2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

Egy gázkazán ellenõrzése miatt fellépõ rövid áramszünet okozott „rendkívüli eseményt” a komádi 6. számú választókörben – jelentette a helyi szavazatszámláló bizottság. Mindez persze nem zavarta meg különösebben a voksolást.

A rendõrség közterületi szolgálatát a választás napján úgy kell megszervezni, hogy a szavazóhelyiséget érintõ segítségkérés esetén az elsõ járõr 15 percen belül megérkezzen a helyszínre.

A választásra jogosultak 34,76 százaléka, 83.778 szavazó járult az urnákhoz a vasárnapi nemzetiségi önkormányzati választásokon 13 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Csak érvényes okmányokkal lehet szavazni az október 12-i önkormányzati és nemzetiségi választáson, így célszerû még a választás elõtt ellenõrizni a személyazonosító okmányok érvényességét, valamint gondoskodni a lakhelyváltozás miatt szükségessé váló új lakcímigazolványokról.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén egyhangúlag jóváhagyta mind a 13 országos nemzetiségi listás szavazólap adattartalmát, azaz imprimálta, engedélyezte azok nyomtatását.

Az októberi önkormányzati választáson induló jelölteknek még két hetük van arra, hogy tagokat delegáljanak az ország mintegy 11 ezer szavazatszámláló bizottságába. A delegálás elsõsorban a jelöltek és a jelölõszervezetek érdeke, mert így saját embereiken keresztül gyõzõdhetnek meg a választás tisztaságáról.

Újabb tíz országos nemzetiségi listát vett nyilvántartásba pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Az önkormányzati választásra nyilvántartásba vett jelöltek ajánlásokat már nem gyûjthetnek, de annak nincs akadálya, hogy szimpatizánsokat toborozzanak, és gyûjtsék a választópolgároktól a kapcsolattartáshoz szükséges adatokat és aláírásokat – mondta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az MTI-nek.

Bemutatta polgármesterjelöltjét és önkormányzati képviselõjelöltjeit a Fidesz-KDNP.

Ezernél több jelöltet vettek már nyilvántartásba a választási bizottságok és 1500-nál többen várnak még a döntésre a Nemzeti Választási Iroda (NVI) péntek déli adatai szerint.

Csak azok tehetik ezt meg, akik tartózkodási helyüket (ideiglenes lakcím) a választás kitûzését megelõzõen legalább 30 nappal létesítették, és ennek érvényessége legalább a szavazás napjáig tart.

Szombatig, ötven nappal a voksolás elõtt mintegy négyszáz választópolgár jelezte, hogy a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásán nem a lakóhelye szerinti településen kíván szavazni.

Mától kaphatják meg a választási irodáktól a jelöltek és jelölõszervezetek az ajánlóíveket, ezzel elkezdõdik a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselõk választásának aláírásgyûjtése.

Hétfõtõl kaphatják meg a választási irodáktól a jelöltek és jelölõ szervezetek az ajánlóíveket, ezzel elkezdõdik a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselõk választásának aláírásgyûjtése. A részletekrõl Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke beszélt az M1 Ma reggel címû hétfõi mûsorában.

Szombaton kezdõdik a hivatalos választási kampány, jövõ hétfõtõl pedig a választópolgárok már ajánlásokat is tehetnek az önkormányzati képviselõjelöltekre, azaz arra, hogy kik szerepeljenek a szavazólapokon.

Mintegy 107 ezer, nem magyar, de magyarországi lakóhellyel rendelkezõ európai uniós állampolgár is szavazhat az október 12-ei önkormányzati választáson, ehhez regisztrációra sincs szükségük.

Továbbra is csak a töredékét fizették be a korábbi jelöltek és jelölõszervezetek azoknak a bírságoknak, amelyeket a tavaszi országgyûlési és európai parlamenti választások során róttak ki rájuk a választási bizottságok - írja a Magyar Hírlap csütörtöki számában a Nemzeti Választási Iroda adatai alapján.

Az önkormányzati választáson a lakcím nélküli magyar állampolgárok nem szavazhatnak, de rájuk szavazhatnak, ha jelöltként indulnak, vagyis akár határon túli magyarok, hajléktalanok is lehetnek jelöltek, akár fõpolgármester-jelöltek is.

Az Európai Unió magyarországi lakcímmel rendelkezõ, de nem magyar állampolgárai automatikusan felkerülnek az október 12-i önkormányzati választás névjegyzékébe, az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásától eltérõen nem kell kérniük felvételüket a névjegyzékbe.

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja debreceni szervezete úgy döntött: az október 12-ei önkormányzati választáson a párt önállóan indul Debrecenben – közölte az Együtt helyi szervezete kedden az MTI-vel.

Eddig nyolcvanhét jelölõszervezetet vettek nyilvántartásba a területi választási bizottságok és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az október 12-ei önkormányzati és nemzetiségi választásra, négy évvel ezelõtt hétszer ennyi szervezet indult az önkormányzati választáson.

A nemzetiségi önkormányzati képviselõk október 12-i választásán a választók településenként kijelölt, úgynevezett nemzetiségi szavazókörben adhatják le voksukat, de lesz 12 olyan település, ahol több nemzetiségi szavazókört kellett kijelölni a választói jegyzékben szereplõk nagy száma miatt.

A tizenhárom elismert nemzetiség közül egyedül a roma nemzetiség választhat minden megyében és a fõvárosban területi önkormányzatot október 12-én.

Mintegy 20 ezerrel kevesebben szerepelnek az õszi önkormányzati választás névjegyzékében, mint négy évvel ezelõtt – derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból.

Nyolc újabb jelölõszervezetet vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választására, továbbá tizenegy jelölõszervezetet a nemzetiségi választásra.

« Előző « 2. oldal »  Következő »