10 százalékhoz közelít a munkanélküliségForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-08-28 14:19:49 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/1171
CĂ­mkĂ©k: Önkormányzati hírek, gazdasági helyzet, GDP. munkanélküliség
A GDP az idei év első felében 7,2 százalékkal zuhant, a munkanélküliek aránya 9,6 százalékra nőtt, a reálke- resetek 2,2 százalékkal maradtak el a tavalyi azonos időszakától.

Nagyot zuhant a gazdaság az első félévben, 10 százalékhoz közelít a munkanélküliség

 

A bruttó hazai termék (GDP) az idei év első felében 7,2 százalékkal zuhant, a munkanélküliek aránya 9,6 százalékra nőtt, a reálkeresetek 2,2 százalékkal maradtak el a tavalyi azonos időszakától - olvasható a KSH és az Ecostat közös gyorsjelentésében. Egyedüli üdítő kivétel az építőipar teljesítménye, amely júniusban csaknem 16 százalék növekedést mutatott.

 

A globális gazdasági válság vezérelte recesszió az év elsõ hat hónapjában 7,2 százalék volt, ami fokozatosan gyorsuló mértéket mutat: éves összevetésben a tavalyi utolsó negyedévben a visszaesés 2,5 százalék volt, az idei elsõ három hónapban 6,7, a következõ negyedben pedig már 7,6 százalék. A negyedévi összehasonlítás viszont talán már az enyhülésre utal: az elsõ három hónapban (2008. végéhez képest) 2,6, a második negyedévben 2,1 százalékkal esett a gazdaság.

A GDP-ben meghatározó ipar teljesítménye elsõsorban az exportpiacok összeesése miatt 23 százalékkal szûkült. Ezen belül az építõipar kibocsátása csupán 1,9 százalékkal volt kisebb 2008. elsõ félévéhez képest. Ennek oka a júniusban mért 15,9 százalékos teljesítménynövekedés, bár ebbõl az egyhavi adatból nem szabad messzemenõ következtetést levonni - mondják szakemberek, s errõl beszélt hétfõn a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Simor András is. Az export 26, az import 30 százalékkal esett (euróban számolva), a külkereskedelmi mérleg tehát számottevõen javult, immáron tartósan csökkentve a költségvetés hiányát.

A foglalkoztatottak száma hat hónap alatt 1,9 százalékkal csökkent, s már eléri a 9,6 százalékot, ami meghaladja a 400 ezer fõt. A vállalatok alkalmazkodása az elbocsátások mellett a keresetek visszafogásában is megmutatkozik, bár az MNB legfrissebb inflációs jelentése arra hívja fel a figyelmet, hogy az alkalmazkodás elmarad a korábban várttól. A keresetek nominálisan kissé nõttek, a reálkeresetek azonban 2,2 százalékkal mérséklõdtek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!