2024. április 24. Szerda, György.
 

Öt újabb jelölõszervezetet vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választására, továbbá öt jelölõszervezetet a nemzetiségi választásra.

A választópolgárokhoz augusztus 25-éig kell megérkezniük az értesítõknek, "20-a elõtt ne is várják". Ha valaki nem kapja meg, ezután a helyi választási irodánál érdeklõdhet – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Kedd éjfélig kell kitûznie a Nemzeti Választási Bizottságnak az október 12-ei nemzetiségi választást. A testület kedden ülésezik és várhatóan akkor dönt a voksolás kiírásáról.

Elindult a Nemzeti Választási Iroda új, az önkormányzati választás információival feltöltött internetes oldala pénteken.

Az Ipsos júliusi felmérése alapján a pártok sorában továbbra is a Fidesz áll az elsõ helyen, bár csökkent a kormánypárt támogatottsága. Az MSZP elmozdult múlt havi történelmi mélypontjáról, de így sem tudta utolérni a Jobbikot, amelynek szintén bõvült a tábora.

Hétmilliárd forint az októberi önkormányzati és nemzetiségi választás tervezett költségvetési elõirányzata – közölte az MTI érdeklõdésére a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Az október 12-i önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölõk az illetékes választási bizottságnál vetethetik magukat nyilvántartásba, ha a jelölõszervezet több megye, illetõleg a fõváros és valamely megye területén is jelöltet vagy listát kíván állítani, akkor a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Három hét múlva kezdik kézbesíteni az érintett több mint nyolcmillió választópolgárnak az októberi önkormányzati választásról szóló értesítõt.

Október 12-ére írta ki az önkormányzati választást Áder János köztársasági elnök. Az államfõ hivatalának holnapján szerdán közzétett nyilatkozatában a legújabb kori demokrácia nélkülözhetetlen tartópilléreinek nevezte a falvak, városok, megyék önkormányzatait.

Áder János köztársasági elnök kitûzte az önkormányzati választás idõpontját. Az október 12-ei választáson több változás is lesz a korábbiakhoz képest.

Az Állami Számvevõszék július 30-ig fogadja azon sajtótermékek hirdetési árjegyzékeit, amelyek politikai hirdetést kívánnak közzétenni az október 12-ére kitûzött önkormányzati választást megelõzõ kampányidõszakban – közölte a szervezet internetes oldalán, a www.asz.hu-n szerdán.

Biztosan nem az elsõ lehetséges idõpontban, október 5-én lesz az önkormányzati választás, ehhez ugyanis Áder János köztársasági elnöknek csütörtök éjfélig ki kellett volna írnia a választást.

Mostanáig kellett megõrizni a helyi választási irodákban az áprilisi országgyûlési választás iratait, és amennyiben nincs a választás eredményével összefüggõ büntetõeljárás folyamatban, úgy a szavazólapokat hétfõn meg kell semmisíteni.

Több ponton is módosult a nemzetiségek életét, választását és jogait befolyásoló törvény. A változtatás a magyarországi nemzetiségek javaslatára történt, melyet hétfõn fogadott el az Országgyûlés.

Fideszes és KDNP-s képviselõk pénteken benyújtott törvénymódosítása szerint az eddig közvetlenül, listán megválasztott Fõvárosi Közgyûlést a fõpolgármester, a 23 kerületi polgármester és 9 listás képviselõ alkotná.

Vekerdre nem hoz az semmit2014-05-26 10:24:56

Komádi, Vekerd – Bizakodó hangulatban telt a vasárnap délelõtt két dél-bihari településen.

A vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elõzetes adatai szerint, a szavazatok 99,99 százalékának összeszámlálása után a pártokra leadott szavazatok száma a következõ:

Hajdú-Biharban volt a legalacsonyabb a részvétel a megyék közül: a választásra jogosultak mindössze 23, 82 százaléka járult az urnák elé este hétig.

Ma 16 órakor lejárt az átjelentkezési kérelmek benyújtásának határideje, aki eddig az idõpontig nem tette ezt meg a lakóhelye szerinti jegyzõnél, nem szavazhat a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson a lakóhelyétõl eltérõ településen. Eddig több mint 47 ezren már jelezték, hogy nem a lakóhelyükön kívánnak szavazni.

Még öt napig, május 23-án 16 óráig lehet jelezni a választópolgár lakóhelye szerinti település jegyzõjénél, ha valaki az európai parlamenti (EP-) választás napján nem a lakóhelyén, hanem egy másik magyarországi településen szeretne szavazni.

Még két napig, péntek 16 óráig kérhetik a Magyarországon lakóhellyel rendelkezõ, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgárok, hogy vegyék fel õket a május 25-i európai parlamenti (EP-) választás névjegyzékébe.

Átvették megbízólevelüket az április 6-ai országgyûlési választáson országos listáról mandátumot szerzett képviselõk és a nemzetiségi szószólók szerdán az Országházban.

Egy hetük van az országgyûlési választáson induló jelölteknek és pártoknak arra, hogy eltávolítsák a kampány idõszakában közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

Jogerõs az áprilisi országgyûlési képviselõ-választás eredménye, miután a Kúrián hétfõn az utolsó jogorvoslati eljárás is lezárult.

Rendeletmódosítást kezdeményez a Nemzeti Választási Iroda (NVI) annak érdekében, hogy a május 25-ei európai parlamenti (EP-) választáson a részvételi adatokról fél órával a szavazókörök zárása elõtt is közölhessenek adatot – mondta Pálffy Ilona, az NVI elnöke egy hétfõi háttérbeszélgetésen.

« Előző « 3. oldal »  Következő »