2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

A leadott szavazatok 100 százalékának összesítése után az országos listáról a következõ képviselõk kerültek a parlamentbe a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint:

Megállapította a magyarországi lakcímmel nem rendelkezõ választópolgárok levélben szavazásának eredményét szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Összeszámolták a külhoni magyarok levélszavazatait. A világ több mint 50 országából, majdnem 130 ezer érvényes szavazat érkezett.

Befejezte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a levélben leadott listás szavazatok számlálását csütörtökön. Az NVI honlapján szereplõ adatok szerint összesen 128.378 érvényes szavazólapot összesítettek.

Már több mint 63 ezer darab levélszavazatot számoltak meg a Nemzeti Választási Irodában. A Magyarországon 2014-tõl alkalmazott, a külhoniak levélben történõ szavazására vonatkozó szabályok egyáltalán nem idegenek az uniós gyakorlattól.

Befejezte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a levélben leadott listás szavazatok számlálását csütörtökön. Az NVI honlapján szereplõ adatok szerint összesen 128.378 érvényes szavazólapot összesítettek.

Május elsõ napjaira lehet jogilag is végsõ eredmény, addig azonban még nagyon sok számolni való van, és a napokban megindulhat a fellebbezések tömege is az egyéni kerületekbõl az NVB-hez.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a választópolgárok 61,2 százaléka jelent meg este 7 óráig az országgyûlési választáson.

A négy évvel ezelõtt tapasztalt sorban állás a szavazókörök elõtt nem ismétlõdhet meg - mondta Patyi András elnök a Magyar Nemzetnek.

Az április 6-i a lesz a 19. parlamenti választás a második világháború óta.

Visszalépett Faludy László Szilárd (Szabad Választók Pártja) egyéni országgyûlési képviselõjelölt a megye 5. számú választókerületében.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkezõ választópolgárok az országgyûlési képviselõk választásán levélben szavazhatnak.

Egy hét múlva lesz az országgyûlési képviselõ-választás, április 6-án több mint nyolcmillió választópolgár szavazhat.

Még egy hétig, jövõ péntek délután 4 óráig kérhetik átjelentkezésüket egy másik településre azok a magyarországi lakóhellyel rendelkezõ választópolgárok, akik az országgyûlési választáson nem a lakóhelyük szerinti településen kívánnak voksolni. Eddig csaknem 50 ezren jelezték, hogy nem a lakóhelyükön akarnak szavazni.

Valamivel kevesebb mint 200 ezer választópolgárt vett fel a levélben szavazók névjegyzékébe a Nemzeti Választási Iroda (NVI) - derül ki az iroda csütörtöki adataiból. Az NVI az összes, határidõig beérkezett kérelmet elbírálta.

A nemzetiségi választópolgárként regisztráltaknak csak a fele jelentkezett, hogy az országgyûlési képviselõ-választásokon is a nemzetiségre voksolna.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) azt javasolja azoknak, akik külképviseleten, illetve nem a lakóhelyükön kívánnak szavazni április 6-án, hogy mielõbb adják be erre vonatkozó kérelmüket. Pálffy Ilona, az NVI elnöke errõl keddi, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.

Éjt nappallá téve hozta a jogi döntéseket a Nemzeti Választási Bizottság az elmúlt két hétben, hogy kezelje a 106 egyéni választókerületben felvetõdött összes vitás ügyet. Az egyénijelölt-állítások március 19-én, szerdán válnak jogerõssé – mondta a közmédiában Patyi András, a voksolás törvényességét biztosító szervezet elnöke.

Még 4 napig kérhetik felvételüket a névjegyzékbe azok a választók, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel. A Nemzeti Választási Iroda közben meg is kezdte a szavazócsomagok postázását. Eddig több mint 180 ezren jelezték, hogy levélben voksolnának április 6-án.

Az országgyûlési képviselõk választásáról szóló törvény szerint a választáson jelöltként igazolt személyt mentelmi jog illeti meg, amelynek felfüggesztésérõl a Nemzeti Választási Bizottság határoz.

Jóváhagyta az országos pártlistás szavazólapok mintáját a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén, az egyik a magyarországi szavazásra, a másik a levélben szavazásra készült.

Valamennyi országos lista nyilvántartásba vételérõl szóló határozat jogerõre emelkedett hétfõ délután, minthogy nem érkezett jogorvoslati kérelem ellenük.

A választáshoz kapcsolódó határidõket, határnapokat a közigazgatási és igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitûzést követõen, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már tudható, melyek a legfontosabb határidõk.

A kifogások elbírálására három napja van a Nemzeti Választási Bizottságnak. 1500 jelölt már biztosan indulhat az áprilisi választáson, ez azonban 700-zal kevesebb, mint ahányan eredetileg kérték nyilvántartásba vételüket.

Április 6-án lesz az országgyûlési képviselõk választása, a voksolásra jogosult több mint nyolcmillió választópolgár valamivel több mint tízezer hazai szavazókörben, illetve 97 külképviseleten személyesen szavazhat.

« Előző « 4. oldal »  Következő »