2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

Az Állami Számvevõszék megkezdte az áprilisi országgyûlési választáson pártlistát állított, de parlamenti képviselethez nem jutott pártok ellenõrzését – közölte az Állami Számvevõszék hírportálján hétfõn.

Az Állami Számvevõszék (ÁSZ) folytatja az országgyûlési választás kampánypénzeinek ellenõrzését: most a parlamentbe jutott pártok azon jelöltjeit vizsgálják, akik az egymillió forintos költségvetési támogatáson felül is költöttek a kampányban – olvasható az Állami Számvevõszék hírportálján.

Hétfõn meg kell semmisíteni a választási irodákban az áprilisi országgyûlési választás ajánlóíveit, a szavazólapokat és az egyéb választási iratokat, a jegyzõkönyvek kivételével.

Mostanáig kellett megõrizni a helyi választási irodákban az áprilisi országgyûlési választás iratait, és amennyiben nincs a választás eredményével összefüggõ büntetõeljárás folyamatban, úgy a szavazólapokat hétfõn meg kell semmisíteni.

Közzétette honlapján az Állami Számvevõszék (ÁSZ) az országgyûlési választási kampányban megjelentetett politikai hirdetésekre vonatkozó, sajtótermékek által megküldött tájékoztatókat – közölte az ÁSZ kedden az MTI-vel.

Átvették megbízólevelüket az április 6-ai országgyûlési választáson országos listáról mandátumot szerzett képviselõk és a nemzetiségi szószólók szerdán az Országházban.

Jogerõs az áprilisi országgyûlési képviselõ-választás eredménye, miután a Kúrián hétfõn az utolsó jogorvoslati eljárás is lezárult.

A leadott szavazatok 100 százalékának összesítése után az országos listáról a következõ képviselõk kerültek a parlamentbe a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint:

Megállapította a magyarországi lakcímmel nem rendelkezõ választópolgárok levélben szavazásának eredményét szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Kétharmados parlamenti többséget szerzett a Fidesz-KDNP az április 6-i országgyûlési képviselõ-választáson a szavazatok 99,99 százalékos feldolgozottsága alapján. A Nemzeti Választási Iroda vasárnapra virradó éjjel közölt adatai szerint a Fidesz-KDNP-nek 133, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-nek 38, a Jobbiknak 23, az LMP-nek pedig 5 mandátuma lesz az új parlamentben.

Még valamivel több mint három hetük van az országgyûlési választáson indult jelölteknek és pártoknak arra, hogy eltávolítsák a kampány idõszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

Befejezte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a levélben leadott listás szavazatok számlálását csütörtökön. Az NVI honlapján szereplõ adatok szerint összesen 128.378 érvényes szavazólapot összesítettek.

A magyar választóknak valódi választási lehetõségük volt a vasárnapi országgyûlési választáson, de a kormányzó párt több szempontból is elõnyt élvezett – mondta az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet (EBESZ) megfigyelõje hétfõi sajtótájékoztatóján Budapesten.

60 jelölt nem érte el a 2 százalékos támogatottságot megyénkben.

A hátrányos helyzetû Biharban a munkahelyteremtés a legfontosabb feladat – jelentette ki Vitányi István, aki a Fidesz-KDNP jelöltjeként ismét bekerült a parlamentbe a Berettyóújfalu központú hajdú-bihari választókerületbõl.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a választópolgárok 61,2 százaléka jelent meg este 7 óráig az országgyûlési választáson.

Kora reggel az elsõ körösszegapáti választó (miután a szavazatszedõ bizottság tagjai megmutatták neki, hogy a láda üres) megkezdhette a szavazást.

Az országos nemzetiségi listákra leadott szavazatok 97,21 százalékos feldolgozottságánál a nemzetiségi listákra leadott szavazatok száma a következõ:

Várhatóan kétharmados többséggel nyerte a Fidesz a vasárnapi országgyûlési választást 133 mandátumot szerezve, a baloldal 38, a Jobbik 23, az LMP pedig 5 mandátummal jutott a 199 fõs parlamentbe.

Az MTI által megkérdezett szakértõk szerint a Fidesz-KDNP a vasárnapi választás egyértelmû gyõztese, de az újabb kétharmados többség sorsa néhány egyéni választókerület eredményének végsõ alakulásától függ.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint jogsértõ, ha valaki lefényképezi a szavazólapját, illetve kiviszi a szavazókörbõl. A testület errõl pénteki ülésén fogadott el iránymutatást.

Az országgyûlési választási felkészülésrõl számolt be szombati budapesti sajtótájékoztatóján a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetõje.

Több mint 120 ezren nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen voksolnak vasárnap az országgyûlési képviselõ-választáson – derül ki a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalának, a www.valasztas.hu-nak a szombat reggeli adataiból.

Ma szállítják ki a megyeszékhelyekre és az országgyûlési egyéni választókerületek székhelyeire a vasárnapi országgyûlési képviselõ-választáson átjelentkezéssel szavazó, összesen mintegy 120 ezer választópolgár szavazólapjait.

Az utolsó 24 órában több mint 30 ezren jelentkeztek át másik településre, az utolsó két órában tízpercenként 3-4 ezer átjelentkezési kérelem érkezett be online a választási irodához – mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetõje szombaton Budapesten.

« 1. oldal »  Következő »