2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Több brit és ír repülõtér zárt be vasárnap az izlandi vulkáni hamufelhõ veszélye miatt. Az újabb kitörésekbõl származó, és tömörebb hamufelhõ a széljárás következtében dél és kelet felé vette az irányt.
Fél napig ismét tilos volt a fel- és leszállás a repülõgépeknek Írországban illetve Észak-Írországban az izlandi vulkánkitörésbõl származó hamufelhõ miatt.
Hatórás fel- és leszállási tilalom után helyi idõ szerint délután egy órakor visszatérnek a normális mûködési keretek közé az írországi repülõterek ...

Vészterhes idõket jósol az izlandi vulkán
Vészterhes idõket jósol az izlandi vulkán
Kitörésre késztetheti az Eyjafjallajökull vulkán mûködése a tõle húsz kilométerre lévõ Katla tûzhányót is, ami globális katasztrófát idézhet elõ. A maják õsrégi jóslata szerint 2012 decemberében eljön a vég.

Lassan helyre áll a rend a légi közlekedésben, sokan azonban csak nehezen jutnak haza. Több ezer brit turista rekedt Spanyolországban - õket hajókkal vitték haza.
Legalább napi százmillió forintos veszteséget okoz a fõvárosi szállodáknak a vulkáni hamu miatt elrendelt légtérzárlat. A Magyar Szállodaszövetség szerint ugyanis nagyon sok vendég lemondta a foglalását, hiszen nem tudtak eljutni Budapestre. Emellett több konferenciát is töröltek.
Egyre alacsonyabbra száll a vulkáni hamu Magyarország felett. Ez jó a repülõgépeknek, az embereknek viszont kevésbé. Ha ugyanis a hamu keveredik a csapadékkal, akkor az savas esõ formájában a földre hull, ...
A következõ napokban valószínûleg nem lesz szükség a magyar légtér korlátozására. A meteorológusok elõrejelzése szerint a vulkáni hamu koncentrációja továbbra sem éri el a magas kockázatú minõsítést.
Öt nap szünet után három gép is felszállhatott hétfõ este Európa egyik legforgalmasabb légikikötõjébõl, az amszterdami Schiphol reptérrõl. New Yorkból pedig már Párizs felé tart a napok óta elsõként útnak indult tengerentúli járat.
Továbbra is nagy a bizonytalanság az európai repülésben, annak ellenére, hogy az uniós légügyi hatóságok az este enyhítettek a vulkáni hamufelhõ miatti zárlaton.
Csökkenhet a káosz, több repülõ indulhat útnak keddtõl Európában, miután az uniós légügyi hatóságok úgy döntöttek, hogy három zónára osztják Európa légterét.
Nem jelent problémát a Discovery hétfõre tervezett leszállásánál az európai légiközlekedést megbénító vulkáni hamufelhõ - közölte vasárnap a NASA. Egy nappal azután, ...
Elindulhat a hétfõi menetrendben szereplõ európai légi járatok fele - közölte vasárnap az európai légi biztonsági szervezet, a Eurocontrol sajtókonferenciáján az európai uniós ügyekért felelõs spanyol államtitkár, Diego Lopez Garrido. Spanyolország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét.
Semmiféle hiba vagy nehézség nem adódott a vasárnapi tesztrepülésén - közölte vasárnap a British Airways, amelynek Boeing 747-es óriásgépe csaknem három órán át repült, ...
Elutasította a német közlekedési miniszter a légitársaságok légtérzárlat miatti bírálatait. A Bild címû német napi hétfõi számának adott interjújában Peter Ramsauer jelezte, ...

Eddig 41 járatot töröltek. 6-11 ezer méteres magasságban terjed a felhõ, ami a repülõgépekre nézve életveszélyes.

Pénteken is súlyos zavarokra kell számítani az európai légiközlekedésben, ahogy több ország továbbra is zárva tartja légterét az izlandi tûzhányóból felszálló vulkáni hamu miatt.
« 1. oldal »  Következő »