2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 

A gyártó nem tudja a szerzõdés szerinti határidõre szállítani a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs, a járványos gyermekbénulás, valamint a Haemophilus influenzae b (Hib) elleni ötkomponensû védõoltást – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hétfõn az MTI-vel az Országos Tisztifõorvosi Hivatalhoz érkezett gyártói jelzésre hivatkozva.

Az általános fertõzés elkerülésére jók a vitaminok, a megfelelõ életmód.

Az idei évtõl már nemcsak a 65, hanem a 60 éven felüliek is jogosultak a térítésmentes influenza elleni védõoltásra; számukra és a rizikócsoportokba tartozók részére 1,3 millió adag vakcina áll rendelkezésre - tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-t. Az oltóanyag már kérhetõ a háziorvosoktól.

Az idei évtõl már nemcsak a 65, hanem a 60 éven felüliek is jogosultak a térítésmentes influenza elleni védõoltásra; számukra és a rizikócsoportokba tartozók részére 1,3 millió adag vakcina áll rendelkezésre – tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-t. Az oltóanyag már kérhetõ a háziorvosoktól.

Új internetes oldalt hozott létre az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a védõoltásokkal kapcsolatos tévhitek eloszlatására.

Átlagosan tízbõl nyolc szülõ kérte gyermeke számára a méhnyakrák (HPV, humán papilloma vírus) elleni térítésmentes védõoltást - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

Ingyen méhnyakrák elleni oltást kapnak a hetedikes lányok idén szeptembertõl. A térítésmentes oltásban egészen pontosan akkor részesülhetnek a lányok, ha betöltötték 12. életévüket.

A HPV elleni védõoltást a 12. életévüket betöltõ lányoknak térítésmentesen biztosítják.

A védõoltások védelmében tart tudományos ülést kedden a Magyar Immunológiai Társaság és a Magyar Tudományos Akadémia Budapesten, hogy az egyre terjedõ tévhitek és összeesküvés-elméletek ellen a tudás és hiteles információ eszközével lépjenek fel.

A június 30-a után született csecsemõk kötelezõen megkapják a pneumococcus oltást, szeptember elsejétõl pedig a 12 éves lányok térítésmentesen kérhetik a HPV-oltást.

A kötelezõ oltási rend része lett a pneumococcus baktérium elleni oltás, amellyel középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdõgyulladás és agyhártyagyulladás elõzhetõ meg. Az errõl szóló rendelet a Magyar Közlöny idei 46. számában jelent meg. A védõoltást a 0-6 éves korúak körében a folyamatos oltási rendszerben kell végrehajtani.

A szezonális influenzaoltás 24 százalékkal csökkentheti az agyi érkatasztrófa kialakulásának kockázatát az injekció beadását követõ hónapokban - állapították meg brit egyetemi kutatók.

A gyermekorvosok egyesülete és a gyermekegészségügyi intézet üdvözli, hogy a pneumococcus védõoltás jövõre bekerül a kötelezõ védõoltások közé.

Jövõre kötelezõvé teszik a pneumococcus elleni védõoltást, a humán papilloma vírus (HPV) elleni vakcina pedig kötelezõen felajánlandó lesz - jelentette be Beneda Attila, az egészségügyért felelõs államtitkárság kabinetfõnöke hétfõn Budapesten.

Egy oltással megússzuk2010-09-01 11:00:09
Nem bíznak eléggé a védõoltásokban az emberek, ezt mutatta meg a H1N1 járvány. A szakemberek szerint viszont komoly egészségügyi kockázata is lehet, ha megkérdõjelezik az oltások fontosságát, ...

Egy hét alatt negyven százalékkal, 380-ra nõt az influenzaszerû megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma megyénkben.

Nincs teljes védelem2009-12-08 13:58:15

A beteg elmondása szerint másfél hónappal az esemény elõtt H1N1 védõoltásban részesült.

Másfél hónapja kapott védõoltást, mégis megfertõzõdött az a debreceni rendõr, akit lélegeztetõ gépre kellett tenni.

Ez különösen fontos egy sportklubnál, ahol a csapattagok, az edzõk, a stábtagok és a vezetõk sok idõt töltenek együtt, rengeteget utaznak, tehát a nap nagy részében egy légtérben vannak, így nagyobb a fertõzés veszélye
« 1. oldal »  Következő »