2024. április 23. Kedd, Béla.
 

Néhány nap alatt több mint százezer felhasználót fertõzött meg a facebookos megosztásokkal terjedõ legújabb kártevõ, ami kezdetben egyszerû szoftverfrissítésnek tûnik, de igazából trójai faló programot tölt le gépünkre.

A közönséges náthavírus szaporodása szempontjából az orrban uralkodó hûvösebb hõmérsékleti viszonyok kedvezõbbek, mint a test belsõ hõmérséklete – állapította meg a Yale Egyetem új tanulmánya. Ez megerõsítheti azt a népszerû, ám sokszor vitatott nézetet, hogy a hidegben könnyebben elkaphatjuk a sûrû tüsszögéssel járó betegséget.

Felelõs Szülõk Iskolája: tárgyaink jobban fertõznek, mint mi magunk.

A legtöbben szeretnénk a téli hónapokban is egészségesek maradni, megerõsíteni immunrendszerünket a különbözõ kórokozók, náthavírusok támadásai ellen. A sokoldalú D-vitamin ezen is segíthet.

Az influenza és a nátha környezeti kockázatainak csökkentése.

Tizennégy megyét érint a kéknyelv betegség, az ország területének kétharmad részén kellett korlátozó intézkedéseket bevezetni a megbetegedések miatt – mondta a kérõdzõ állatokat érintõ kór elterjedésérõl a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakmai fõtanácsadója egy veszprémi konferencián szerdán.

Alacsony a kockázata annak, hogy az ebolaláz kórokozója Magyarországra kerüljön.

Ebolás férfit szállítottak a klinikáról a fõvárosba – ezzel hívta fel a Naplót egy olvasónk. A Debreceni Egyetem a válaszadás elõl azzal tért ki, hogy ebola-ügyben az ÁNTSZ az illetékes. Idõközben más forrásból úgy értesültünk, hogy a beteget nem is a klinikáról, hanem a Kenézybõl vitték a Szent László kórház trópusi részlegére.

Szinte nulla százalék az esélye, hogy Ebola-járvány legyen Magyarországon. A vírus túl nehézkesen terjed ehhez, és eleve nagyon sérülékeny. Budapesten mûködik Közép-Európa egyetlen, a legveszélyesebb kórokozók kezelésére is felkészült laboratóriuma.

Terjed az Ebola, a jelenleg Nyugat-Afrikában pusztító járvány eddig több mint 670 életet követelt, ami a kór eddigi legsúlyosabb felszínre törése.

Amit mindenképpen tudni kell: hogyan változtassunk jelszót, miként tudjuk felfedezni, hogy sérülhet-e számítógépünk vagy az okoseszközünk.

Javában tombol a nátha- és influenzaszezon, és a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben és a munkahelyeken, irodákban is felváltva tüsszögnek és krákognak az emberek. Az utóbbi években ugyanis egyre erõsödõ tendencia lett, hogy egy kis megfázással nem maradnak otthon a dolgozók, ennek azonban komoly következményei lehetnek nemcsak saját magukra, de a kollégáikra nézve is.

Harminc éve, 1983. november 10-én látott napvilágot a számítógépes vírusok õse.

Kutatók vírusok elleni, eddig csak növények és gerinctelenek esetében ismert védõfegyverre bukkantak emlõs állatoknál.

Az új - három gyógyszerbõl álló - kezelések az új, mással még nem kezelt betegek esetében 63-75 százalékos gyógyulást ígérnek, szemben a jelenlegi 40-50 százalékkal. Azt, hogy ki részesülhet elõször az új kezelésbõl, rászorultsági lista dönti el.

Calicivírus betegített meg hetven embert két Vas megyei idõsotthonban. Táplánszentkereszten 49-en fertõzõdtek meg, vagyis a lakók csaknem egyharmada kapta el a hányással, hasmenéssel, lázzal járó betegséget. Szombathelyen körülbelül húsz esetrõl tud a tisztiorvosi szolgálat.
Tíz diák a H1N1-elleni oltás ellenére fertõzõdött meg a Somogy megyei Gamáson, ahol az iskola 116 tanulója közül 59 betegedett meg a minap, közölte a sonline.hu-val Schäffer Károly regionális tiszti fõorvos.

E-mailben érkezik és még ki nem adott dalokat ígér.

« 1. oldal »