Vajkr�m k�sz�t�se h�zilagForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-10 20:17:21 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/11061
Címkék: Bihari h�rek, vaj, vajkr�m, �letm�d
Mi�rt �ppen h�zi vajkr�met k�sz�ts�nk? Az�rt, mert az �zletekben kaphat� vajkr�mek t�bbs�ge sajnos tele van mesters�ges anyagokkal �s m�s adal�kokkal.

Az egyik k�zismert �s k�zkedvelt gy�rt� 200 g kiszerel�s� vajkr�mes doboz�n az al�bbiak olvashat�ak az �sszetev�k k�z�tt - a teljess�g ig�nye n�lk�l -: s�r�t�anyag (E1442, E410)), stabiliz�torok (E1422, E412, E466), savany�s�got szab�lyoz� anyag (E330), gl�k�z szirup, cukor, sov�ny tejpor, tejsav�por, stb. Sz�rny�, hogy egy teljesen egyszer� �telt mennyire t�l tudnak komplik�lni a gy�rt�k, arr�l nem is besz�lve, hogy ezek a term�kek mennyire dr�g�k.

Feles�gemmel egy�tt nagyon szeretj�k a vajkr�met, �m a fent olvashat� okok miatt �gy d�nt�tt�nk: megn�zz�k, hogyan is lehetne ezt (is) elk�sz�teni h�zilag. Az interneten t�bbf�le alaprecept is olvashat�, de ezeket nagyj�b�l k�t csoportra lehet osztani: joghurt alap�ak �s tejf�l alap�ak.

Jelen posztunk az els� v�ltozatr�l sz�l, mert az t�nt szimpatikusabbnak. Tulajdonk�ppen arra kellett r�j�nn�nk, hogy ez (is) egy nagyon egyszer� dolog, amit �rdemes otthon k�sz�teni. Az �tletad� recept Eszterl�nc blogj�ban olvashat�. Az ar�nyokon kicsit m�dos�tottunk annak megfelel�en, hogy milyen kiszerel�sben kaptuk a hozz�val�kat.


Hozz�val�k a h�zi vajkr�mhez

2 nagy doboz 3.6% zs�rtartalm� nat�r joghurt (330 g/doboz), 2 dl 30% zs�rtartalm� tejsz�n, egy csapott mokk�skan�l konyhas�. Ezek a hozz�val�k az alaprecepthez sz�ks�gesek. Az �zes�t�shez haszn�lt f�szereket mindenki kedv�re v�laszthatja ki, mi magyaros �zre v�gytunk, ez�rt haszn�ltuk az al�bbi f�szereket.

F�szerek az �zes�t�shez

Egy csapott mokk�skan�l f�szerpaprika, egy-k�t gerezd fokhagyma (vagy sz�r�tott fokhagyma granul�tum), sz�r�tott morzsolt met�l�hagyma, sz�r�tott morzsolt petrezselyem, �r�lt bors.

Milyen legyen a joghurt?

Joghurtb�l �rdemes a min�l nagyobb zs�rtartalm�t v�lasztani, mert ann�l t�bb lesz a bel�le kinyert „anyag” mennyis�ge. A g�r�g joghurtok a legjobbak ebb�l a szempontb�l, de �ruk miatt nem biztos, hogy meg is �ri. Ez�rt mi a kaphat� legzs�rosabb nem g�r�g joghurtot v�lasztottuk, ami 3.6% zs�rtartalommal b�r.


A vajkr�m elk�sz�t�se

A joghurtot �s a tejsz�nt keverj�k �ssze alaposan, majd sz�rjuk bele a s�t. �rdemes k�stolgatni, mert nem mindenkinek ugyanolyan az �zl�se. �gy �rdemes s�zni, hogy �pp egy kicsivel legyen s�sabb, mint ahogyan szeretj�k, mert a s� egy r�sze a kicsepeg� sav�val t�vozni fog. Ha j�l �sszekevert�k - itt m�g f�szert nem tesz�nk bele -, akkor bor�tsuk bele egy s�r� sz�v�s� v�szonba (textil pelenka, konyharuha, t�llkend�, stb.). A neten kering� receptek gy�gyszert�ri g�zt �rnak, de az nem el�g s�r�, �s hajlamosak bel�le a sz�lak kihullani, ami nem biztos, hogy emeln� a h�zi vajkr�m�nk �lm�nyfok�t. Teh�t bor�tsuk bele valamilyen s�r� sz�v�s� anyagba a f�lk�sz h�zi vajkr�m�nket.

K�ss�k batyuba, �s most j�n a mutatv�ny! Az eg�szet valahogyan �gy kellene behelyezni a h�t�be, hogy a batyu egy ed�ny felett l�gjon �gy, hogy ne �rjen az ed�ny alj�hoz. Ezt mi �gy oldottuk meg, hogy a h�t� fels� polc�t k�pez� r�cshoz k�t�tt�k a batyut, az ed�nyt pedig egy polccal lejjebb al� tett�k. Hamarosan elkezd a sav� kicsepegni bel�le. Hagyjuk �gy legal�bb 12 �r�n �t. A mienk 18 �r�n kereszt�l l�gott ott, �s j� n�gy deciliternyi sav� t�vozott bel�le. Aki nem irt�zik t�le, az meg is ihatja a kicsepegett sav�t. �n is �gy tettem.


Szedj�k ki a h�t�b�l, �s bontsuk ki �vatosan a batyut. A kr�met szedj�k ki a ruh�b�l, �s tegy�k bele egy dobozba. Ha nem nat�r akarjuk enni, akkor most j�het a f�szerez�s �zl�s szerint, majd alaposan kavarjuk �ssze. Ha f�szerezt�k, akkor hagyjuk pihenni egy-k�t �r�t, hogy az �zek �ssze�rjenek. Ezt k�vet�en friss keny�rrel ehetj�k is.

Nek�nk a lecsepegtet�s el�tt 680 gramm (330 g +330 g + 20 g) volt, a 18 �r�nyi csepegtet�s ut�n viszont nagyj�b�l 400 gramm lett, ami az�rt nem olyan rossz ar�ny, tekintve, hogy ez k�t doboznyi bolti vajkr�mnek felel meg, ami megk�zel�t�leg (jelen �rak mellett) 700-800 Ft. Az alapanyag nem ker�lt ennyibe, nincsenek benne mindenf�le "E" �sszetev�k, �s nem mell�kesen sokkal finomabb lett, mint a bolti v�ltozat. J� �tv�gyat k�v�nunk a h�zi vajkr�mhez.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!