2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

Szombaton és vasárnap még kialakulhat zápor, zivatar, de nagy területen jelentõs csapadékra már nem kell számítani. A fokozatosan gyengülõ ciklon vasárnapra elhagyja térségünket – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-vel.

A viharos szél miatt országszerte kidõlt fák és leszakadt faágak nehezítik a közúti és a vasúti közlekedést. Sok helyen vannak áramkimaradások, több dél-balatoni településen pedig homokzsákokkal védekeznek a viharos szél miatt kicsapódó hullámok ellen. A viharos idõjárás kezdete óta mintegy 600-szor riasztották a katasztrófavédelem tûzoltó egységeit.

Még csütörtök éjjel is lehet helyenként 100 kilométer/órás széllökés, de péntekre egyre többfelé veszít erejébõl a szél. Pénteken helyenként még tartósan esik majd az esõ, de a hétvége további részében már inkább zápor, zivatar valószínû. Lassan javul az idõ, vasárnap már több-kevesebb napsütés is lehet, és 22 Celsius-fokig is melegedhet a levegõ – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délután az MTI-vel.

A viharos szél miatt péntekre öt megyére adtak ki elsõfokú figyelmeztetést. Több helyen várható viszont jelentõs mennyiségû csapadék, emiatt négy megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Egyre közelebb kerül Magyarországhoz a kedden kialakult mediterrán ciklon, amelybõl péntek estig sok helyen a havi átlagos csapadékmennyiségnek megfelelõ esõ hullik, és az ország jelentõs részén viharos széllökések várhatók – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán az MTI-vel.

Több dunántúli megyében már másodfokú riasztást adtak ki a viharos erõsségû szél miatt.

Tizenkét megyére és a fõvárosra adott ki figyelmeztetést a várható viharos szél vagy a sok esõ miatt a meteorológiai szolgálat.

A heves zivataros idõjárás miatt országszerte 45-ször riasztották a tûzoltókat az elmúlt 24 órában – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság szóvivõje hétfõ reggel az MTI-vel.

A többnapos zivataros idõszakban volt olyan terület, ahol egy nap alatt csaknem 100 milliméternyi esõ esett, máshova viszont egy cseppnyi sem jutott.

Szombaton a vihar miatt mintegy negyven helyszínen kellett beavatkozniuk a katasztrófavédelem tûzoltóegységeinek – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF) szóvivõje vasárnap az MTI megkeresésére.

Hat megyére és a fõvárosra másodfokú, az ország többi részére elsõfokú figyelmeztetést adott ki hétfõre a várható viharos szél miatt a meteorológiai szolgálat.

Csak kisebb károk keletkeztek a hétvégi csaknem orkán erejû szélviharban.

Vihar – Leszakította a szél a sportcsarnok tetejét Körösszakálon
Körösszakál, 2013. június 22., szombat (MTI) – Komádi, berettyóújfalui, szeghalmi és hajdúszoboszlói tûzoltók, illetve a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mûveleti szolgálatának munkatársai dolgoznak Körösszakálon a vihar okozta károk elhárításán – közölte Madai Petra, a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivõje.

Pár napja még 40 fokot mértük, ám a hétvégén már csak 25 fokig melegszik majd a levegõ hõmérséklete Hajdú-Bihar és Debrecen térségében is.


Budapest, 2012. július 4., szerda (MTI) – A várható heves zivatarok és felhõszakadások miatt több megyére sárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerdán hajnalban.

Budapest, 2012. június 12., kedd (MTI) – A várható heves zivatarok miatt az ország nagy területére másod-, illetve elsõfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) kedd délután.

Ágrólszakadtan2010-08-18 09:42:45

Az idõsebbek se igen emlékeznek olyan különös idõjárásra, mint amilyen az utóbbi egy-pár évben ránk telepedett.

Viharos vonatközlekedés2010-08-17 11:41:35
Tornádó pusztított a Nógrád megyei Diósjenõn hétfõ délután. Az öt percig tartó szélvihar tizenöt fát tövestõl csavart ki, majd azokat házakra, autókra, villanyvezetékekre dobta.
Egy sínekre dõlt fának ütközött Fegyvernek-Örményes és Kisújszállás között a Ceglédrõl Debrecenbe tartó vonat. A MÁVINFORM közleménye szerint a szerelvény egyik ablaka betört, ...
Szabolcsban kevés, Hajdú-Biharban viszont annál több munkát adott a tûzoltóknak a hétfõ esti zivatar. Püspökladányban üzleteket, lakásokat, pincéket árasztott el az özönvízszerû esõ.
« Előző « 2. oldal »  Következő »