2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Napjainkban a jövedelem-letiltás az egyik leggyakrabban alkalmazott végrehajtási mód, ugyanis adótartozás esetén, ha az adós rendszeres jövedelemmel (munkabér, illetmény, nyugellátás stb.) rendelkezik, elsõsorban ezt tiltja le a Nemzeti Adó-és Vámhivatal.

Magánszemélyek esetében az elsõ lépés általában a munkabér letiltása.

A kilakoltatási moratórium féléves idõtartamra védi az adósokat, a végrehajtási eljárások azonban a novembertõl májusig terjedõ idõszakban sem állnak le. Egyedül a birtokba vétel tolódik az ezt követõ idõszakra.

Elkészült az a „recept”, amelynek alkalmazása az ezt kidolgozó jogász szerint a devizahiteleseknél megakaszthatja a végrehajtási folyamatot. Egyelõre más ügyvéd nem vállalkozott arra, hogy véleményezze az eljárást, a beadványokat.

Nagyon kell a pénz az államkasszának, és a helyi szintre lebontott bevételi tervek teljesítésével sem állnak jól mindenhol. Novemberben több hétvégén is berendelt munkatársakat az adóhatóság több területi egysége, fõként a behajtással foglalkozó dolgozóknak volt sok munkájuk.

Már Horvátországban is átvették a magyar fizetési meghagyási eljárások tanulságait, amelyek hatékonyságát támasztja alá, hogy adott esetben a kibocsátást követõen már egy hónapon belül megindulhat az adós elleni végrehajtás - derült ki a CompLex Kiadó Ügyvédreggeli elnevezésû rendezvény-sorozatán a Budapesti Közjegyzõi Kamara elnökének elõadásából.

« 1. oldal »