, a belföldi vendégeké pedig 1,9 százalékkal nõtt az egy évvel korábbihoz képest, a szálláshelyek vendégforgalma összességében 3,3 százalékkal emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A magyarok alig egytizede utazik el télen, fõként anyagi okok tartják vissza õket, az utazók többsége az aktív kikapcsolódást választja - derült ki a Travel Channel ismeretterjesztõ tévécsatorna reprezentatív kutatásából, amelyrõl szerdán tájékoztatta az MTI-t.

Fejenként átlagosan 15 ezer forintot költenek a magyarok a szilveszteri szállásra, a legolcsóbb ajánlat 2000 forintos áron kelt el a Szallas.hu adatai szerint.

A tervek szerint mintegy öt óra alatt tenné meg a vonat a közel 500 kilométeres utat.

A kellemetlen meglepetések elkerüléséhez jó tudni, milyen okmányokkal kell készülni a külföldi utazásra, a rendõrség részérõl több részletre is felhívták a figyelmet a Napközben szerdai adásában.

A Szallas.hu szerint továbbra is lendületben van a belföldi turizmus, a portál friss adatai alapján 10 százalék feletti volt a bõvülés a második negyedévben 2013 azonos idõszakához képest.

Sokan választanak külföldi úti célt ha nyaralni mennek, de csak kevesen vannak tisztában az adott országra jellemzõ szokásokkal, kultúrával, életmóddal, nem beszélve az egészségügyi veszélyekrõl és a vámszabályokról. Mindezekrõl még az utazás elõtt érdemes tájékozódni a külföldre utazó magyaroknak, különben számos kellemetlen „élményben” lehet részük.

A külföldi nyaralás elõtti felkészülés fontosságára hívta fel a figyelmet a külügyi szóvivõ. Nagy Anna kiemelte: az utazás elõtt gondoskodni kell a megfelelõ úti okmányokról, utasbiztosításról, és tanácsos a magyar külképviseletek elérhetõségeirõl is tájékozódni.

Módosultak a határátlépéshez szükséges okmányokkal kapcsolatos elõírások, de fontos tudnivaló, hogy útlevél vagy személyi igazolvány nélkül a gyerekek sem utazhatnak külföldre – közölte a Zala Megyei Rendõr-fõkapitányság határrendészeti szolgálatának vezetõje szerdán Letenyén.

Az idei elsõ négy napos hosszú hétvégéig már csak pár napot kell aludni. Ha még nincs terved erre az idõszakra, érdemes elgondolkodni egy belföldi kiránduláson.

Magyarországon is kiépítenék a nemzeti utasadat-információs rendszert, amelynek révén kiszûrhetõek lehetnek azok az utasok, akiknek az adatai arra utalnak, hogy érintettek lehetnek valamilyen meghatározott bûnözési formában.

Az idei évben is jól pörögtek a kuponos, bónuszos utazások. A piac legnagyobb szereplõi elmondták, hogy sikerrel zárták az idei szezont, minden eddiginél többen választották az akciós utakat.

 

Idén még egy hosszú hétvége lesz, és két "dolgozós" szombat, 2014-ben nem lesz annyi hosszú hétvége, mint idén volt.

« 1. oldal »  Következő »