2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

A legnagyobb vállalatok évek óta leépítik adósságukat, és készpénzt halmoznak fel.

A magyar bérmunkás tudja, hogy csak addig kell, amíg olcsóbb, de ugyanolyan jó.

A gazdaság és az oktatás kapcsolata volt a téma a Természettudományi és Technológiai Kar 4. Szakmai Napján, ahol 14 cég mutatkozott be.

Hamarosan lezárul a magyar mobiltárca tesztje, az elõzetes tapasztalatok szerint szívesen használják az új fizetési megoldást a pilotban résztvevõk. Az érintésmentes mobilfizetést lehetõvé tevõ alkalmazás 2014 elejétõl indulhat el. A technológia iránt az OTP aktív részvétele mellett a többi nagybank is érdeklõdik, vagyis várhatóan a felhasználók széles körének lesz elérhetõ az alkalmazás. A Portfolio.hu kérdésére válaszolva Pukler Gábor, a Magyar Mobiltárca Szövetség elnöke elmondta, hogy a felhasználóknak nem kell a pénzügyi csalóktól tartania, az alkalmazás biztonsági beállításainak köszönhetõen a kártyacsalások kockázata minimális szintre, sõt, akár nullára is csökkenthetõ.

Már két hónapja törvényi szinten létrehozták az új adóamnesztiának számító Stabilitás Megtakarítási Számlát, azonban az ügyfelek még nem nyithattak ilyen számlákat, mert a részletes végrehajtási rendelet egyelõre nem érkezett meg. A Magyar Nemzet információi szerint hamarosan ez az utolsó akadály is elhárul, vagyis elvileg a bankok már elérhetõvé tehetnék az új terméket. Piaci információk szerint még a bankok is csak ismerkednek a termékkel és nagyon sok függ a részletszabályoktól.


Kétféle devizahiteles javaslatcsomagot helyezett a kormány asztalára tegnap a bankszövetség. Úgy hírlik, az egyik a lakáscélú devizahitelek azonnali és kedvezményes forintosításáról, a másik pedig egy ötéves, gyorsított árfolyamgát keretében történõ fokozatos forintosításról szól. Elõbbi egy átlagos hiteles esetében szerintünk közel 16%-os törlesztõrészlet-csökkenéssel járna, utóbbi esetében azonban ilyen hatásról egyelõre nem tudni. Értesüléseink szerint a banki és jegybanki javaslatok egyaránt napirendre kerülnek a kormány mai ülésén. Cikkünkben megvizsgáljuk a számok nyelvén is, a bankok kétféle javaslata milyen hatással járhat a bankszektorra, az államra, az MNB-re és a devizahitelesekre nézve.

Állítólag nem kér a bankszövetség a készülõ devizahiteles mentõcsomaggal kapcsolatos találgatásokból és a következtetésekbõl. Csakhogy aligha létezik ma a bankok, adósaik és a piaci befektetõk (forintpiac, bankrészvények) számára nagyobb kérdés, mint hogy mit rejt a csomag, így nem mehetünk el szó nélkül a sorra megjelenõ nyilatkozatok mellett.

A mexikói elnök, Enrique Pena Nieto tegnap bejelentette, hogy országa megnyitja olajpiacát a nemzetközi cégek elõtt. A lépés komoly társadalmi vitát gerjeszt a közép-amerikai országban, hiszen a külföldi olajvállalatok 1938-as kiûzésérõl mind a mai napig nemzeti ünnepnappal emlékeznek meg Mexikóban. A piacnyitásra az évek óta csökkenõ kitermelés miatt kényszerült az ország kormánya. Az elemzõk szerint az eddig bejelentett intézkedések bár megteremtik a nemzetközi cégek számára a mexikói szénhidrogén-termelésbe történõ belépés lehetõségét, üzletileg lehet, hogy mégsem lesznek eléggé kecsegtetõk.

Az amerikai AIG biztosító banki üzletága felhagy a számlavezetési tevékenységével, a betéteket visszaadják ügyfeleiknek, a számlákat megszüntetik. A lépésre az amerikai jogszabályoknak való megfelelés érdekében kerül sor, amely korlátozza a biztosítók banki szolgáltatásnyújtását - írja a Bloomberg.

Az Európai Bizottság hatalmas horderejû javaslatot dolgozott ki a bankkártya-piac szabályozására - állítja a Financial Times egy még nem nyilvános dokumentumra hivatkozva. Állítólag az összes betéti bankkártyás fizetésre vonatkozó bankközi jutalékot 0,2 százalékban korlátoznák.


Nemsokára gázhajtású autóval és busszal utazunk, az árukat pedig többségében gázhajtású vonatokon és hajókon szállítjuk majd? Nem lehetetlen, sõt a csillagok szerencsés együttállása esetén a gázüzem 1-2 évtized alatt elterjedhet, fõként Európában és az USA-ban hódíthat gyorsan a most még egzotikusnak tûnõ hajtásmód, áll a Citi elemzésében. A gázforradalom a közlekedésben éreztetheti hatását a leggyorsabban, a gáz felhasználásának elterjedését nagyban segítheti új mezõk feltárása és nyersanyag árának további csökkenése. Az elmúlt hónapok eseményei alapján akár a korábban vártnál jóval gyorsabb lehet a gazdaság átállása kõolajról földgázra.


Radikálisan korlátozó, szigorúan elõíró és kedvezményekkel ösztönzõ javaslatokkal is elõállt az MNB az idei fizetési rendszerrõl szóló jelentésében, hogy minél többen és minél többször használjanak elektronikus fizetési módokat a készpénz helyett. A jegybank évek óta küzd ezért a célért, mivel optimális esetben becsléseik szerint évente több mint 100 milliárd forint lenne megtakarítható a készpénzmentesítéssel. Az MNB szerint a készpénzes fizetésekre felsõ határt kellene meghatározni, a kártyaelfogadást kötelezõvé kellene tenni, a bankközi jutalékot már 2014 elejétõl korlátozni kellene. A sárga csekk is fõellenség, az elektronikus számlafizetést lehetõvé tévõ rendszerek segíthetnek a legyõzésében.


A Citibank Magyarországon vezette be elsõként a világon új, egységesített platformon futó, globális Citi IT-rendszerét. Jon Wiggins, a bank Magyarországot és Csehországot felölelõ közép-európai lakossági üzletágának vezetõje arról számolt be, hogy a fejlesztés nyomán két hónap alatt duplájára nõtt a mobilbanki használat a pénzintézetnél. Jon Wigginst az okosfiókokról, a hagyományos fiókhálózatok sorsáról és a bankok közösségi médiában való megjelenésérõl is megkérdezte a Portfolio.hu.


A kelet-európai, ún. frontier piacok, mint Románia kínálják jelenleg a legnagyobb értéket a befektetõk számára - mondta el egy Varsóban tartott konferencián a feltörekvõ piacok atyjaként is emlegetett Mark Mobius - írja a CNBC.


A bankok a háztartásokra 80-90, a vállalatokra 90-95 százalékban hárították át a tranzakciós illetéket az MNB kedden kiadott tanulmánya szerint. Jó hír, hogy a pénzintézetek mindezt az elektronikus csatornák készpénzzel szembeni elõnyben részesítésével tették. A bankok arról panaszkodnak, hogy a legnagyobb ügyfeleik a deviza tranzakcióikat egyre többen külföldre helyezik át az illeték bevezetése miatt. Az MNB szerint ez még nem látszik a számokon, szerintük az illeték hatásait hosszabb távon érdemes vizsgálni. Elemzésünkben megvizsgáltuk a már rendelkezésre álló tranzakciós adatokat.


Azonnali hatállyal átfogó vetõmag-, illetve vetésellenõrzést rendelt el a vidékfejlesztési miniszter, mert tudomására jutott, hogy az ország keleti határain keresztül bizonyos mennyiségû GMO-s (génmódosított) kukorica-vetõmag érkezett illegálisan Magyarországra, jelentette be Fazekas Sándor, írja az MTI.


Valószínûleg a rendszerváltás óta nem fizettek olyan alacsony kamatot a bankok a lakossági betétekre, mint most. Meg is látszódik ennek hatása az MNB ma közzétett áprilisi adatain, nettó 126 milliárd forintot vettek fel ugyanis a háztartások a betétekbõl egyetlen hónap alatt. Ilyenre 2012 kritikus január hónapja óta nem volt példa. A jegybanki kamatcsökkentéssel párhuzamosan a a hitelek kamatszintje is tovább csökkent, így az új lakáshitelek átlagkamata már "csak" 9%, a vállalati hiteleké pedig 7%. Ez azonban alig lendített valamit a banki hitelezésen: a kkv-k a jövõ héten induló Növekedési Hitelprogramban, a családok pedig a félszocpol (egyelõre bizonytalan idõzítésû) bevezetésében bíznak.


Több mint öt kicsi és közepes európai légitársaságot csõd fenyeget a vulkáni hamu okozta légi káosz után - mondta a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség vezetõje az olasz állami televíziónak adott interjújában.
« 1. oldal »